A Sean Payton örökség

Hall of Famer lesz Sean Payton?

New Orleans Saints coach Sean Payton stepping away after 16 years with  franchise

A héten Sean Payton, a New Orleans Saints vezetőedzője bejelentette, hogy aktív főedzői szerződése ellenére lemond posztjáról. A hírek először visszavonulásról szóltak, ám azóta maga Payton is megerősítette, hogy jelenleg csak pihenőről van szó, nem zárja ki a visszatérését a jövőben.

Mindenesetre az már szinte biztos, hogy New Orleans-i története véget ért, így nézzük meg, vajon elég-e Cantonba kerüléshez az, amit az elmúlt 15 évben vezetőedzőként lerakott az asztalra. A csapat nevével ellentétben ő semmiképp sem volt szent, hiszen az elmúlt 15 év egyik legnagyobb botrányának, a Bounty Gate néven elhíresült ügynek egyik főszereplője volt, ami után egy évig el is tiltották. Az elmúlt években sok kritika érte, hiszen a csapata egymás után négyszer nyerte meg az NFC déli csoportját, többször az egyik fő esélyesként vágott neki a NFC rájátszásnak, ám egyszer sem sikerült SB-ba jutnia. Mindemellett, a Saints az utóbbi időben híres volt a fizetés strukturálásáról, valamint arról, hogy a következő évi offseasont mindig sok millióval a cap felett kezdi a csapat. Ez idén sincs másképp, Payton úgy hagyta ott a franchise-t, hogy a csapat jelenleg 74 millióval van a cap felett, tehát komoly keretszűkítést kell majd végrehajtani tavasszal.

Ezek voltak a negatívumok, azonban a serpenyő másik oldalán bőven található olyan érv, ami Payton pozitív öröksége mellett szól. Bírálói szerint is az NFL elmúlt 15 évének egyik, ha nem a legnagyobb támadóguruja és play callere. Tevékeny részese volt a Colt elleni XLIV. Superbowl győzelemnek, a sikerben óriási szerepet játszott, hogy egyértelműen outcoach-olta Jim Caldwellt.

Mindezek mellett e cikk írója szerint Payton igazi öröksége nem is a támadó zsenije, hanem az, amit a Saints franchise fejlődéséért tett. A Saints az NFL első évtizedeinek (egyik) leggyengébb csapata volt, az első pozitív szezonjukat is csak a csapat 21. szezonjában, 1987-ben érték el. Payton 2006-ban egy 3-13-as szezon után vette át a csapatot, 2005-ben ráadásul New Orleans-ra lecsapott a Katrina hurrikán, ami miatt a csapat stadionját kórháznak, illetve menekült szállásnak használták, így két évig hontalan volt az együttes. Az első offseasonjában leigazolta a súlyos sérülése után kérdéses állapotban lévő Drew Breest, a többi pedig már történelem. Payton 15 szezonjában a Saints alapszakasz mérlege 152 győzelem és 89 vereség (a Saints Payton nélküle mérlege 244 győzelem, 361 vereség, 5 döntetlen). Payton alatt a Saints 9x jutott rájátszásban, 7x nyerte meg a csoportját, összsen 9x playoff meccset nyert és nem utolsó sorban Superbowlt. A Saints az előtte lévő 39 évben 5x jutott rájátszásba, 2x nyerte meg a csoportját és mindössze 1 playoff győzelmet tudott szerezni – tehát Superbowl közelébe sem járt a csapat.

Sean Payton legnagyobb érdeme az, hogy 2022-ben szinte elképzelhetetlen, hogy a Saints közel négy évtizedig az NFL egyik legrosszabb, mindenki által lenézett franchise volt. Brees-el ketten a Saints történetének két legmeghatározóbb alakjaivá váltak, így az utolsó évek playoff kudarcai, valamint a 2022-ben maga után hagyott borzasztó cap szituáció ellenére is a New Orleans-i közönség abszolút legendaként kezeli Paytont.

Emellett simán lehet, hogy még nem ért véget a pályafutása, senkit se érjen meglepetésként, hogyha egy-két év múlva valahol újra vezetőedzőként látjuk a pályán. Fontos adalék, hogy 2024-ig szerződése van a Saints-el, így ha valaki addig meg szeretné őt szerezni, azt csak cserével lehet, 20 év után akár újra előfordulhat, hogy egy csapat egy edzőért fizet első körös draft cetlit.

A cikk alapkérdésére válaszolva: minden bizonnyal Hall of Fame lesz Sean Payton, teljesen megérdemelten, mert egy évtizedek óta elátkozott franchise-nak változtatta meg a sorsát és húzta ki a gödörből.