Amit mindenki jól akar csinálni – Irányító draft

A legértékesebb portéka a drafton minden évben az irányító. Lássuk, mivel szolgál minket a 2021-es class.

Az NFL-ben jelenleg több csapatnál is explicit látszik az irányító hiánya. Mivel a releváns szabadügynökök már elkeltek, ezek a csapatok feltehetően a drafton keresnek megoldást a hiányra.

2021 NFL Draft order and tiebreaking procedures (Updated)

Csapatok

Jacksonville Jaguars

A tavalyi évben a Glennon – Luton – Minshew rotáció nem jelentett megoldást a csapat számára, így egy gyenge évet követően, egy meglepő Jets fellángolás után került a csapathoz az első pick a drafton. Bortles óta nem sikerült új irányítót találnia a franchise-nak. Mivel egy teljesen újraépülő csapatról beszélünk, a draft legjobb QB-ját kell elhozniuk. Az új edzőnek talán a legnagyobb kihívás nem a legjobb játékos kiválasztása lesz, hanem a Jaguars GM-mel való hatalmi harc.

Mindenkit megnyugtathatunk, Cardale Jones és J. T. Barrett is szabadügynök 🙂

QB draft esélye: 99%

New York Jets

A Jets továbbállt Sam Darnold-tól. Egyértelmű, a Jets új QB-val kezd neki a 2021-es szezonnak. Nagyon fontos, hogy erősítsék a támadófalat. Darnold 3 év alatt 98 sack-et kapott. Ez bármelyik QB számára megterhelő lehet, tehát olyan játékost kell keresniük, aki fizikálisan kész erre a nyomásra, és/vagy képes önmagában lehetőséget teremteni a helyzetből. Amennyiben a Jets-nél nem fektetnek az új irányító védelmére, akkor egy újabb tehetséget ítélhetnek bukásra.

QB draft esélye: 99%

San Francisco 49ers

A 49ers már feltradelt a Dophins helyére. Három első körbe került a tranzakció. Shanahan rendszere nem követel meg egy elit irányítót. Egy stabil és jól kivitelező játékost kell szerezniük, aki Garoppolo mögött 1 évet még tanulni is hajlandó lehet. A 49ers egy stabil és megbízható QB-val azonnal a PO esélyes csapatok közé repítheti magát. John Lynch december 31-én még megerősítette, hogy Garoppolo az első számú irányítójuk. Ezzel kapcsolatban majd csak a nyáron lesz tiszta a kép.

QB draft esélye: 75%

Denver Broncos

A Broncos nem változott jelentősen az offseason alatt. A csapat és a stáb egyben maradt. Fangioval együtt, valószínűleg Lock is megtartja a pozícióját. A 9. helyen top QB prospect már csak kicsi eséllyel marad, project QBhoz pedig nagyon korai. Nagyon kockázatos lépés lenne egy billegő edzői padnak jövőbeni pickeket adni, hogy felmozogjanak. A Broncos abban bízhat, hogy valaki lecsúszik, ahogy az minden évben megesik.

QB draft esélye: 30%

New England Patriots

Sokak meglepetésére a Pats hosszabbított Newton-nal. A szerződése nem jelentős, vannak csereirányítók jobb fizetéssel. A 15. pick az övék, onnan már nagyon drága a top 5 környékére felmenni. Az ilyen agresszív felmozgás példa nélküli lenne Belichick-től. Feltehetően az agresszív FA után a new englandi csapat az új irányítóját keresi, akivel újra versenyképes lehet.

QB draft esélye: 40%

Egyéb csapatok

Las Vegas Raiders – A Gruden era alatt folyamatosan kérdéses Carr helye. Az vezetőedzőtől nem állnak messze a váratlan húzások.

Washington Football Team – Fitzpatrick nem lesz hosszútávú megoldás a QB pozícióban. Talán még van lehetőségük reálisan a top 10 környékére felmozogni, ha valaki lecsúszna.

Chicago Bears – Dalton a kezdőirányító. Matt Nagy edző, és Ryan Pace GM helye távolról sem biztos, tehát hatalmas kérdés, hogy mennyire bízhatnak rájuk jövőbeni draft cetliket. Nagyon nehéz feladat innen feltradelni valamelyik top tehetségért.

(Steelers és Saints – Lecsúszó irányítókban érdekeltek lehetnek, de reálisabb későbbi körökben egy project QB draftolása)

Tehetségek

FONTOS: Nem a játékos képességeit határozzuk meg, hanem játékstílusban vetjük össze más játékosokkal. A lenti lista nem erősorrend.

Trevor Lawrence – A class talán egyetlen irányítója, akire magabiztosan azt mondhatjuk, hogy NFL kész. Nincsen olyan része a játékának, ami hiányos lenne, azonban olyan sincsen, amiben kiemelkedne. Fizikálisan erős, nagyon jó a zsebben a mozgása, és nyomás alatt is jól teljesít. Egyetemi évei alatt a Clemson rendszerében rengeteget vonta be a passzjátékba Etienne-t (RB). Nagyon jó alapköve lehet bármelyik építkező franchise-nak. Egy gyengébb fal mögött is tudna fejlődni, és fizikálisan is jól bírná a megterhelést. Nincsen semmilyen kiugró attributuma, talán a plafon nála kicsit alacsonyabban van, mint ahogyan azt beharangozták. A Jags egy egyértelmű fit, James Robinsonnal nagyon jó duo-t alkothatnak. A Jets számára hatalmas meglepetés lenne, ha lecsúszna hozzájuk.

Hasonló stílusú QB: Tannehill, Brees, Palmer

Justin Fields -A legkevésbé system QB a classban. Pontos, nagyon jó a földön, és képes megnyújtani a játékot. Hatalmas lehetőség van benne. A pálya olvasásában még van hova fejlődnie, azonban nagyon jó a mélységi passzokban. Az Ohio State QB-ként érkezni egy draftra nem a legjobb ajánlólevél, azonban a Fields-ben rejlő hatalmas lehetőség ezt felülírja. Kreatív támadó rendszerben tökéletes katalizátor lehet. A Jets-ben nagyon jó lehet egy Darnoldtól eltérő stílusú QB, a 49ers rendszerében pedig a futásokat még változatosabbá teheti.

Hasonló stílusú QB: Watson, Prescott, Newton

Zach Wilson – Nagyon nehéz Wilson-ról feketén-fehéren beszélni. A 2020-as adatok alapján egy Mahomes szintű játékos is lehet belőle. Egy kisebb egyetemi programból érkezik, egy könnyű egyetemi csoportból, ahol messze a BYU volt a legjobb. (3 év alatt csak 2 post season meccse volt.) Igazi nyomás alatt még keveset láttuk, és eddig talán csak egy kiemelkedő éve volt, éppen tavaly. Szinte biztosan korán fog kimenni. Nagyon magas nála a plafon, de így is a draft legkockázatosabb irányítója. Mivel nincsen hozzászokva a szoros mérkőzésekhez, és a vereségekhez, egy rebuild csapat hátrányaival nem biztos, hogy meg tudna birkózni. A legjobb helye a 49ers, Pats, vagy talán Bears csapatában lenne.

Hasonló QB: Goff, Ryan, Rodgers

Mac Jones – Egy nagyon intelligens QB, nagyon jó döntéshozó, és jól kivitelezi a playeket. Említésre méltó, hogy egy elit szupportív közegben 41 TD mellett csak 4 INT-je volt. Jones körül egyre több a pletyka, hogy top 5 pick is lehet. A számai alapján nem is lenne meglepetés. Képességeit tekintve már több hiányosságot is találhatunk. Nem mobilis, és nem tud önállóan helyzetet teremteni. Nagyon szépen passzol, és labdabiztos. System QB lehet. A 49ers, Bears, Patriots vagy Washington számára jó opció lehet.

Hasonló stílusú QB: Brady, Bridgewater, Bortles

Trey Lance – A draft legerősebb karja. Egyetlen teljes éve alapján, igazi nyers QB tehetségről beszélünk, aki igényeli majd polírozást. 2019-ben 1000 yard felett futott, ami gyakran annak is tudható be, hogy (túl) gyakran kezd el futni, amikor a first read option nem vonható játékba. A 2020-as évet kiülte. Lance egy nagyon jó választás lehet egy olyan csapatnál, ahol esetleg egy rutinosabb QB mögött tanulhat. Nagyon jó fit lehet a 49ers, Raiders, Steelers vagy a Pats számára.

Hasonló stílusú QB: Allen, Vick, RGIII

Sleeeper

Kyle Trask, Kellen Mond (Érdemes figyelni), Davis Mills, Sam Ehlinger

Konklúzio

Combine nélkül és egy nehéz 2020-as év után a játékosok értékelése is sokkal nehezebb lett. Hétről-hétre más és más játékos robban be, vagy zuhan le a draft táblákon. Összességében nagyon sok a tehetséges, de kockázatos QB a class-ban, de talán csak Lawrence-ben van meg a Week 1 kezdő (tehetség, fizikális, és mentális felkészültség). A 2018-as évben 5 QB ment ki az első körben, nagyon erősnek vélt class volt, 2 Heismann győztessel. Közülük is kettő messze nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A 2021-as irányítók körül nem volt ekkora felhajtás, mégis az elvárások az egekben. Az Falcons helyzete adhat még lehetőséget arra, hogy egy 49ers-hez hasonló felmozgás megtörténhessen. Azonban a 4. legjobb QB a drafton, mennyit érhet egy csapatnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site