A lyukasmarkúak – Ami nem mindig látszik a számokban

A Drop nem egy megszokott rutin statisztikai elem, de érdekes információt szolgáltathat számunkra az elkapókról, vagy az irányítókról. Definíciója és számítása is eltérhet.

Stephen Hill Has a Problem With Dropping Passes - WSJ
forrás: https://www.wsj.com/articles/SB10001424127887323997004578640331708597090

A Drop, amikor az elkapó megszerezte a labdát, azonban kontaktus nélkül el is veszíti az elkapást követően.

A drop kulcshelyzetekben a mérkőzést is jelentheti egy csapat számára. A labda elejtése nem jelent önmagában sokat. Valóban minősítheti egy játékos formáját, gyengeségét a játékos adott elemében, azonban vannak egyéb faktorok is.

Target

A nagy számok törványe alapján, ha egy játékost nagy mennyiségben tömik labdával, akkor nagyobb eséllyel is hibázik. Diggs 166 felé tartó passzból, csak 8-at ejtett el (4,8%), így a drop rate liga átlag körüli.

ADOT – Average Depth Of Target (Targetek átlagos hossza)

A mélységi célpontoknak a feladata sokkal nehezebb lehet az elkapásoknál, gyakrabban megeshet, hogy elejtik a labdát. A Seahawks elkapó, D.K. Metcalf 129 target és 8 drop (6,2%) mellet 13.84 volt az ADOT. Az összehasonlítás miatt, Diggs-nek csak 10.02.

Irányító formája

Az irányító formája is különösen fontos, hiszen egy jól kivitelezett passz az elkapó számára is könnyebb feladat, mint egy dadogó labda. Lock pocsék 2020-as éve jelentősen befolyásolhatta Jeudy újonc évét, akinek 2020-ban 113 targetre 10 drop jutott (ADOT: 14.04). Ezzel szemben Devante Adams 1 elejtett labdája (149 target) mindenképpen megemlítendő, akinek egy Hall of Fame kaliberű QB passzolta a labdát.

Életkor

A dropok gondja leginkább a fiatal elkapókat érinti. A karrier előrehaladtával jelentősen javulnak ezek a számok. A lista elején újoncokat, valamint másodéveseket találunk túlsúlyban. (Lamb, Higgins, T.J. Hockenson, Johnson)

Az összes elemet figyelembe véve, talán magyarázatot kaphatunk arra, hogy miért Dionte Johnson szerepel a listán első helyen. 100 feletti target szám, átlag feletti ADOT és Big Ben gyengébb éve is hozzáadott Johnson formájához.

A drop fantasy szempontból nem különösebben releváns, azonban a bizonytalan kezű elkapók hamar elveszíthetik a RedZone lehetőségeiket!

Elejtett labdák száma 2020-ban (min 100 target)

Generated by wpDataTables

Már TikTok-on is elérhetők vagyunk!

https://www.tiktok.com/@fumble_forum?lang=en

Ajánlott cikk:

“A lyukasmarkúak – Ami nem mindig látszik a számokban” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site