Week 7 – IDP-játékosok

Sziasztok!

Újonnan induló cikksorozatunkban védő játékosokkal fogunk foglalkozni.

Az úgynevezett IDP fantasy ligák rendelkeznek azzal a sajátossággal, hogy védő játékosokat is tartalmaznak.
Általában 3 posztot különböztetünk meg a védőknél:

  • DL (Defensive Lineman)
  • LB (Linebacker)
  • DB (Defensive back),

Ezek mellett pedig jellemző az, hogy van védő játékosoknál is „flex” pozíció, amit ezesetben „idp”-nek hívunk.

A védő játékosoknál a pontszerzés fő forrása a tackle, tehát, hogy az adott védő hány szerelést mutat be a mérkőzésén. Emellett valamennyivel több pont jár olyan statisztikai mutatókért, mint a sack, interception, fumble, esetleg tackle for loss vagy pass deflection, ezek mellett pedig természetesen a védő játékosok is szerezhetnek touchdownt, ami esetükben is 6 pontot ér jellemzően.

A legáltalánosabb módszer az az, hogy olyan játékosokat próbálunk játszatni, akiknél viszonylag garantált az, hogy sok tacklet tudnak elérni meccsenként, hiszen ebből a legkönnyebb pontot szerezni. Különösen igaz ez az LB és DB poszt esetében. DL posztnál mivel ezek a játékosok alapvetően nem sok tackle-t csinálnak, érdemes lehet olyan játékosokat vadászni, akik nagy eséllyel sackelik az ellenfél irányítóját. Értelemszerűen IDP (Flex) posztra pedig érdemes LB vagy DB játékosokat kezdetni.

Rovatunkban minden héten 3 olyan játékost fogunk hozni, akik az adott heti projection pontszámukat szerintünk meg fogják ugrani, tehát jó értékkel lesznek kezdethetőek. Minden esetben posztonként 1 játékost fogunk bemutatni.

DL: Deatrich Wise (Patriots) – projection: 4.74 vs the Bears

A patrióták Chicagoba utaznak a 7. hét folyamán, ahol egy borzasztó Bears offense-el fognak találkozni. A támadófaluk gyatra, Fields pedig sokat mozog a zsebben, néha indokolatlanul sokáig tartja meg a labdát, ami gyakran sackhez vezethet. A Patriots védőknek nagyon jó meccse lehet, és közülük talán kiemelkedő Deatrich Wise, aki a hatból eddig négy héten is elérte a 3 tackle-ös határt vagy fölötte teljesített, emellett pedig három meccsen sacket is elért, az egyik meccsen már egyből 3-at is. Nagy rá az esély, hogy a Bears ellen is hozni fog minimum 3 tacklet és 1-2 sack is elég valószínű, amellyel már több pontot is érne el Wise, mint amennyit jósolnak neki.

LB: Devin Lloyd (Jaguars) – projection 7.4 vs the Giants

Linebackerek esetében általában jó elgondolás az, ha olyan középső linebackereket keresünk az adott hétre, akik egy sokat futó csapat ellen játszanak, hiszen így szignifikánsan megnőhet a sok tackle esélye. Devin Lloyd esetében meglepő lenne, ha nem ugrána meg a projectionét, hiszen a Saquon Barkley vezette Giants-sel fog találkozni, ahol dominál a futójáték. A Giants ellen szerzik átlagosan a 7. legtöbb pontot a linebackerek, és mivel Lloyd idén csupán egyszer teljesített 7.4 pont alatt, ezért a hétre jó opció lehet.

DB: Richie Grant (Falcons) – projection 6.44 vs the Bengals

Defensive backek esetében a linebackerekkel ellentétben pont olyan matchupokat érdemes keresni, ahol az ellenfél sokat passzol. Safety poszton lévő játékosoknál lehet itt a nagy érték, akik eltudnak érni annyi tackle-t egy meccsen, mint egy középső linebacker. Richie Grant a Falcons kezdő safetyje gyakorlatilag az előző két hét során pontosan a projectiont hozta (6.5 pont), azonban meglepő lenne, ha a Bengals passzjátéka ellen nem tudná ezt megugrani, tekintve, hogy várhatóan nem kevés szerelést kell majd bemutatnia.