Power Ranking – Week 3

A harmadik fordulóra kanyarodva nézzük meg, hogy miképp áll a szerkesztők által átlagolt erősorrend. Egy-egy meccset könnyen túlreagálhatunk, így az a mesteri tervünk született, hogy minden második héten hozzuk csak nektek a véleményünk, így jobban árnyalva a képet. Két forduló után igazi nehézséget a középmezőny megítélése rejt, hiszen jelenleg van egy elég egyértelmű Bills dominancia, őket követi a liga negyede, ami kimagaslik a mindenki más által teremtett mocsárból. Abban a mocsárban minden van. Lassan ébredezők, meglepetéscsapatok, csalódások, folyami rákok, építkezők, contendernek tartott csapatok, Joe Flacco és még sorolhatnánk. De vágjunk is bele, egy-két csapatot kiemelve!

2. Kansas City Chiefs

Sokan leírták őket, hogy minden idők legnehezebb csoportjában már nem egyértelműen ők a favoritok, azonban az első két hét során megmutatta a Kansas City Chiefs, hogy továbbra is, egy egészen biztosan top5-ös csapat. Patrick Mahomes ismét MVP szinten játszik, és nem érezni Tyreek Hill hiányát. A liga egyik legjobb offense fala mögött Edwards-Helaire is szépen teljesít, közben a Mahomes-Kelce duó lubickolhat Andy Reid offensében. Kiemelendő továbbá, hogy a defense is egész pofásan néz ki, természetesen nem egy top egység, azonban pont annyira tűnnek erősnek, hogy meccseket ne bukjanak rajtuk túl sűrűn.

Willie Gay négymeccses eltiltása persze komoly érvágás lehet. A Nick Boltonnal alkotott párosa, így két forduló után tán’ a legjobb LB duó. Az idén draftolt Leo Chemal snap számai nőhetnek, a Chargers ellen is voltak jó dolgai, mikor beugrott. Az igazán aggasztó, a többi csapat számára az lehet, hogy a Chiefs jobb nevei még nem is villogtak. Valdez-Scantling vagy Smith-Schuster egyelőre nem hagyott sok nyomott, Frank Clark sem segít sokat Chris Jonesnak. Közben az újoncok is tapasztaltabbak lesznek és a védelem is kellően mély, tele ígéretes fiatalokkal.

3. Tampa Bay Buccaneers

Lassan úgy néz ki, Tom Brady minden héten kap egy új elkapót, sérülés/eltiltás okán. A következő a sorban, Cole Beasley lesz. Frusztráló helyzet, ráadásul az offense falban is vannak hiányzók. De amíg a defense így tud segíteni a támadóknak, rendben lehetnek, elvégre… a védelem nyeri a bajnokságot, nem? Az eddigi két meccsen pont annyi touchdownt engedtek, mint amennyit szereztek. Egyet. Oké, Jameis Winston a múlt héten, a mérkőzés utolsó harmadában azt hitte, hogy még mindig a Buccaneers játékosa és a Cowboys offenzíva is rendesen meg volt tizedelve, de ez akkor is mutatós. A liga legjobb védelme viszont rendesen tesztelve lesz a következő két hétben, előbb Rodgers, majd Mahomes által.

De hová tűnt Russel Gage? Mármint, látjuk a pályán persze. De az, hogy ilyen kaotikus WR szituációban nem tud szintet lépni Tom Brady alatt, egyelőre mindenképp csalódás. 7 elkapása és 41 yardja van két forduló után. Utóbbi kevesebb, mint amennyit Breshad Perriman kalapált össze, pedig ő nullázott az első héten, ráadásul tized annyit keres idén, mint Gage és nem nézett ki többnek sokadik számú elkapónál.

5. Philadelphia Eagles

Mint Eagles drukker, fantasztikus látni, hogy a munka milyen szépen térül meg, amit a csapat erősítésére fordítottak. A futójáték még mindig zseni, Jalen Hurts igazi dual-threat, fejlődése látványos. A védelembe is remekül illeszkedtek az új puzzle darabkák. A sorsolás is könnyű, így egyre reálisabb elvárás a konferenciadöntő. Ha csak rajtam múlna, feljebb is kerülnének a rangsorban.

De várjuk meg, hogy hosszabb távon milyen is a védelem. A(z akkor még) lesajnált Lionst a meccs végére szépen magukra húzták, majd a  Vikings támadósorát teljesen levették a pályáról, Cook, Jefferson és Thielen ellenére. Látva a jelenlegi erőviszonyokat, még jó darabig veretlen maradhat az Eagles. de muszáj, hogy konzisztensebb legyen a védelem. Erre a következő két meccs jó alapot adhat. Ó, és eget verő szüksége ugyan nem volt rá a Philly támadóinak, de szót érdemel, hogy a Vikings ellen a második félidőben nem tudtak pontot szerezni.

11. San Francisco 49ers

Gyanús, hogy Jony Lynchék nem néznek elég hollywoodi filmet. Már a közember is tudja, hogy a végzet elől nincs menekvés. A 49ers Jimmy Garoppolo csapata és kész. Hogy bebiztosították magukat a szezonra, végtére is az egyik legkifizetődőbb ötlet volt. Trey Lance kiesése ellenére a csapat nem lett rosszabb, csak más. Vagyis, épp ugyanaz. Hiszen Lancenek még ideje sem volt, hogy rá legyen fazonírozva a támadójáték, pont azt fogjuk kapni, amit tavaly már láttunk. Nincs másik csapat, amely ilyen jól jöhet ki abból, ha elveszíti kezdőirányítóját a szezonra, de épp ez üt léket a csapat jövőjére. Egy újabb év kuka Lance szerződéséből és karrierjéből, amit fejlődésre szántak volna.

Trey Lance kiesésével egy veszélyforrás is oda, ami a futásokat illeti. Persze, JimmyG futott egy hatpontost a Seahawks ellen, meg összesen négy kísérletből öt yardot. Elijah Mitchell távollétében sem nézett ki rosszul a futóegység. Ahogy a preseasonban írtuk, a Jeff Wilson, Jordan Mason, Tyrion Davis-Price alkotta trió, nagyon jó variációs lehetőséget ad Shanahanéknek. Ám Davis-Price is kiesett, de nem haboztak sokat, Marlon Mack után, visszahozták Tevin Colemant a csapathoz, aki szintén nem az egészségéről híres, de összességében jól feltöltötték a szobát most futókkal, felkészülve mindenre.

15. New York Giants

Valami új dolog indult el New Yorkban. Nem tudni, hol van ennek a csapatnak a plafonja, de nagyon bíztató a 2-0-ás kezdés. Talán a Titans és a Panthers elleni győzelmeket nem kell túlgondolni, de ezek szoros és küzdős meccsek voltak, amiket korábban simán elbukott volna a csapat, és az tisztán látszik, hogy Brian Daboll vezetőedzővel a Giants közel áll egy újjászületéshez. Saquon Barkley egyelőre jól néz ki, a támadófal fejlődött, és eddig Daniel Joneson sem ment el meccs. A Giants defense pedig alapvetően eddig sem volt rossz, az pedig kifejezetten segítheti őket, ha nem kell folyamatosan a pályán lenniük. Azeez Ojulari és Kayvon Thibodeaux még be sem mutatkozott, ennek ellenére hasítanak Wink Martindale koordinálásával. Tekintve, hogy Prescott megsérült, illetve, hogy a Washington az Washington, a Giantsnek komoly esélye lehet egy csoporton belüli második helyre, ami egy kis szerencsével ebben a nem túl erős NFC-ben, akár egy wild card kört is eredményezhet.

Korábban írtuk, hogy a preseason egyik nagy győztese David Sills lehet, a Giants elkapói közül. Arra viszont nem gondoltunk, hogy Kenny Golladay ennyire mellőzve lesz. Várjuk a tippeket, hogy melyik csapatnál fejezi be a szezont, a többre hivatott WR, hiszen egyre tisztábban látszik, hogy nem számítanak rá. A Panthers ellen egészen pontosan kettő játékot töltött a pályán, akkor sem szállt felé labda. Golladay a Giants legtöbbet kereső játékosa, de ez Dabollékat nem befolyásolja a döntésekben. A hírek szerint nincs különösebb gond egyébként, szimplán hétről-hétre megnézik, hogy melyek azok a játékosok, akikkel a legtöbb esélyük van nyerni. És a jelek szerint, Golladay egyelőre nem tűnt jó matchupnak sem a Panthers, sem a Titans ellen.

16. Cincinnati Bengals

A tavalyi döntős két vereséggel nyitja a szezont. Mitch Trubisky és Cooper Rush által vezényelt csapatokkal szemben. És Jacoby Brissett vezeti a csoportjukat. Tudom, hülyeség ez az egész, de ez a valóság jelenleg. Az egyetlen vigasz talán az lehet, hogy mindkét meccsen három ponttal maradtak alul (tavaly is három pont döntött az első két meccsükön, de akkor legalább az egyik esetben a javukra). A fő probléma megmaradt tavalyról, nevezetesen Burrow földbedöngölése. Számítottunk rá, hogy hiába a támadófal teljes felforgatása, nem fognak az első csettintésre olajozottan működni, de ez már túlzás.

Két forduló alatt 13 alkalommal sackelték a Bengals irányítóját. Ezzel simán vezeti a ligát (Jameis Winston a második, tízzel). Mindezt úgy, hogy csak négy csapat ellen blitzelnek kevesebbet, mint a Bengals falával szemben. Valamit ki kell találni, mert, bár a következő forduló adott lenne egy pálforduláshoz a Dolphins és a Ravens elleni csörték előtt, már nem merjük leírni Jet Flaccot és az ottani újoncokat, senki ellen.

17. Detroit Lions

A parádés Hard Knocks szereplés és Dan Campbell személye egy nagyon szimpatikus és szerethető csapattá tette a Detroit Lionst. Igen ám, de emellett még jól is néz ki, amit csinálnak. Az első héten teljesen korrekt módon küzdöttek a bombaformában lévő Eagles ellen, a második héten pedig gyakorlatilag agyonverték a Washingtont az első félidőben. Jared Goff eddig korrekt, a támadófal elit, DeAndre Swift és Jamaal Williams a liga egyik legjobb futó duója, Amon-Ra St Brown pedig rekordokat döntögetve kerül bele az igazi WR1-ek szóbeszédébe, és még a védelem is valamivel jobban teljesít az előzetesen vártaknál. Fényes a jövő Detroit-ban, egy kis szerencsével akár már idén egy wild card hely környékére érhetnek.

Korán van, oké. De, hogy mennyire van csúcsformában a detroiti támadósor… Most egy pillanatra vegyük ki a képletből a Cleveland Brownst, és a Steelerst, hisz ők egy meccsel többet játszottak. Ez esetben, csak a Buffalo Bills szerzett több pontot idén, mint a Lions (egyetlen ponttal), top4 a szerzett yardokat tekintve, futásból pedig a második legtöbbet átlagolják meccsenként, az Eagles mögött. 180 yard fölött futottak mindkét meccsükön (futásonként 7,2 yardot átlagolnak, ami a legjobb), és ha ilyen volumenben termelik a pontokat, belefér, hogy közben sokat is kapnak. Nem féltjük a Lionst senki ellen, ahogy Dan Campbell ígérte, még ha földre is kerülnek, egy-két segget szétrúgnak előtte.

22. Dallas Cowboys

Cooper Rush két meccsen volt kezdő eddig pályafutása során, mindkettőt behúzta. A Cowboys idén alaposan megszenved a sérülésekkel, de, ha a Zeke-Pollard duó tudja tartani a jó formát, akkor Prescott visszatérte után is partiban lehet még Amerika csapata. A bye week előtti hat mérkőzésből három olyan, amin inkább a Cowboys esélyesebb, papíron. Utána sem lesz sokkal nehezebb, és addigra visszatérhet Dak is, a hírek szerint. Hacsak, Cooper Rush nem lesz földöntúli.

Ahogy Micah Parsons teszi azt. Ne feledjük, eredetileg nem kizárólag a pass rush volt a feladata a Cowboys védőjének, de szerencsére, egyre inkább ezt erőltetik nála. A liga történetében nem volt olyan játékos, aki több sacket szerzett volna az első 18 mérkőzésén, mint Micah Parsons. Ez a szám nála 17, idén két meccs alatt négyet szerzett. A rekord egy szezon alatt 22,5… Megdönti?

28. Indianapolis Colts

A Colts jó szokása az, hogy Super Bowl esélyesnek tartja magát és így vágnak neki a szezonnak. Hát, egyelőre ez nagyon nem fest jól. Két hét után ott tartunk, hogy a liga leggyengébbnek tartott csapatát nem sikerült megverniük, Jacksonville-be pedig megint csak kapitulálni mentek. Frank Reich állása könnyen veszélybe kerülhet, ha sürgősen nem kezd el a csapat meccseket nyerni. Ezt persze nem segíti az, hogy sorba dőlnek ki Matt Ryan célpontjai, és hogy a védelem vezére Shaq Leonard sérült. De ettől függetlenül erre a gyalázatos teljesítményre semmi sem jelenthet kifogást.

Óriásit zuhant a rangsorunkban a Colts. Legutóbb, a szezon előtt még a 14. helyet előlegeztük meg nekik. Most meg nyeretlenek, a liga talán leggyengébb csoportjában. Látva a formát pedig, nagyon könnyedén így maradhat ez még jó pár fordulóig.

32. Carolina Panthers

Pedig milyen jól nézett ki ez a keret. Mayfield érkezésével pedig elhittük, hogy ez egy kölcsönösen sikeres házasság kezdete lehet. De egyelőre semmi extrát nem láttunk. Túlzásnak is gondolhatjátok, hogy az utolsó helyre rakjuk őket, annak ellenére, hogy mindössze kettő, illetve három ponttal kaptak ki eddigi meccseiken. Ezek nyerhető meccsek voltak, de az offense nem tudott fellépni, a védelem tartja a Pantherst a felszínen. Mindössze 4,3 yardot engednek playenként, aminél csak három csapat enged kevesebbet. Futás ellen gyengélkednek, de passz ellen is az élmezőnybe tartoznak. Ugyanakkor, labdát még nem szereztek a védők idén.

Matt Rhule vezérletével, ez zsinórban a kilencedik veresége a csapatnak és a naptárt nézegetve, nem sok jót jósolunk a továbbiakra sem a Carolina Panthersnek. Hasonló gödörben lévő csapatok azóta meglépték az edzőcserét, érdekes lesz látni, hogy ha nem jönnek a sikerek, meddig tarthat ki Rhule a párducok élén.