Az észrevétlen, de jó futók ismérve – Broken Tackle

Nagyon nehéz vegytisztán látni egy jó futó teljesítményét. Leginkább akkor derül ki egy RB igazi képessége, mikor a kontakt után van. A támadófal adta védelem után szinte kizárólag csak a futón múlik, mennyit tud még a támadásra rápakolni.

Fontos mutató, hogy mit tud egy RB kezdeni a szerelési kísérletekkel, valamint mennyi yardot képes szerezni a kontakt után. A futók a legnagyobb meglepetést akkor tudják hozni, amikor a szerelésből ki tudnak szabadulni (Broken Tackle [BT]), és ilyen esetekben van, hogy már csak az EndZone marad előttük.

https://www.pff.com/news/nfl-ranking-32-starting-running-backs-elusiveness

A 2020-as évben 50-nél több futási lehetőséget teljesítő futók közül, nem nagy meglepetésünkre Derrick Henrynek volt a legtöbb megbontott szerelése, összesen 34. Őt követi Cook és Mongomery 33-mal és 29-cel. Persze a nyers számok gyakran nem beszédesek. Christian McCaffrey a futási lehetőségeinek (csak 59 db!), a 15%-ban volt BT, míg a második Mike Davis volt 13%-kal (165 lehetőség). Tehát a Panthers ellen erősen tömött box állt mindig a futókkal szemben, akik nagyon jól oldották meg a feladatot. Kimagasló, hogy David Montgomery 247 futási lehetőségének a 12%-ban volt BT. Jellemzően magas tud lenni a BT a 3. down-os futóknál, akik a yardon belüli helyzeteket futják be leggyakrabban.

A Yards after contact (YACo), hasonlóan fontos a futóknál, mint a WR-oknál a Yards after catch. Ez jellemzően nem a 3. down-os futóknál lesz magas. Derrick Henry hihetelen módon 1040 yardot hozott csak a contact után. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ez a mutató nagyon érzékeny a breakaway, hosszú futott TD-re. Az átlagos YACo-ban Henry-nél (2,75 yard) Singletary, Dobbins, Aaron Jones és Ronald Jones is jobb volt. Tehát a jellemzően jól passzoló QB-k mellett van esélye a futóknak a kontakt után yardokat szerezni, hiszen a visszahúzódó LB-k nem tudnak azonnal reagálni az áttörő futókra.

A YACo és a BT két nagyon jó mutató, ami segíthet felmérni az adott RB képességeit, és valahol magyarázza is, hogy olyan csapatok, mint a Bills, Washington vagy a Falcons miért elégedett a jelenlegi RB-kal a keretükben.

(Alábbi táblázatban megtaláljátok az adatokat, kívánság szerint tudjátok rendezni!)

BT/YACo

Generated by wpDataTables

“Az észrevétlen, de jó futók ismérve – Broken Tackle” bejegyzéshez 3 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site