Milyen draft vár a futókra 2021-ben

Ezen a drafton kevés szó esik a futókról, lássuk milyenek a kilátásaik.

A 2021-es draft nagy kérdése, hogy lesz e futó húzva az első körben. Nem kérdés, hatalmas tehetségek érkeznek 2021-ben is. Azonban a ligában a committee (több játékos rotációja) szemlélet egyre erősebb ezen a poszton. Vajon fel lehet e szívni ezeket a játékosokat? Tudjuk, hogy a futó pozíció egyre inkább inflálódik le a ligában. Egyre kevesebb az egyetlen futóra támaszkodó csapat. Jellemzően committee szemléletű csapatok nem igényelnek elit tehetségeket, sokkal inkább stabil, és specifikus skill-el rendelkező játékosokat keresnek (alacsonyabb fizetéssel). Tehát egyre kevesebb szükség van az NFL-ben a “three-down back” archetípusra.

Ez teljesen másképpen van az egyetemi szinten. Ha az RB touchdownok számát nézzük az elmúlt években, akkor a top 10-ben a legtöbben 20TD felett vannak. Nem ritka, hogy bőven 2000 scrimmage yard felett vannak a legjobbak, ehhez gyakran 12-13 mérkőzés is elég a játékosoknak.

Tehát a gond nem a tehetség, sokkal inkább a need. A játékospiaci mozgások után alig maradt csapat, amelyik érdekelt lenne első vagy második körben egy elit running back draftolásában.

Jelenleg nincsen csapat az NFL-ban, amelyik egy igazi three-down back-re várna. Azonban van pár csapat, akik érdekeltek lehetnek RB draftolásban, akár egy második, vagy harmadik körben. Azonban a 17 mérkőzés miatt el kell gondolkozni a poszt mélyítésén.

Lesz e az első körben futó drafoltva?

Csapatok

Pittsburgh Steelers

A Steelers továbblépet Connertől. Tavaly a Steelers gameplan erősen a passzjáték fele volt súlyozva. Hatalmas kérdés, hogy ezzel a backfieldel mit tud kezdeni a csapat. A 2020-ban draftolt McFarland Jr. nem mutatott még sokat a tehetségéből, bár nem sok lehetősége volt rá. A többi játékos még a legjobb esetben is csak role player. Jó fit lenne ide egy olyan futó, aki a checkdown pass játékba is bevonható. Big Ben számára óriási segítség lenne. Mivel a Steelers rengeteg játékost veszített eddig az offseasonban, mindenképpen más pozícót kéne megerősíteniük az első körben. Azonban a 23. pickjük után, a második körben már valószínűleg a legjobb RB-k elkelnek, mire újra rájuk kerülne a sor.

Első körös RB pick esély: 30%

Los Angeles Chargers

A Chargers futójátéka tavaly zavarosból vált kaotikussá. Összesen 5 futót fogyasztottak el. Ekeler a sérülése ellenére is kijelenthető, hogy visszaesett. Az elkapásokban most kevésbé volt jelen, valamint a TD-k sem jöttek. A Chargers-nek lenne hova választani a draft során, főleg a támadófalba lenne szükségük segítségre, ami egyben a futójátékon is sokat lendíthetne. Talán most egy jellemzően erőfutó jót tenne a csapatnak, hogy Ekeler újra az elkapásokra fókuszálhasson.

Első körös RB pick esély: 15%

New York Jets

A Jets egy (újabb) rebuild-be kezdett. Új edző, új irányító. 5 pickje van a csapatnak az első 3 körben. Érdemes egy jó RB-t is elhozni az új irányítójuknak. A jelenlegi futók a csapatban talán skill és színvonalban sem jelentenek segítséget egy fiatal QB számára. Persze ehhez a Jets-nek építenie kell a támadófalat. Pass protection és megfelelő runblocking nélkül a Jets csak egy újabb irányítót küldene kínpadra, valamint ellehetetlenítené az RB számára a futást.

Első körös RB pick esély: 15%

Miami Dolphins

A Dophins nagyon erős draft cetlikkel érkezik 2021-re. 2 pick az első ÉS második körben. A védelem tavaly már bizonyította, hogy képes a hátán cipelni a csapatot. Most Tua-n a sor, hogy megmutassa, hogy képes ezt a támadó egységet koordinálni és sikerre vinni. Az első körben van realitása, hogy egy elit elkapó tehetséget szerezzenek, valamint, hogy itt a front 7-be szerezzenek még egy playmakert. A második körben már valószínű, hogy kaphat egy újabb játékszert, egy futót a fiatal QB-t.

Első körös RB pick esély: 25%

San Francisco 49ers

A 49ers erősen támaszkodik a futóira. Maradt Mostert, Wilson és Hasty. Figyelembe véve a fenti futók sérüléstörténetét, szükség lenne még mélységre a poszton. Az első körben feltradeltek, szóval az RB draft esélye ebben a körben 0%. A 49ers nem valószínű, hogy korai picket áldozna egy RB-ra, azonban egy újonc számára hatalmas lehetőség és kihívás lenne a 49ers offense-be bekerülni. Van, de kicsi az esélye a 2. körös futónak.

Első körös RB pick esély: 0% (2. kör 30%)

Arizona Cardinals

Az arizonai csapat WinNow üzemmódba kapcsolt. FA-ban igyekeztek a fiatal talent mellé rutint társítani. A Cardinalsban Conner csak 1 éves szerződésen van. Nem tűnik tartós megoldásnak. Edmonds egy 3. downos futónak tűnik. A 17 mérkőzésre Conner nem biztosítás, tehát érdemes erősíteni a poszton. (Továbbra is sok yard és futási lehetőségre lehet számítani Kyler Murray-től.)

Első körös RB pick esély: 35%

Egyéb csapatok

New Orleans Saints – Megosztó, de a Saints-nek érdemes lenne offensive skill playert keresni mind az első, mind a második választásukkal. Murray-nak még 2 éves szerződése van, 2021 után jelentős dead money nélkül elengedhető.

Houston Texans – A kilóra megvett RB-k nem jelentenek semmilyen alapot a franchise számára. David Johnson felett is hamar eljárhat az idő. Érdemes lehet egy jó RB-val elkezdeni építeni egy új offense-t.

Seattle Seahawks – A Seahawks-nál nem egészen tudjuk, hogy mikor akarnak sokat vagy keveset futni, azonban így is rengeteget teszik. Korábbi első körös pickjük, Penny pedig nem váltotta be eddig – leginkább sérülések miatt – a hozzáfűzött reményeket. A 2. körben lehetséges, hogy Wilson nem védelmet kap, hanem egy újabb fogaskereket a támadó gépezetbe.

Atlanta Falcons – A Falcons számára a védelem megerősítése kulcskérdés, azonban a draft 2. napján már van esélye, egy futó húzására. Mike Davis mögött egy fiatal RB sokat tanulhat, és fejlődhet Smith új rendszerében.

Tehetségek

Travis Etienne – Talán a class legkomplexebb játékosa, igazi három down-os prospect. Egyértelmű RB1 tehetség. Tavaly a számai szemmel láthatóan visszaestek, talán ezért sem egyértelmű első körös. A Steelers és a Dolphins rendszerében egyaránt nagyon jól illeszkedne. Valamint egy rebuilding franchise számára is tökéletes lenne, mint a Jets.

Najee Harris – Szintén jó kezű, azonban nem lehet szó nélkül hagyni, hogy goalline szituációkban, mennyire magabiztos játékos. Alabamai futókhoz méltóak a kvalitásai. A Crimson Tide futóktól nem áll messze a komplex rendszer, így a 49ers, vagy a Saints csapatába is jó választás lenne. A drafton akár Etienne előtt is kimehet. Jets, Steelers és Cardinals számára szintén tökéletes megoldás lehet.

Javonte Williams – Igazi  ‘rough-and-tumble’ RB. A Chargers-ben tökéletesen egészítené ki Ekelert. A Saints számára is jó befektetés lenne a Murray utáni időkre. Nagyon erős lett a hype körülötte az elmúlt időszakban, talán túl korán is kimehet a drafton.

Michael Carter – Carter-t csak egy hajszál választja el Williams-től. Egy egyetemre jártak, és osztoztak a lehetőségeken. A legtöbb ranking és mock draft Williams-et teszi előrébb, hiszen ő volt az egyetem alatt aki a TD-ket hozta. Azonban Carternek szintén nagyon jók a Proday mutatói, így ez hamar meg is fordulhat. Hatalmas steal lehet a drafton. Jó fit lenne egy 49ers-be, főleg, ha a 4. körben még elérhető lenne.

Chuba Hubbard – 2019-ben Hubbard futotta a legtöbb yardot. Szerzett 21 TD-t. Top prospectnek tekinthető. Lecsúszott a radarról pályán kívüli problémák miatt. Borzalmasra sikerült a 2020-as éve, ami egy opt-outtal végződött (Link). A Falcons és Seahawks számára tökéletes választás lehet (3-5 kör között).

Sleepers

Jermar Jefferson, Trey Sermon, Kylin Hill, Kenny Gainwell

Konklúzió

A rookie-k számára talán most még egyértelműen nem látszódnak a szerepek. Azonban a futó jellemzően az a pozíció, ami gyakran még augusztusban is nyitott maradhat csapaton belül, egészen az utolsó keretszűkétésig. Etienne és Harris a második körben már le fog kerülni a tábláról, utána több meglepetésre is lehet számítani (Hill, Hubbard, stb).

“Milyen draft vár a futókra 2021-ben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site