A Laviska Shenault cseréről

A 2020-as draft kiváló elkapókat adott a ligának. Justin Jefferson, CeeDee Lamb, Tee Higgins, Jerry Jeudy, Michael Pittman, hogy a legjobbakat említsük. Nem sokunknak ugrik be az elsők között Laviska Shenault neve ebből az évből, most mégis muszáj beszélnünk róla, mert a keretszűkítések közepette csapatot váltott, egyik nagymacskától került a másikhoz. És szerintem ez egy remek trade volt, mondom miért.

A Jacksonville Jaguarsnál minden erejükkel igyekeznek elfelejteni az említett év draftját. Tavaly az egyik első körös választásuk, C.J. Hendersont már elcserélték a Carolina Panthersbe és K’Lavon Chaisson jövője sem túl fényes a csapatnál. Laviska Shenault a 42. pick volt a drafton és a DJ Chark, Dede Westbrook, Keelan Cole trió által fémjelzett WR sorba került. Westbrook abban az évben nem tudott pályán lenni, sérülések miatt, így a vártnál nagyobb szerepet kaphatott Shenault. 58 elkapásból 600 yardot és 5 touchdownt szerzett rookieként és futásokat is hívtak rá, amiből 91 yardot termelt, 5,1-es átlaggal futásonként. Második évére nem tudott szintet lépni, 63 elkapásból, 619 yardot hozott, pontszerzés nélkül.

A touchdownok hiánya mellett, ami még szemet szúrhat, hogy második évében 8%-os drop rátát tudott felmutatni (vagyis 100 targetből 8 elejtett labdája volt), aminél csak ketten zártak rosszabbul a posztján, azok közül, akiket legalább ennyiszer vettek célba. Ja’Marr Chase és Deebo Samuel, viszont ők akkora volumenben termelték a yardokat kárpótlásul, hogy ez elnézhető. Shenault a legtermékenyebb meccsén is csak 99 yardig jutott, de két éve alatt, az 50 yardot is csak hat alkalommal tudta átlépni. Pedig tavaly Chark hiányában már második számú célponttá léphetett elő.

A Jaguars idén komoly hangsúlyt fektetett az elkapó pozíció megerősítésére, ezzel is segítve Trevor Lawrence munkáját. Hogy Christian Kirk és Zay Jones milyen kaliberű erősítés, az most részletkérdés. De a nagy pénzeket nem rotációs játékosokra szánják, és még Marvin Jones is ott van a rangsorban, így legjobb esetben is, maximum WR4 lehetett Laviska, amire Jamal Agnew is pályázott. Itt pedig már nagyban függ egy-egy játékos helyzete attól, hogy használható-e special teamben is. Hát, Shenault nem. Sokat ront a megítélésén, hogy a combine-on 4,58 alatt futotta a 40 yardot és valóban, nem egy kifejezetten gyors elkapóról van szó személyében. Még csak extra méretekkel sem rendelkezik, 185 centije és 102 kilója teljesen átlagosnak mondható.

Alapból elhamarkodott döntésnek ítélném a cserét a Jaguars szempontjából, de ha Doug Pederson elképzeléseibe nem passzol egy ilyen profilú játékos, akkor nincs mit tenni, a semminél többet kaptak érte. A Panthers pedig csak egy hajszálnyival kellett többet feláldozzon, mint két marék szotyi. Egy 2023-as hetedik körös és egy 2024-es hatodik körös cetli egy harmadéves játékosért, akiben több van, mint amit eddig mutatott és még két évig újoncszerződés alatt játszik. Bár eddig csak a negatívumokat soroltam, mielőtt rátérünk a másik oldalra, nem árt megjegyezni, hogy Shenaultnak két szezonja alatt négy kezdő irányítója is volt és a legendás Urban Meyer érát is túl kellett élnie.

Sebességét kiváló lábmunkával kompenzálja, a route futásai nem extrák, de kellően okosak ahhoz, hogy rendre üres legyen. A termetéből nem következik egyenesen, hogy fizikális szörnyeteg lenne, pedig az. Labdával a kezében már-már Derrick Henryt idézi, képes átjutni bárkin, nem az elkapás utáni, hanem a kontakt után szerzett extra yardok teszik őt különlegessé. Borzalmasan agresszív játéka van, nehéz szerelni és rendre jól jön ki az ütésekből. Két szezon alatt 18 rontott szerelést mutattak be rajta, tavaly csak Deebo és CeeDee produkált többet a posztján. Épp ezért gadget playerként is használható. Na, nem úgy, mint Deebo, mert a tempója nincs meg hozzá, de rövid yardos szituációknál szélesebbre nyílhat a playbook. Ezt testközelből láthatta Ben McAdoo is, aki Shenault újonc évében a Jaguars QB edzője volt. Most pedig a Panthers támadó koordinátora.

A Carolina Panthersnél most elég zsúfolt a WR szekció, DJ Moore és Robbie Anderson helye fix, Rashard Higgins jól működött a Brownsnál Mayfielddel, és Shi Smith is bíztató volt az előszezon során. Az egyedüli vesztese ennek az üzletnek az a Terrace Marshall lehet, aki rookie évében és az idei előszezon során sem tudott annyit pályán lenni, mint amennyit szerették volna. A pletykák szerint fogy a türelem vele szemben, de nem fogadnék rá, hogy valóban megválnak tőle. Viszont a target számaira veszélyes lehet Shenault, aki slotban és red zoneban is remek opció, a Panthers pedig sunyiban egy újabb kiváló üzletet kötött.