Maradtak e még igazi első számú futók? 1. Rész

A fantasy csapatunkban a futó pozíció a legnehezebb. Kevés jó van, megsérülnek és az upside könnyen elcsavarja a fantasy ownerek fejét.

Ha a fantasy owner megoldja a running back pozíciót, félig már a Playoff-ot is biztosította. Ha az RB-nk stabil padló mellett, sérülés nélkül végig tudja csinálni az évet, az már félsiker. Amíg WR-t hétről hétre tudunk streamelni, addig RBknál ez egy sokkal nehezebb kérdés.

Mik a legfontosabb fantasy szempontok, ha RB-ról beszélünk?

  • Kerülje el a sérülés
  • Tehetség
  • Kapjon jó támogatást (támadófal)
  • A futójáték rajta keresztül menjen
  • Legyen a kezében sokat a labda
  • RedZone-ban legyen ő az elsőszámú opció

A 6 szempont közül az első kettőre nincsen jelentős ráhatásunk, a sérülésre való hajlamot csak a kórtörténetből jósolhatjuk. Egyértelmű, hogy vannak sérüléssel folyamatosan küszködő futók, akiknél az ember számíthat arra, hogy bármikor injury reportra kerülhet (Chris Carson, Todd Gurley, Sony Michel). Persze egy játékos felmérésénél mindenképpen be kell vennünk a tehetségét. Mennyire tudja megcsinálni a saját lehetőségeit (Broken tackle, Yards after contact, stb.). Persze gyakran a legnagyobb tehetséget is megfojthatja egy rossz támadófal. Ha egy RB-nek egy Yards before contact mutatója alacsony, jó eséllyel egy futásblokkolásban gyengébb fal mögül indul.

Tehát, amit tudunk vizsgálni a 2020-as adatok alapján, hogy mennyire dominálja csapaton belül a pozícióját, mennyi lehetőséget kap, valamint a Redzone-ban mennyire hasznosítják.

A futójáték rajta keresztül menjen

Aki fantasy-t játszik pontosan tudja mennyire fontos az RBBC-k (running back by committee) elkerülése. Erről már korábban sokat beszéltünk. A lényeg ebben, hogy vannak csapatok, akik szeretnek sok RB-t használni.

Maga a committee-vel nem az a gond, ha sok RB van a keretben, hanem amikor a lehetőségeket egyenlően osztják meg a futók között, beleértve a RedZone/GoalLine lehetőségeket is. A csapatok átlagosan 4,67 futót használtak 2020-ban. A legtöbbet a Seahawks 8-at, a legkevesebbet, 3-at, pedig 6 csapat. Az talán látszik, hogy 10 feletti győzelemmel rendelkező csapatok inkább átlag vagy átlag alatti számban használtak futókat. Ez persze nem ok-okozati összefüggés. Inkább arra utalhat, hogy kevesebb sérülés érte ezeket a csapatokat, valamint stabilabb, mélyebb kerettel rendelkeznek. Így talán az egész éves, nyers adatokat nézni nem a legszerencsésebb, hiszen sok következtetést nem lehet belőlük levonni.

Generated by wpDataTables

Ha megnézzük, hogy egy csapaton belül, kik voltak azok az futók, akik legalább 8 meccsen pályára léptek, feltételezve, hogy ezek a játékosok a rendszerből és a szemléletből fakadóan játszanak ennyit, egy sokkal tisztább képet kaphatunk. Látszik, hogy összességében a csapatok eredménye és az RBBC-k nem mutatnak említésre méltó korrelációt. A használt RB-k száma alátámassza, hogy a liga csapatainak többsége elmozdult az RB1 koncepciójától. Ahhoz, hogy ezt magabiztosan kijelenthessük, meg kell vizsgálnunk, hogy az legtöbbet használt futó, hány százalékát vitte el a futási lehetőségeknek.

A Jaguars és a Bears egy igazi RB1-et adott nekünk az éven Robinson és Montgomery személyében. A csapatukban rajtuk kívül nem volt más opció. A Viking és Titans, habár aktívan használtak más futókat is, a játék lehetőségeket továbbra is Cook és Henry uralta. Tehát továbbra is találhatunk workhorse játékosokat ebben a pozícióban, azonban a ligában csak 7 csapat bízza 1 RB-ra a futási lehetőségek több mint 66%-t.

Mit jelent ez fantasy szempontból:

Továbbra is meghatározó, hogy RB1 workload játékost szerezzünk. A fent említett 7 játékosból 5, pozíciójában a top 10 legjobb fantasy játékos közt volt (Elliott RB11). A Colts és a Packers RB1 helyezése érdekes, Taylor az évnek a végén vált valódi elsőszámú futóvá, és akkor szerezte a yardok és TD-k nagy részét, Jones pedig egész évben talán az egyik leghatékonyabb futó tudott lenni, mind a ketten az egész évet tekintve a futó playek csak 50%-t vitték, ahogy Nick Chubb is, de ő a sérülése miatt került ennyire hátra. Tehát az ha találunk olyan futót, akin keresztül megy egy csapat játéka, egy biztos padlót adhat a játékos és a fantasy csapatunk számára.

Persze, sok esetben körültekintőnek kell lennünk, hiszen garancia nincs, a Chieft RB1, Clyde Edwards-Helaire 140 pontot hozott (STD), amivel a 22. legjobb RB volt az éven (71% a futó playeknek), azonban nagyon kevés RedZone lehetősége és TD-je volt.

Ez persze csak egy dimenzió, ami mentén érdemes vizsgálni a futókat, a továbbiakban meg kell néznünk, hogy mennyire vannak ezek a futók használatban, és természetesen, hogy milyen szerepük van a RedZone-ban.

(A részletes adatok a táblázatban elérhetők!)

“Maradtak e még igazi első számú futók? 1. Rész” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site