Miért nem lepik el az NFL-t az egyetemi edzők?

Az NFL-ben egy megüresedett edzői szék esetén azonnal felröppen az aktuális elit egyetemi edző neve. Azonban az elmúlt években nagyon ritkán esett meg, hogy egyetemi szintről érkezzen egy franchise élére vezetőedző.

Luke Fickell - Wikipedia

Az NFL-ben a vezetőedzők jelentős részének van egyetem ligából hozott tapasztalata. Gyakori példa, hogy egy innovatívabb egyetemi csapat fiatal koordinátorait elkapkodják a csapatok a legfelsőbb szintről. Ezek a fiatal, tehetséges, jól teljesítő koordinátorok bejárva a ranglétrát szoktak a leggyakrabban a vezetőedzői székekbe ülni.

Amennyiben nem számoljuk Urban Meyert, akinek éppen nem volt aktuálisan csapata, mikor a Jaguarshoz került, Matt Rhule az utolsó edző, aki egyetemi program éléről lett az NFL-ben vezetőedző. Az elmúlt években (2001-től) az ilyen jellegű kísérletek – pár kivétellel – kudarcba fulladtak.

Bobby Petrino, Chip Kelly, Greg Schiano, Pete Carroll, Lane Kiffin, Nick Saban, Steve Spurrier, Dennis Erickson, Jim Harbaugh.

Összetett az oka annak, hogy miért nincsen nagy átjárás az NCAA és az NFL között. Gyakori jelenség, hogy az NFL edzők vagy koordinátorok az egyetemi ligában találják meg a számításaikat. Ez leginkább a széles kínálat miatt nem szokatlan.

Skillset

Feltételezhetjük, hogy aki jó edző volt az egyetemen, jó edző lehet az NFL-ben is. Tehát nem kérdés, hogy nem az edzői kompetenciák hiánya miatt nem ömlenek az edzők az egyetemi ligából. Azonban nem minden ér ugyanannyit. Egy HC az egyetemen elit toborzóként rengeteg tud elérni (Kirby Smart, Lincoln Riley, Nick Saban, stb), azonban az NFL-ben ez nem különösebben szempont.

Szabadság

Egy egyetemi vezetőedzőnek, komplex feladatköre van (GM és edző egyben). Tehát a program irányítása a kezében van. Az egyetemi vezetőség ritkán szól bele a csapat körüli tevékenységekbe. Eredményre és (egyéni) szimpátiára fókuszáltan működnek. Az NFL-ben a GM és a tulajdonosok gyakran erősen beleszólhatnak a munkába és egy csapat irányításába.

Biztonság

Az egyetemi edzők évtizedeken át maradhatnak egy csapat élén. A program sikeressége nem csak Bowl győzelmeken múlik, a csapat arculata, népszerűsége ugyanolyan fontos. Különösen értékes, hogy mennyire képesek NFL-re esélyes játékosokat kinevelni. Egy-egy elit NFL prospect hatalmasat tud lendíteni a nézettségen és a program megítélésén. Amennyiben egy edző a fentieket tudja teljesíteni és meg tudja tartani az egyetemi grémium bizalmát, hosszú időre berendezkedhet az irodájában.

Anyagiak

Talán a legfontosabb! Sokak számára újdonság lehet, de az NFL és NCAA bérek jelentősen nem térnek el. Jó példa Mel Tucker (Michigan State) esete, aki 2022-nek már új szerződéssel vág neki. A 9.5M-es bére a 2022-es évre nagyon magasnak tekinthető. A legtöbbet Riley (USC) és Saban kereshet (Alabama) majd.

https://247sports.com/LongFormArticle/Highest-paid-college-football-coaches-by-salary-for-2022-179113242/#179113242_7

Tucker 3. évét kezdi meg az egyetemi ligában, mint vezetőedző. Fizetése közel megegyezik Sean Payton bérével a 2021-es évre, aki tudjuk, hogy mennyire ikonikus alakja a Saintsnek. A legjobban 12,5M-el Belichick keresett 2021-ben.

Az Fumble Fórum álláspontja, hogy leginkább anyagi szempontból nehéz átcsábítani egy edzőt az NFL-be, hiszen szabadabbnak és biztosabbnak tekinthető egy egyetemi vezetőedzői pozíció. A csapatok számára anyagilag is kockázatos egy ilyen edzőt szerződtetni. Urban Meyer 12M-es fizetési csekket zsebelt be, és Matt Rhule jelenleg is az 5. legjobban fizetett edzője a ligának (8.5M).

Összefoglalva:

https://www.reddit.com/r/NFLFantasyMemes/

További cikkek:

Titans fantasy-értékelő

FF Scouting – Garrett Wilson