5th year option, lehetőség vagy rabiga?

Lejár a szerződése olyan játékosoknak, mint Mitchell Trubisky, Solomon Thomas, Corey Davis, John Ross, csak néhány név azok közül, akiknek nem lett lehívva a 5th year option. Nézzük, mi is ez az 5. éves opció?

Kép forrása: Bleacherreport

Egy NFL franchise-nak minden évben az egyik legnagyobb befektetése a játékosbörzén az elsőkörös választottja. A draft rendszere igyekszik az esélykiegyenlítés elvét követni. Minél rosszabb egy csapat, annál korábban választ játékost. Az NFL-ben megszokhattuk, hogy évről évre tud változni az erősorrend, azonban hosszú évekbe telhet, míg egy rossz csapatnak sikerül playoff vagy Super Bowl esélyessé avanzsálnia. A liga igyekszik támogatni, hogy a csapatok minél tovább megtarthassák fiatal tehetségeiket, gyakran úgy is, hogy a franchise és a játékos érdeke ütközik.

A “fifth year option” (ötödéves opció) kereteiben a csapatok jutányos áron tudják megtartani még egy évig a fiatal játékosaikat. A játékos számára előnyös lehet, hogy az így kapott éves fizetés, amint megkezdődik a szezon és jelentkezik a felkészülésen, teljesen garantált lesz. Ez csak az első körben drafolt játékosoknál lehetséges. A top 10-es pick-ek esetén az 5. éves opcióban a fizetésben megadható összeget az előző évben a liga legjobban kereső 10 játékos átlagfizetése jelenti (pozíciók szerint). A többi, top 10 utáni játékosoknak ez az összeg a top 25 alapján kalkulálódik.

Az ötödéves opciókat a 3. év után és a 4. év kezdete előtt lehet lehívni. Tehát, az éven a 2018-as draft class tagjaira élhetnek ezzel az opcióval a csapatok, így biztosítva magukat, hogy még 2 évig elérhető lesz játékosuk, és nem fog a jövőre szabadügynökként távozni.

A csapatok többnyire élni szoktak a fifth year option-nal. A legutóbbi, 2017-es class-ban 18 játékosnál ez meg is történt. Ami különösen érdekes, hogy a top 10 választottból, csak a felénél hívták le a plusz 1 évet, ami talán mutatja, hogy az átlagosnál egy kicsit gyengébb elsőkörös merítésről beszélünk.

2017 Draft első kör

Generated by wpDataTables

Miért tagadja meg egy csapat az 5. éves opciót?

Egy csapat belátja, ha egy rookie szerződésen lévő játékos nem működik vagy nem megfelelően fejlődik. (John Ross, Mitch Trubisky) A teljesítménye nem hozza az elvárásokat, és a fizetése erős CAP hit lenne az adott évben. Ha ennek a játékosnak nem hívják le az opcióját, egyszerűen a negyedik évet követően elválik a csapat és a játékos útja. Persze alakulhat másképpen is. A két fél megegyezhet egy “könnyebb” szerződésben, ami jobban reflektálja a játékos képességét (nagyon gyakori).

Garett Bolles-tól három átlag alatti év után megtagadták az 5. éves opciót. Azonban egy meglepően stabil 4. szezon után, a Broncos mégis hosszabbított vele. Tehát ez nem jelenti, hogy egy játékos nem kaphat új szerződést a csapatától.

Persze, a sérülések nagyon komolyan közrejátszhatnak ebben a folyamatban is. Malik Hooker folyamatos sérülései miatt hatalmas kockázatnak terkinthető, amikor a szerződtetéséről van szó. Az ilyen helyzetben lévő játékosok, ha stabilak tudnak maradni és bizonyítanak, akkor a 4. év végén újraszerződhetnek vele, vagy akár franchise tag-re is rakhatók. A csapatok, így megbizonyosodhatnak, hogy megéri a befektetésük.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site