Franchise Tag aspiránsok

Február 23-án indul a franchise tag kiosztásának időszaka. Akár a tavalyi éven, most is Dak Prescott helyzete lehet a legérdekesebb.

Jövőhét kedden kezdődik el az NFL 2021-es „új szezonja”, a csapatok ugyanis ettől a naptól kezdve oszthatják ki a franchise (és transition) tageket egészen március 9-ig, nyolc nappal a ligaév hivatalos nyitása előttig (március 17).

A Franchise tag/tender keretében a csapatok maguknál tudják tartani egy évre a játékosukat, amennyiben a játékos beleegyezik a kondíciókba. A franchise tag keretében egy évre, meghatározott, garantált összeget tudnak a csapatok ajánlani. Ez csak azokra a játékosokra vonatkozik, akik free agency előtt állnak. Minden csapatnak egy tag kiosztására van lehetősége. Ugyan többféle tag létezik minden csapatnak egy taggelt játékosa lehet a szezonban.

Leggyakrabban akkor indítanak franchise tendert egy játékosra, ha nem sikerül időben megegyezni fele. A CAP szabály miatt a csapatok időhöz kötöttek. Gyakran a felek közel vannak a megegyezéhez, azonban a részleteken elcsúszik a szerződés megkötése. Ilyenkor gyakran ajánlanak fel tag opciót a csapatok, hogy a következő szezonban újra nekiüljenek a tárgyalásnak.

Várható franchise tag-ben adható összegek 2021-ben:

https://www.spotrac.com/

Miért érdemes ezt elfogadni egy játékosnak?

Egy évre garantált pénzösszeg üti a játékos markát, valamint gyakran a tervezett szerződésben foglalt összegtől nagyobb fizetésre is számíthat. Így adható összeget a kollektív szerződés szabályozza, a pozícióban a legjobban kereső 5 játékos fizetésének átlagában határozzák meg. Egy játékos egymást követő években is lehet franchise tag-en, mint Kirk Cousins 2016-17-ben a Redskinsben.

Legfőbb ” Franchise tag” célpontok:

Dak Prescott

Képtalálatok a következőre: dak prescott
forrás: https://www.dallasnews.com/

Prescott már tavaly is franchise tag-en játszott, tehát nincsen még 2021-re szerződése. A 2020-as éve egy súlyos sérülés miatt rövidre sikerült. Eddig még nem érkezett semmi konkrétum, hogy a horizonton lenne egy hosszútávú szerződés a Cowboys részéről. Ezen a ponton minden arra utal, hogy a legnagyobb esélye Prescott-nak a franchise tag, ha nincsen tag, akkor hamar meg kell egyeznie a két félnek, és egy ilyen sérülés után talán a csapatnak is a TAG lenne a legbiztonságosabb lépés. Prescott körül meglepően csendes a levegő. Sokakat meglepetésként érne, azonban logikus lépés is lehetne továbbállni Prescott-tól, aki tavaly 35M körüli összeget szeretett volna kapni. Azonban amíg a piacon van Watson, akinek 2021-re csak 16M körüli összeget kell adni (későbbi években 40M), amíg a franchise tag ára egy QB-nek 24M, a jelenlegi QB helyzete kérdőjeles lehet. Ha nincsen tag a QB-n, akkor erősen valószínűvé válhat távozása.

Valószínűség: 60%

Ha marad Prescott a Cowboysban az leginkább tag-en valószínű. Azonban ahhoz, hogy a két fél találkozzon nagyon csökkentenie kell az irányítónak az igényeit.

Brandon Scherff

http://dcsportsking.com/

Scherff a liga top tier támadófal emberei közé tartozik. A fizetése is ezt mutatta. Washingtonban elindult egy építkezés, amiben egy ilyen szintű guard nagyon fontos elem lehet. A csapatnak egy nagyon jó támadófalat kéne összetartania, ahol Scherff megtartása top prioritás. A tag nagyon sokat nem változtatna a fizetésén, és a garantált összeg különösen kecsegtető lehet. Egy PO csapatról beszélünk, ahol a Rivera kultúra egyre erősebb. Ami vonzó lehet sok játékos számára, hogy az NFC East most várja az elsőszámú csapatát, a csoportban az erősorrend kialakulóban van, ahol most hajszál választja el egymástól a csapatokat. A guard számára érdemes lehet egy tag-et elfogadni, ha nem tudnak megyezni, hiszen 2021-ben, akár a csapata újra PO résztvevő lehet.

Valószínűség: 70%

Scherff 3. éve mindig Injury Reserved-re került, ami nagyon aggályos lehet, ha egy hosszútávú szerződés jön szóba. Azonban Trent Williams távozása után mindenképpen érdemes az elit falembert a városban tartani. A tag egy reális és mind a két fél számára előnyös helyzet lehet, főleg ha 2022-ben emelkedik a fizetési plafon.

Kenny Golladay

https://bleacherreport.com/

Egyszerű abban megegyezni, hogy azon túl, hogy egy nagyon jó WR talentről beszélünk, pocsék 2020-as évet zárt Golladay. A Lions rebuild módba kapcsolt, új edző, új QB és erős pick gyűjtögetésbe kezdtek. A Lions számára most nem az a kérdés, hogy érdemes e Golloday-t megtartani. Sokkal inkább az, megengedhető e, hogy ingyen elengedjék. Egy ilyen szintű split end WR-ért, rengeteg csapat versenyezne a free agency megnyitásának pillanatában (Giants, Jets, Patriots, Browns, Colts, stb). Goff a Rams-ben elsődlegesen a Flankers és Slot elkapókat használt. Kérdés, milyen lesz Golladay kapcsolata az új irányítóval. Érthető, hogy a Lions hezitál az elkapón. A 16,M-es tag erős cap hit, azonban lehetőséget ad, hogy megnézzék Golladay mennyire illeszkedik a Lions rebuildig folyamatába.

Valószínűség: 70%

Golladay az év nagy részét sérülés miatt kiülte, valamint -ahogy mostanában olyan sok játékos- az instagram bejegyzései sem voltak a legszerencsésebbek, talán nem most tudna egy új szerződéssel bankot robbantani. Egy évig a tag lehetőséget ad neki, egy kiemelkedő fizetésre, valamint a Lions is reálisan felmérheti Goff képességeit, a lehető legkisebb kockázattal. Ez egy win-win helyzet lenne mind a kettő fél számára.

Shaquil Barrett

https://www.bucsnation.com/

Az igazi későn beérő játékos mintaképe. A 28 éves játékost a Bronos drafolta, de leginkább kiegészítő ember volt. A Tampa látott benne lehetőséget, így egy 1 éves, 4M szerződést adott neki 2018 nyarán. Barrett ezt 19.5 sack-el (!!!) hálálta meg. Ez a fantasztikus teljesítmény tavaly franchise tag-et ért a játékosnak. 2020-ban szintén nagyon jó teljesítményt hozott a külső linebacker, és szerves része volt a Super Bowl győzelemnek. 8. évét kezdheti meg a játékos és még nem volt lehetősége egy hosszútávú szerződést aláírni. Talán a kora miatt fontos szempont lehet számára. A Tampanak nem lesz könnyű dolga, hiszen más játékosnak is szerződést kell ajánlania, hogy a csapatnál maradhasson, talán a legjobb példa erre Chris Godwin.

Valószínűség: 30%

Barrett-nek erősen ketyeg az óra, és nagyon kijár neki egy erős szerződés. Talán nem a legjobb opció számára egy 1 éves franchise tag. Ha nem tudnak, hamar egyezségre jutni, akkor valószínűleg a pass-rusher másik csapatban találhatja magát, ahol hosszútávra el tudja magát kötelezni.

Allen Robinson

bleacherreport.com

Stabil 1000 yardos WR, aki az impozáns számait egy átlagos offense-ben produkálta. Tehetsége vitathatatlan, és az is, hogy nagyon meg kell fizetni a szolgáltatait. A Bears kiváló elkapója a hírek szerint egy Super Bowl esélyes csapatban szeretne játszani, egy kiváló irányító mellett. A Pro Bowler elkapónak eddig Christian Hackenberg, Blake Bortles és Mitch Trubisky dobált karrierje során. A elkapó igazi “workhorse” számokkat, 100 feletti elkapással, 1250 yarddal és 6 TD-vel fejezte be az előző szezont.

Valószínűség: 40%

Robinson valahol a tag értéke körüli éves fizetésre számolhat. Egy 12 hónapos szerzódés nem lenne a legvonzóbb opció a számára. Esetleg a tag-gel valamilyen kisebb pickre még talán értékesíthető Robinson, de hosszútávú szerződtetésért már egy csapatnak mélyen a zsebébe kellene nyúlnia. Az alacsony CAP nem kedvez azoknak, akik most szeretnének egy erős szerződést, azonban szabadügynökként, még lehet pár csapat, akik érdeklődhetnek Robinson iránt, így lehet érdemes lenne magát megpróbálni a piacon.(Washington, Jets, Colts, Dolphins, Browns, vagy a volt csapata a Jaguars)

Említés szintjén:

Leonard Williams, Chris Godwin, Justin Simmons, Carl Lawson, Haason Reddick

“Franchise Tag aspiránsok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site