Öt irányító, akik megkeverhetik az offseasonban az állóvizet

Izgalmas holtszezon előtt állunk. Még csak most kezdődött meg a rájátszás, de már több csapat van edző és GM nélkül, és a játékoskeringő még előttünk áll.

Vajon kik okozhatnak meglepetést?

Egy gyenge szabadügynök piac vár azokra a csapatokra, akik irányítót keresnek. Talán nem merészség kijelenti, hogy Ryan Fitzpatrick, Andy Dalton vagy Marcus Mariota nem jelent megoldást a franchise QB szerepére.

A draft sem kecsegtet a legerősebb irányító évfolyammal. Ez persze nem jelenti, hogy ne lenne köztük használható irányító, de messze nincsen kiemelkedő, NFL biztos irányító. Természetesen továbbra is lehet QB-t találni, akibe érdemes lehet invesztálni egy csapatnak, de csak a megfelelő értéken. A legtöbb újonc QB igazi Bumm or Bust picknek ígérkezik, így feltradelni értük nem feltétlen lesz megtérülő befektetés.

Így marad a csapatok számára a játékoscsere lehetősége. Mint minden évben, most is fel fog röppenni Russell Wilson, Aaron Rodgers vagy Deshaun Watson neve. Ennek azért is lehet alapja, mert több versenyképes csapat is irányító nélkül maradhat (Steelers, Washington, Broncos, Colts, Saints). Kik lehetnék még célpontok?

Carson Wentz

The Indianapolis media is destroying Carson Wentz as Eagles fans get last  laugh | PhillyVoice
https://www.phillyvoice.com/eagles-news-rumors-colts-carson-wentz-trade-collapse-jags-salary-cap-hit-frank-reich-nfl-playoffs/

Egy elveszített első kör, és fellángolások. Így jellemezhető Wentz és a Colts első éve. Wentz sokkal jobb teljesítményt nyújtott az utolsó Eagles-ös évéhez képest. 1-4 után kezdett el ébredezni a Colts, és egészen az utolsó hétig versenyben volt a csapat a rájátszásért, azonban hiába volt a saját kezükben a sorsuk, nem tudták két vállra fektetni a gyenge Jaguarst. A franchise Ballard vezetése mellett eddig nagyon hidegfejű és következetes volt. Bár nem varrható a kiesés kizárólag Wentz nyakába, sokan ennél jobb teljesítményre számítottak tőle. Egyetlen ok, amiért a listán szerepel, mert az év végén dead money nélkül válhatnak el a felek. A gond, hogy nincsen 2022-ben első köre a Colts-nak, nagyon nehéz dolog így cserét kezdeményezni. Lehetőség a csapat számára a draft, ahol Colts a 2. körben is szerezhet egy irányítót (Strong, Willis, Ridder), azzal a magabiztossággal, hogy Wentz is még a csapatban maradhat.

Távozás esélye: 25%

Baker Mayfield

https://www.sportsnet.ca/nfl/article/browns-bringing-baker-mayfield-back-starter-poor-season/

Mayfieldtől már évek óta várják az áttörést. A korábbi Heisman-győztes, ex-Sooners irányító az első, nagyon reménykeltő éve után nem tudta még az újonc teljesítményét felülmúlni. Ez annak tükrében érdekes, hogy a liga egyik legjobb támadófala biztosítja számára a védelmet. A 2022-es szezon nagyon rosszul alakult Mayfield számára, sérülések hátráltatták őt és a csapatot is. A Browns nem jutott be a Playoffba, ami messze elmaradt az elvárásoktól. A franchise számára elgondolkodtató lehet, hogy érdemes-e Mayfieldbe fektetni a bizalmat. Az irányítónak le lett hívva az 5. éves opciója, így jelentős, de nem lehetetlen CAP hit lenne a Browns számára, viszont annál kecsegtetőbb lenne más csapatok számára egy trade esetén.

Távozás esélye: 15%

Derek Carr

Derek Carr would 'quit football' if the Raiders trade him
https://nypost.com/2021/06/16/derek-carr-would-quit-football-if-the-raiders-trade-him/

Carr az NFL legnagyobb szürke eminenciása, személye egyet jelent a Raiders támadósorral. Tehetsége és elkötelezettsége a csapata irányába megkérdőjelezhetetlen. Még egy év van a szerződéséből, így ez egy nagyon fontos offseason lehet a játékos számára. Amennyiben nem hosszabbít vele a Raiders, akkor 2022-es szezon végén, ingyen elveszíthetik. Nagy meglepetésre Carr most PO-ba jutott a Raiders csapatával, amiben hatalmas szerepe is volt. A karrierje csúcsán járó játékos továbbra is hatalmas kedvvel játszik, maradására van a legnagyobb esély. Azonban olyan csapatok érdeklődhetnek utána, akiket Carr azonnal Super Bowl esélyessé tenne (Steelers, Saints, Browns).

Távozás esélye: 10%

Daniel Jones

NY Giants Daniel Jones future audition is murkier than ever
https://gmenhq.com/2021/12/07/ny-giants-daniel-jones-injury-future/

Jones esetében az az ember érzése, hogy más csapatban, más időben, sokkal többre lehetne képes. A Giantsnek van egy 5. és 7. pickje ezen a drafton, így lehetőségük van irányítót hozni a drafton, hogy az új edző-GM páros elkezdhesse a csapat újjáépítését. Jonesnak továbbra is lenne értéke egy trade esetén, egy második kört bármikor kaphat érte a Giants. A fiatal irányító tehetsége nem kérdés – annak ellenére, hogy három éve alatt a Giants offense folyamatosan gyengélkedett – így lehetséges, hogy több érdeklődő is lesz fiatal játékos után.

Távozás esélye: 40%

Kirk Cousins

Kirk Cousins explains confusing sideline exchange with Mike Zimmer,  clarifies 'celebration' | Sporting News
https://www.sportingnews.com/us/nfl/news/kirk-cousins-explains-mike-zimmer-exchange-celebration/c9t7ld0qmb1v1fjlfkirj1vo8

Cousins egy jó irányító, még jobb managerrel, aki mindig zseniális szerződéseket tudott kialkudni. Cousins így mozdíthatatlannak tűnik. 2022-ben is 45M garantált összeg üti a markát. A 34 éves irányító jó teljesítményt nyújtott az elmúlt évben, így lehet csereértéke. Azonban ehhez a csapatban mindenképpen érdemes lenne átstruktúrálni a szerződését (nem lenne jellemző a franchise-ra). Nagy kérdés, hogy Zimmer és a GM távozása után kifuttatják-e az irányító szerződését, vagy megpróbálnak picket szerezni érte és vállalják a kemény CAP HIT-et. Utóbbinak talán kicsi az esélye, erős túlfizetésre lenne szükség, hogy a Vikings ezt fontolóra vegye (min 2. kör).

Távozás esélye: 10%

+ Jared Goff

QB Jared Goff back at Detroit Lions practice as team continues to play it  safe with illness issues - mlive.com
https://www.mlive.com/lions/2021/12/qb-jared-goff-back-at-detroit-lions-practice-as-team-continues-to-play-it-safe-with-illness-issues.html

Ha azt mondjuk, hogy egy QB öt meccsen 11 TD/2 INT, 70%-ban sikeresen passzol, és 3 győzelmet hoz a Lions csapatának, úgy hogy a final drive-ban tudja hozni a győzelmeket, az ember azt gondolná, hogy egy érdekes tehetségről beszélünk. Azonban mi van, ha ez a játékos Jared Goff, aki egyszer már csalódást okozott a Ramsnél? A korábbi 1/1- es messze nem tekinthető most egy bounce back, top tier QB-nak, azonban lehet itt egy ‘Sell High’ lehetőség, ahol akár még ellenértéket is kaphatnak a irányítóért. A 30M dead money továbbra is nagyon erős, azonban az 1/2-es pozíció lehetőséget ad egy irányító draftolására. (Akár egy letrade esetén is, bár ez most nem az a draft, ahol egyszerű lenne erre partnert szerezni.).

Távozás esélye: 15%