Bill O’Brien visszatér?

A Jaguars állítólag megkereste Bill O’Brien-t a csapat megüresedett vezetőedzői pozíciója miatt!

Bill O’Brien jelenleg az alabamai programnak a támadó koordinátora. Korábban 7 szezont húzott le a Texans csapatában, valamint 5 évet a Patriotsnál különböző koordinátori pozíciókban (WR,QB,OC).

A 2020-as szezon fiaskója után sokak számára nem tűnhet vonzónak O’Brien személye. Tehát jogos a kérdés, hogy milyen edző valójában Bill O’Brien?

Ehhez vissza kell tekerni az idő kerekét egészen 2008-ig, amikor az akkori és jelenlegi Patriots támadó koordinátor, Josh McDaniels lett a Broncos edzője és elhagyta a csapatot. Ekkora lépett elő O’Brien, mint a Pats offense egyik agya, aki az irányítók felkészítésért volt felelős. Ekkor leginkább Brian Flores-szel dolgozott együtt. Bár a Patriots offense ebben az időben átalakulóban volt, jó teljesítményt nyújtott, 2008-ban 10 (2. a csoportban) és 2009-ben 11 győzelemmel zárták az évet. Következett a 2010-es draft, ahol a 42. (Gronkowski) és a 113. pick (Hernandez) teljesen átformálta a csapatot, ez azonnal megmutatkozott az eredményekben is (14 győzelem). 2011-ben már újra Super Bowl döntőbe került a csapat, ahol a Giants csapata ellen maradtak alul, ekkor a csapat támadó koordinátora Bill O’Brien volt. A 2010-es évek eleje volt a Pats talán legpontképesebb időszaka.

Egy rövid egyetemi kitérő után (Penn State), a Texansban tért vissza, mint vezetőedző. A houstoni franchise egy összességében sikeres Kubiak időszak után kereste új irányát, egy tragikusan rossz 2013-as év után (2-14). A csapat jól teljesített a korábbi években, tehát O’Brien jó alapokra építkezett (Hopkins, Andre Johnson, Arian Foster, Mercelus, Bouye, Swearinger).

Ahol egy kezdeti QB keringő (Fitzpatrick, Hoyer, Osweiler) és pocsék szerződések (pl: Osweiler 72M) után kezdett beérni Bill O’Brien munkája.

2019-re már az AFC top csapata volt a Texans. Adott volt egy franchise QB, a hozzáillő skill playerekkel, egy megbízható védelem. Egy 10-6-os alapszakasz után, a WC-t követően a későbbi győztes állította meg őket.

Mi ment félre?

A 2019-es szezont a Texans GM nélkül abszolválta, tehát következtethetünk arra, hogy már erősen benne volt O’Brien a megosztó Tunsil-cserében is. Ezek után a 2020-as szezon végén jött az amire lehetett számítani, kinevezték GM-nek is. Ezt követően nagyon hamar és nagyon gyorsan csúsztak szét a dolgok. A jó szezon után azonnal elkezdődtek látszani a repedések a hajó oldalán.

Többször nyilatkozott kritikus és nem megfelelő hangnemben, így többször megkérdőjeleződött a vezetői képessége.

Március 10-én a csapat elcserélte Hopkinst egy 4. körös pickkel együtt a Cardinalshoz egy 2020-as 2. körért, egy 2021-es 4. körért és David Johnsonért. A mai napig érthetetlen, hogyan és miért fogadhatta el ezt az ajánlatot a Texans.

A 2020-as Draft szintén csalódást keltő volt. A pickek nagyon nem voltak impact játékosok, rengeteg tranzakciója volt a csapatnak a draft előtt és közben, de Brandin Cooks kivételével valamennyi inkább csak rontott a csapaton. Tehát O’Brien GM tevékenysége egyértelmű kudarc volt, és az öltöző és a front office bizalmába is került. A franchise mozgástér nélkül maradt, erős középszerűségre ítélve, egy elit QB tehetséggel.

A 2020-es évet egy 4 meccses vereségsorozattal kezdte a Texans, és ezt követően távozott Bill O’Brien a csapattól, akik talán azóta sem tudtak megbirkózni a hiányával mint edző, és a károkkal amit okozott, mint GM.

Bill O’Brien jelenlegi megítélése nem a legjobb a szurkolók körében, de ez leginkább a GM tevékenysége miatt van. Edzőként 1 szezonja volt negatív mérleggel. PO meccset játszott Brian Hoyerrel, AFC döntőt* Brock Osweilerrel. Vezetőedzőként és támadó koordinátorként a jó edzők sorába tartozik az eredményei alapján.

*Szerk: Divisional playoff meccs

Jaguars és O’Brien

Már a Patriotsnál eltöltött időszaka alapján is látszott, hogy kiemelkedően bánik az irányítókkal. Jelenleg a Trevor Lawrance-ben rejlő lehetőségek alig vagy nem is látszódnak. Azonban a Jaguars jelenlegi káoszában a vezetői kvalitás fontosabb, mint az elit koordinátori szerep. Kell a kultúra megteremtése, az erőforrások megfelelő felhasználása. Ez nem O’Brien erőssége, azonban ha OC szerepben sikerülne megszerezniük, nagyon jó lehetőség lehet a franchise számára.