Maradtak e még igazi első számú futók? 2. Rész

Mit ér egy első számú futó egy pass-first csapatban?

A korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mennyire fontos szempont, hogy a földön a játék a mi RB-nk kezén keresztül menjen. Azonban mit sem ér az RB1, ha nincsen a kezében eleget a labda.

Hogyan tudunk a futónk számára egy biztos padlót biztosítani?

Az RB-nk számára a biztos padlót az adhatja, ha sokat van a kezében a labda és ehhez sok RB play párosul. Ezt nagyon sok tényező meghatározza, de talán leginkább a csapatok mentalitása. Az közismert, hogy a gyengébb csapatok kevesebbet futnak, hiszen gyakran vannak hátrányban, ami a passzjátéknak kedvez, ezzel együtt az offensive play is kevesebb. A legtöbbet a Chargers és a legkevesebbet a Texans játszotta 2020-ban, köztük 187(!) play különbség volt. Mind a kettő csapat meglepő lehet. Oka talán, hogy Chargers újonc irányítója még nem volt annyira effektív (ez nem jelenti azt, hogy nem játszott nagyon jól), a Texans védelem számára pedig gondot okozott a támadókat pályára tenni.

2020-ban a meccsenként átlagosan legtöbbet futó 5 csapat running backje mind a top 10-ben (PPR) végzett. Az elemzési mintánkba csak azok kerültek be, akik minimum 8 mérkőzésen pályára léptek. Azonban még a top 10-ben is találunk olyan csapatokat, ahol az elsődleges RB fantasy szempontból messze nem tudott érték lenni, ami arra utal, hogy a lehetősegek egyenlően megoszlottak a futók között, és/vagy hatástalan volt a futójáték. A legjobb 10 fantasy RB közt csak 2 játékos volt (Mongomery és Robinson), akiknél 20 alatti volt a csapat átlag carry-je volt meccsenként.

Azonban a futások önmagában nem jelentenek egyértelmű képet, hiszen a mai NFL-ben rengeteg RB szerves része passzjátéknak. Tehát sokkal célravezetőbb vizsgálni az érintéseket, amik a futás+elkapások száma. Persze továbbra is adottak a típikus “erőfutók” (Henry,Chubb, Ingram, AP, stb). Azonban a csapatok hajlandóak egy pass catching back köré playeket építeni, hiszen nagyon kevés jó és megbízható ilyen képességű játékos van. A legtöbb esetben erre dedikált játékosok vannak (White, Cohen, Hines, stb), akik fantasy szempontból nem bírnak sok értékkel, azonban az igazi dual threat játékosok annál inkább (Kamara, CMC, Jones, Ekeler, Cook, stb).

A labdaérintések száma egy nagyon jó padlót tud adni egy játékosnak. Voltak játékosok 2020-ban, mint Conner, Gurley, Carson, Hunt vagy Murray (valamennyi 15 carry/game alatt), akik beleütköztek egy plafonba fantasy szempontból. Touchdown nélkül nem tudtak RB1 teljesítmény közelében teljesíteni.

A 3. részben a RedZone lehetőségekről fogunk írni!

Az adatok letölthetők az alábbi táblázatban. Hasznos segítség lehet Nektek a 2021-re való felkészülésben!

Generated by wpDataTables

“Maradtak e még igazi első számú futók? 2. Rész” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site