Lesz e 2021-ben QB keringő?

Az NFL berkeiben tartja magát egy paradigma, hogy először szerezz egy jó irányítót, és akkor kezdődhet az építkezés (Rebuild). Vajon ez minden körülmény között egy dogmának tekinthető? Bátran állíthatjuk, hogy vannak tényezők, amik árnyalják ezen alapvetést.

Mi is az a rebuild?

Egy csapat újraépítése a versenyképesség növelésének vagy megtartásának érdekében. Tehát megeshet, hogy nem csak egy rossz mutatóval rendelkező csapat kezd bele egy rebuildbe.

Jellemzői:

 • akár új edző, ritkán GM
 • drága szabadügynök játékosok elkerülése
 • fiatalok előnyben részesítése
 • veteránok értékesítése
 • felhasználható salary cap space magasan tartása
 • draft pickek gyűjtése

Gyakran egy csapat teljes rebuildbe kezd, amikor a franchise-t teljesen új alapokra helyezik (Full Rebuild).

Full Rebuilt esetén a fentieken túl:

 • franchies playerek trade blockra kerülnek
 • gyakran új edző és GM
 • agresszív mozgások a drafton (fel, vagy akár le)

Csak pár példa az elmúlt évekből:

 1. 2020-ban a Pats rengeteg hátramozgást csinált a drafton, és inaktív volt a játékospiacon, jelenleg kellő mennyiségű pickkel és cap space-el rendelkeznek egy agresszív, teljes építkezéshez is.
 2. 2014-ben kezdte el magát újraszervezni a Rams. Donald draftolása után folyamatosan építették az offensive line-t és draftolták az offensive skill playereket, 2017-ben érkezett a jelenlegi edző McVay, aki 2018-ban találta meg az akkor ideális QBnak vélt Goff-ot, és lett a Rams csapata azonnali contender.
 3. 2014-ben a Jaguars Blake Bortlesben látta a franchise jövőjét, és az évek során köré építették a csapatot (Linder, Robinson, Fournette és a védekező játékosok). A Jags követte az először QB filozófiát,habár nem tudta dominálni a ligát, a Sacksonville era emlékezetes marad.

Egy csapat, mert irányító hiányban szenved, nem biztos, hogy azonnal QB-t fog draftolni. Sok esetben érdemes előbb megágyazni egy friss fiatal QB-nak, mintsem odavetni egy lyukas támadó fal möge, silány fegyverekkel, hogy tanulja, hogy szívja magába a sackeket, és csak erőlködésből álljon a development years időszaka. Ilyen a Carr testvérek, Stafford, Bradford, Rosen, Mark Sanchez vagy Luck esete. Persze a korai pick és szükség esetén QB-t kell draftolni, hiszen adja magát a helyzet. Összességében nagyon nehéz franchise QB-t draftolni, és sok csapat inkább marad a megszokott veterán QB-nál, bízva abban, hogy van még egy jó év az öszvérben. Ami a legnagyobb kockázat ebben, hogy a QB-k hirtelen tudnak visszaesni, hiszen sokan közel a 40-hez is még a pályán vannak, és egy sérülés hirtelen tud nagy hatással lenni a játékukra, és ilyenkor áll egy GM és edző széttárt karokkal. Opció lehet felépíteni egy csapatot egy átmeneti QB segítségével, akik nem zabálják fel a CAP-et, és rövid szerződéseik miatt akár könnyen elmozdíthatók!

2021 Drafton elérhető főbb QB prospectek:

Trevor Lawrence,Justin Fields, Zach Wilson, Trey Lance, Kyle Trask, Mac Jones, Sam Ehlinger, Jamie Newman, stb

2021 Szabadügynök QB-k:

Dak Prescott (2020 tag), Jacoby Brissett, Trubisky (5. éves opcio), Andy Dalton, Cam Newton, stb

2021 Potenciálisan elérhető QB-k:

Deshaun Watson,*Matthew Stafford, Sam Darnold, Garner Minshew, Jimmy Garoppolo, Marcus Mariota, stb

*Matthew Stafford a cikk megírása után került a trading blockra

Mely csapatoknál jöhet szóba egy új irányító?

Most csak a kezdő irányítókat kereső csapatokat vesszük figyelembe

New England Patriots

New England Patriots logo

A 2020-as év egy teljesen új időszámítás kezdete volt Patriotnál. Finoman szólva is érdekes draftot követően, rengeteg Opt-out után, Cam Newton-nal vágtak neki az évnek. Habár voltak villanásai a Pats-nek, nem keltette egy kész csapat hangulatát. Cam szerződése lejárt. Mindenképpen érdekeltek lehetnek egy új kezdő QB draftolásában. Nagy a valószínűsége, hogy a drafton fognak maguknak irányítót keresni, mellette még FA-ban IS aktívak lehetnek. Érdemes figyelni a Patriotsra a drafton, tőlük szokatlanul lehetséges egy felmozgás.

Hot take: Nagyon sok minden változhat a Pats körül, Bill Belichick szépen letisztította a szerződéseket, hogy valakinek tiszta lappal, “megbújó csontvázak” nélkül adja át a HC pozíciót, akár már az éven!

Célpont: Két ex-irányítójuk, Brissett vagy Garoppolo elérhető lehet, és tökéletesek lehetnek 1 évre, talán az ára és kevesebb sérülése miatt Brissett egy jobb opció lehet, amíg a fiatal QB beleszokik a csapat rendszerében. Lehetőségük van felmozdulni a TOP 10 környékére (habár ez váratlan lenne Belichicktől), tehát egy Lance, Jones reális target lehet a számukra.

Jacksonville Jaguars

Jacksonville Jaguars logo

Full rebuild módban a Jaguars. Urban Mayer-t nevezték ki HC-nek, aki az egyetemi ligából érkezik. Nagyon jó rálátása lehet erre a draft classra. 1/1-es pickkel kezdi első NFL-es draftját. Elég egyértelműnek tűnik, hogy QB-t húznak, a kérdés, hogy kit? Vajon az Ohio State QB-t viszi? Vagy a Mock Draftok egyértelmű 1/1, Lawrence? Ez jelentősen befolyásolhatja a draftot, mint 2018-ban a Mayfield pick is tette.

Célpont: Trevor Lawrence, Justin Fields

Indianapolis Colts

Indianapolis Colts logo

Rivers lezárta NFL karrierjét, tehát jelenleg Jacob Eason a legjobb QB opció a Coltnál, akit 2020-ban nem láthattunk játszani. A Colt egy kész csapatnak látszik, ahol talán a QB az utolsó hiányzó darabja a kirakósnak. A jó cap helyzet ellenére, nem a legjobb a free agency merítés a 2021-es, ami az irányítókat illeti. A Colts számára egy rutinos QB biztosíthatná, hogy meglépjék a következő szintet. Felmerült már több név is a mediában, többek között Prescott vagy Wentz. A Colts egy vonzó desztináció lehet rengeteg QB számára, akár Ryant, Staffordot vagy Darnoldot is célba vehetik. Ballard a liga egy legjobban építkező GM-je, azonban most kell egy jó csapatból, kontendert építenie (Lásd tavaly a Bills).

Célpont: Prescott, Ryan,Stafford,Wentz, Darnold

Atlanta Falcons

Atlanta Falcons logo

A Falcons nagyon előkelő, 4. helyen húzhat a drafton. Válaszút elé is került a csapat, kezdjenek el újra Jones és Ryan köré építkezni, vagy húznak egy új QB-t és elmozdulnak a párosról. Két nagyon súlyos szerződésról beszélünk, azonban mind a két játékos tehetsége vitathatatlan. Ryannek több mint valószínű, hogy jó piaca lenne, Jones a sérülések miatt már sokkal problémásabb. Hiába az új GM és edző, talán most még inkább maradnak a párosnál, azonban a Jags és Darnolt ezt felülírhatja, ha a Jags Fields-et választja és a Jets marad Darnold-nál, akkor még Lawrence is landolhat a Falconsban, és jogosan gondolhatják, hogy vetek lenne egy ilyen tehetséget másra hagyni. Amennyiben ez megesik, akkor Ryan értéke hamar lecsökkenhet, tehát a draft előtt érdemes a Falconsnak valamilyen irányba elkötelezni magát.

Célpont: Reálisan maradnak Ryan-nel, talán Wilson vagy Fields

Washington Football Team

Washington Football Team logo

Rivera hatása hamar érezteti magát Washingtonban, a csapat elkezdte a megfelelő kultúrát kiépíteni, és látszik, a tulajdonosok is beálltak az edző mögé. Azonban talán ezen a ponton QB miatt nem érdemes draft cetlit áldozni (kérdés ki maradhat a 19 helyről), egy jó WR vagy Guard/Tackle a pozíciójukban megcsíphető, és érdemes egy FA QB-val folytatni az építkezést.

Célpont: Brissett, Dalton, Mariota (ha zuhan a board a drafton Kyle Trask, Mac Jones 2. kör)

San Francisco 49ers

San Francisco 49ers logo

A 49ers alacsony összegért cserébe tud most megszabulni Garoppolo-tól (3m dead cap hit), a csapat támadásai elsősorban a kreatív playhívásokra, és a futójátékra épülnek. Ezt a jelenlegi irányító bérének töredékéből fizetett QB-val is megoldható. Valamint egy jobban passzoló QB-val még diverzebb játékra lehetnek képesek. A drafton első körben érdemes lenne talán a védelmet erősíteni.

Célpont: Dalton, Mariota (ha zuhan a board a drafton Kyle Trask, Mac Jones 2. kör)

Tartsuk rajtuk a szemünket!

Dallas Cowboys – Watsonra rá tudnak menni! Prescott sérülés után van és lejárt a TAG is.

New York Jets – Sokan feltradelhetnek a 2. helyre, és 3 elsőkörös pickkel a Jets hamar revitalizálhatja magát.

Carolina Pathers – Amennyiben Jets és a Falcons sem hoz QB-t, akkor könnyen egy top prospect hullhat az ölükbe.

Denver Broncos – Nagy kérdés, hogy a Broncos túl van e a Lock Project-en, és kész e belemenni egy újabb rookie QB draftolásába. A 9. helyről lehetőségük van a top 5 pick magasságába felmenni.

Írjátok meg lentebb, hogy szerintetek még milyen csapat mozdulhat el új QB irányába?

“Lesz e 2021-ben QB keringő?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

 1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
 2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
 3. 3 Refresh the page and start browsing the site