Akiknek fontos az előszezon

Az előszezon során számos olyan játékos mutathatja meg magát, akit korábban csak epizódszereplőnek gondoltunk és egy-egy jó teljesítménnyel előrébb is mászhat a rangsorban. Illetve akadnak olyan korábban fixnek gondolt focisták is, akiknek kezdő pozíciójuk billegő státuszban van, így abban a pár driveban, amit a felkészülési mérkőzések során kapnak, illik visszanyerniük a vezetőség hitét. Az első preseason forduló után, a második közepében, hoztuk pár nevet, akiket érdemes ebből a szempontból is nézni.

Antonio Williams RB New York Giants

A Giantsnél gyakorlatilag bárki bármelyik poszton jó esélyekkel indulna a castingon. A futóknál ez most talán hatványozottan igaz. A csapat kezdője továbbra is Saquon Barkley, aki idén új szerződésért fog játszani. Mögé hozták azt a Matt Breidát, aki 2019 óta három csapatban is megfordult, de másodéves teljesítményét nem tudta hozni már sehol. Ez annak is köszönhető, hogy viszonylag nehezen maradt pályán az utóbbi időkben. Az elmúlt két évben 21 meccsen játszott, és ha már sérülések, Barkley is rizikó ebben a témában. Ezt a helyzetet igyekszik kihasználni Antonio Williams, aki a Patriots elleni előszezon meccsen kiválóan mozgott. 9 futásból 61 yardot és egy touchdownt hozott össze, közte két hosszú, 15+ yardos megiramodással. A középső futásokból is rendre jól jött ki a kontakt után. Az RB3 pozícióra nagyon jó eséllyel pályázik, de nem lepődnék meg, ha Breida snap számait is kockáztatná.

Dameon Pierce RB Houston Texans

A Texans is hasonló cipőben jár, mint az imént említett Giants, így a negyedik körös újonc, Dameon Pierce könnyedén a Houston kezdőfutója lehet szezonrajtra. A Saints elleni debütálásán mindössze öt futást kapott, de ezzel a kevés lehetőséggel is kiválóan élt, 49 yardot hozott. Volt, amit erőből, volt, amit remek irányváltásaival oldott meg. A Texans tavaly ligautolsó volt futott yardokban és futásonkénti átlagban is. Idén ezen a Marlon Mack – Rex Burkhead vezette duóval igyekeznek javítani. Legyünk őszinték, Pierce esélyei, hogy komoly szerepet kapjon a texasiak backfieldjén, elég nagyok, látva a riválisokat.

Antonio Gibson RB Washington Commanders

Ígérem nem csak futókról lesz szó, de a poszt általános megítélését látva, itt a legkönnyebb versenyt találni. Antonio Gibson megítélése pedig csak romlik, a fővárosiaknál a helyzete nehezedik. Tavaly az irányítókat leszámítva, az ő nevéhez fűződött a legtöbb fumble, összesen hat. A Panthers elleni előszezon meccsen pedig ismét ejtett egyet, a saját térfelükön, könnyű touchdownhoz vezetve az ellenfelet. Négy futásból és egy elkapásból hozott összesen négy yardot. Igen kényelmetlen szituációba keveredett. Az idei újonc, Brian Robinson Jr. meggyőző, a passzjátékokra ott lesz J.D. McKissic (bár tavaly Gibson hozta az ő target számait, igaz J.D. csak 11 meccsen lépett pályára). Persze Gibson nem egy rossz játékos, tavaly ezer yard fölött futott, a hatodik legtöbbet a futók közül és a meccsenkénti átlaga is épp csak nem fért be a top tízbe. A második legtöbb first down is az ő nevéhez fűződik. A kezdő pozíciója nincs veszélyben egyelőre, a kérdés inkább az, hogy mennyire kell osztoznia és hosszútávon megmaradhat-e Rivera elképzeléseiben. Mindenesetre, fantasy tulajok kerüljék.

David Anenih OLB Tennessee Titans

A draftolatlan újonc kiharcolta magának a tizenöt perc hírnevet a Ravens elleni vereség során. Négy tackle, három QB hit és két egymást követő playben is sackelte az ellenfél irányítóját, a másodiknál ráadásul kiütötte a labdát, amit a Titans össze is szedett. Anenih helyzete már koránt sem olyan könnyű, mint a fentebb említett játékosoknak, hiszen a posztján eléggé jól megvannak a titánok. De hasonló villanásokkal megcsíphet egy helyet az 53-ból és rotációs játékosként kaphat munkát a szezonra is.

Isaiah Likely TE Baltimore Ravens

Maradjunk a Titans – Ravens meccsnél, mert baltimore-i oldalon is volt egy rookie, aki lopta a showt. A negyedik körben kiválasztott Likely négy elkapásból hozott 44 yardot és megmutatta, hogy catch után is remekül mozog, de ha szorosan fogják, akkor sem jön zavarba. Harbaugh még korábban nyilatkozta, hogy Likelynak az egész szezon során nagy szerepe lesz az offenseben, a fiatal tight end kezdi demonstrálni, hogy miért is. Ha így folytatja, Mark Andrews mögött/mellett, félelmetes párost fognak alkotni. A futás blokkoláson még kell dolgoznia, azt draft előtt is felrótták neki, és most is dobtak rá két zászlót holding miatt. De na, legyen ez a legnagyobb gond.

Drew Lock QB Seattle Seahawks

Soha nem gondoltam volna, hogy létezik egy univerzum, ahol azon aggódunk majd, hogy 2022-ben Geno Smith vagy Drew Lock lesz a Seahawks kezdőirányítója. Hogy ez pont a mi világunkban zajlik, amikor végre, az évek óta parlagon heverő támadófalba érkeztek jó játékosok, pláne sokkoló. Nehéz eldönteni, hogy valójában javult vagy romlott Lock helyzete, de Smith esetében szintén. Ami tuti, hogy Pete Carroll továbbra is Genot vallja a kezdőnek. A Steelers elleni meccsen ugyanazokat a számokat hozta a két irányító, Geno futott egy touchdownt is, amire Lock kettő passzolt hatpontossal kontrázott. Aztán a Bears ellen Lock nem tudott pályára lépni, covid miatt, így adott volt a lehetőség Genónak, hogy eldöntse a kérdést. Hát, nem javított, sőt. A második félidőre már ráadásul a jelek szerint sérült térddel jött ki. Ami mellette szól, hogy Locknál mobilisabb, de ez kevés ahhoz, hogy Carroll ennyire magabiztos legyen. A volt denveri QB jobban nézett ki a szemnek a Steelers ellen és ha nem lesz tartós a betegsége, a Cowboys elleni előszezon meccsen kezdhet a hírek szerint.  

Jerome Ford RB Cleveland Browns

Hogy miért nem aggódta véresre magát a Browns vezetősége, mikor Kareem Hunt új szerződést, majd később cserét kért? Könnyen lehet, hogy már akkor is Jerome Ford volt erre a kérdésre a válasz. Az ötödik körben draftolt újonc remekelt a Jaguars elleni preseason meccsen. 10 futásból 57 yardot termelt és még 45-öt hozott 4 elkapásból. Mindkét kategóriában egy-egy touchdownnal fűszerezve. Hogy passzjátékban is használható, nagyot lendíthet a karrierjén, hiszen a Browns elkapó szekciója gyengült idén. Hunt és D’Ernest Johnson is utolsó évét tölti a szerződéséből, ez is növelheti Ford lehetőségeit, ha továbbra is így folytatja az előszezonban, akár Hunt cseréjét is előrevetítheti. Figyelembe véve, hogy Deshaun Watsonért mindent is odaadtak, egy második napos cetliért, vagy akár egy újabb irányítóért eltradelni (aki 11 meccsig életben tartja a barnákat és többet tud Brissettnél), nem elvetendő gondolat.