A Watson saga vége

A Browns csapata olyan ajánlattal volt képes előállni, aminek sem a Texans, sem az irányító nem tudott nemet mondani! A clevelandi csapat érezte, hogy lépéskényszerbe került, mivel Trubisky csatlakozott a Steelershez!

Deshaun Watson Won't Face Houston Charges, Grand Jury Says - The New York  Times

Nem sokkal a Wilson csere után jött a hír, Watson helyzete büntetőjogi szempontból tisztázódott. Így azonnal megindultak a találgatások. A végső hajrára a Saints, a Falcons és a Browns maradt. Érdemes megjegyezni, hogy Watson szerződésében jelen van egy no-trade opció, miszerint csak olyan helyre mozgatható, amibe ő is beleegyezik.

Végül a Browns volt a legkitartóbb és a legmerészebb is. Mert bár Watson egyértelműen felső polcos irányítója a ligának, nagyon erős szerződéssel és nagyon rossz megítéléssel rendelkezik jelenleg. Tehát a Browns szurkolók esetében talán nem lehet még önfeledt, hurrá optimalizmusról beszélni. Bár ennyire közel Otto Graham óta nem voltak egy franchise QBhez.

A trade

A Texans számára előnyös a csere. Három első körös pickkel egészen jól lehet építkezni, valamint a deadmoney sem fogja nagyon terhelni a CAP-et (új szerződés). Összességében ez egy jó lépés volt a csapattól.

A Browns 3 évnyi draft capitát ölt ebbe a trade-be. Ez egy játékra koncentráló Watsonért teljesen elfogadható érték. Túlfizetésről szó sem lehet.

A szerződés

Sokáig érkeztek a hírek, hogy Watson kizárta a versenyből a clevelandi alakulatot. Ez talán akkor változhatott, mikor a trade keretében a franchise új, csillagászati szerződést ajánlott a játékosnak! 5 év $230M, ami 100%(!)-ban garantált. Nem kérdés, hogy ezzel óriásit kockáztatott a csapat. A $46M-es éves fizetés nem meglepő, hiszen bőven Mahomes szintű tehetségről beszélhetünk, azonban a 100% garantált összeg láttán még sok hardcore Browns szurkolónak is összerezzenhetett a gyomra. Watson esetében még nem tudni, hogy a botrányai miatt milyen szankcióra számíthat az NFL-től, valamint soha sincsen garancia, hogy az eset nem ismétlődik meg, vagy szimplán a múltból nem köszön e vissza.

FF vélemény

A Browns és Mayfield viszonya megromlott, és az elmúlt években nem haladt sehova a project. A Browns kerete már tavaly is többre volt hivatott, és jogossá váltak a kritikus hangok a fiatal QB irányába. Watson egyértelműen javulás a poszton. A kockázat a Browns számára nem is a draft tőke feláldozásában van, hanem teljes garantált összegben, ahol átstruktútálásra sem lesz lehetőség. Igazi All-in lépés volt a csapat részéről.

A Texans jól jött ki az üzletből. Ez talán ez a legfontosabb a számukra. Lett draft tőke és a CAP is hamar tiszta lehet. A 2022-es drafton 5. pickkel rendelkeznek az első 100-ban (3,13,37,68,80). Szóval most nagyon sok irányba elindulhatnak. A 3. választással, elhozhatnak egy elit DE-t, de akár egy jó tackle (Ekwonu, Neal) is hasznos lehet számukra. Továbbra sem zárható ki egy fiatal Top prospect QB érkezése, hogy egy teljes rebuild indulhasson el Texasban.