Értékeljük a cseréket! – 1. rész

Számos üzlet született a csere határidő utolsó napján, amikor még erősíthettek a csapatok vagy nekiláthattak az újjáépítésnek. Voltak váratlan húzások, tutinak hitt, de végül elmaradt cserék. És összességében, jól dolgoztak a csapatok, kissé meg is lepődtünk, vagy csak a szívünk lágyult meg ennyire? Mindenesetre értékeltük a dealeket, de nem csak az utolsó nap eseményeit, hanem minden októberi cserét.

Új szelek

Roppant aktív volt a Chicago Bears és összességében jól dolgoztak. De nézzük sorban. Megváltak a 32 éves Robert Quinntől, aki jövőre 13 millió dolláros alapfizetéssel terhelte volna a kasszát. A fiatalodó defenseben elfért volna mentorként, de a tavalyi formájától már messze elmarad. Akkor 18,5 sackkel zárt, idén egynél tart. A Bears hosszú és fájdalmas építkezésre ítéltetett, aminek ikonikus arcok is áldozatul eshetnek (mint később is látjuk). Az Eagles csapata mindössze egy 4. körös draft picket áldozott érte, ami már alapból egy jó üzletnek minősült volna, mert Quinn magas alapbére ellenére, halott pénz nélkül cutolható lenne. De Rosemanék ismét varázsoltak és lényegében megegyeztek a veterán pass rusherrel, hogy mindössze egy Super Bowl run erejéig vennék igénybe szolgálatait, felbontva a szerződés további részeit. Az Eaglesnek pedig sosem elég a passzsiettetőkből, pláne, hogy Derek Barnett már korábban kiesett. A Bears olcsón adta, de nincs szükségük játékosra, az Eagles pedig mindenféle teher nélkül szerezte meg Quinnt. Ezért:

Philadelphia Eagles: A
Chicago Bears: B

Roquan Smith a 2018-as draft 8. helyen draftolt játékosa volt. Mára az NFL egyik legjobbja posztján. De a Bears az újjáépítés útján van és a keret túl sok helyen szorul erősítésre, ahhoz, hogy egy off-ball linebacker vigye el a fizetési keret legnagyobb hányadát. Smith az újoncszerződése végén jár és már az előszezonban is felreppentek a hírek, hogy szívesen látná magát máshol, ha már nem akarják megfizetni. Márpedig, minden centet ki fog követelni, és jó eséllyel a legjobban kereső LB lesz, ha megkapja az új kontraktusát. Így várható volt, hogy a Bears elcseréli, a Baltimore Ravens csapata pedig kapott is az alkalmon. Odaadták a 2023-as draft 2. és 5. körös választási jogát, valamint, a szintén lejáró szerződésen lévő veterán linebackert, A.J. Kleint. Figyelembe véve, hogy a Bears a semmiért cserébe engedte volna el szezon végén, jó ellenértéket kaptak. A Ravens oldaláról kissé felemás a döntés. Abszolút szükség volt az erősítésre a poszton, meg általában a védelmen, Smith pedig komoly tényező a front sevenben. És várhatóan a Ravens nem csak egy féléves kalandra vágyik, annál többet áldoztak fel érte. Látva a sérülteket és a lyukakat, nem a secondary vagy elkapó fronton dolgoztak, illetve a tény, hogy Lamar Jackson is bombaszerződést kell, hogy kapjon a szezon végén, kissé árnyalja a képet.

Baltimore Ravens: B
Chicago Bears: A

De nem csak eladóként ténykedett a Bears a piacon. A 2023-as 2. körös draft joguk elcserélték a Steelers elkapójáért, Chase Claypoolért. Justin Fields kiszolgáló személyzete finoman szólva is vékony. Az első számú célpontja, Darnell Money mindössze 65 yarddal szerzett kevesebbet idén, mint a Bears összes többi elkapója összesen. Mindenképp szükség volt egy valódi B opcióra, hogy eldőljön, vagy legalább is tisztuljon a kép, hogy vajon továbbra is Fields lehet-e a jövő megoldása. A free agent piacon pedig nem lesz olyan név jövőre, aki egyértelműen jobb játékos, mint Claypool. Chicagóban pedig Mooneyt leszámítva, időtlen idők óta nem tudtak releváns elkapót draftolni. Így újabb kockáztatás helyett, másfél évig lesz egy nagyon olcsó, de a jelenlegi kerethez mérve, minőségi játékosuk. Mert Claypool még mindig a rookie kontraktusán van. Jó eséllyel nem draftolt volna a második körben elkapót a Bears, de a többi üzletének hála, nem is bukta egy második körös játékos kiválasztásának a lehetőségét jövőre (igaz, pár hellyel hátrébb csúsznak talán). Claypool periférián kívülre szorult harmadik évére. Ez köszönhető részben annak, hogy milyen jól termelik az elkapókat Pittsburghben, részben a QB játéknak. Mert a Steelers is éppen egy új éra küszöbén van, Claypoolnak csak a jó isten nem dobált az utóbbi években. Nem is sikerült konzisztensen teljesítenie. A remek újonc éve után, gyakorlatilag megismételte a számait, „csak” a touchdownok maradtak el. Idén egyetlen alkalommal tudott 50 yardnál többet összekaparni, és az end zoneba is csak egyszer jutott el. Diontae Johnson új szerződést kapott, az újonc George Pickens szárnyal, Pat Freiermuth pedig egyre több szóhoz jut. A Steelers pedig gyakorlatilag visszakapta azt, amit anno áldozott Claypoolért, lényegében két és fél évig lízingelték. Hogy Fields irányítása alatt visszatér-e korábbi formájához, hamarosan kiderül, az biztos, hogy kölcösnösen jól jártak az üzlettel, a csapatok és Claypool is.

Pittsburgh Steelers: A
Chicago Bears: A

Összességében, egy jövőre drága, korosodó pass rushert, egy klasszis, de valószínűleg ingyen távozó linebackert és egy második körös picket cseréltek, egy jobb sorsra hivatott, másfélévig apróért játszó elkapóért, egy lejárós linebackerért, egy második, egy negyedik és egy ötödik körös pickért cserébe. Ez tényleg a Bears?

Kívánsága parancs!

Ha már Steelers, még egy üzletet ők is nyélbe ütöttek. William Jackson a Commandersből már hetekkel ezelőtt cserét kért. Egyszerűen nem találta a formát, nem tudták kiaknázni képességeit a fővárosban. A 30 éves játékos a bejelentésével persze megtorpedózta a csere értékét, nem is került sokba a Steelersnek. Gyakorlatilag semmibe. Egy 2025-ös 6. körös kondíciós draft cetliért cserébe érkezik Jackson és egy 2025-ös  7. körös, szintén kondíciós draftjog. A Steelers secondaryjébe elfért az erősítés, Jacksonban pedig van poenciál, még ha nem is nézett ki úgy mostanság. Jövőre még lesz szerződése, már egy komolyabb összeggel. A mostani 2,7 milliós pénze, mindennel együtt 12,75 millióra fog ugrani (9 milliós halott pénzt hagyva maga után, ha úgy alakul). Levi Wallace és Akhelo Witherspoon is a keret tagja lesz, de legjobbjuk, Cameron Sutton hosszabbításra vár. Jackson pénzét lehet jó lett volna nem elkölteni addig. És az idei évüket sem befolyásolja sehogy, hogy itt van-e Jackson vagy sem. De! Mivel a semmiért cserébe szereztek, egy alapjáraton jó játékost:

Pittsburgh Steelers: A
Washington Commanders: C

Nem is volt kérdés, hogy Robbie Anderson mit szeretne. Csak a Panthersnek esett le későn. Egy problémás, idősödő játékos, aki nem tud sokat hozzá tenni a támadójátékhoz már, ráadásul jövőre drága is lenne… A Cardinals el is vitte, egy 2024-es 6. és egy 2025-ös 7. körös pickért cserébe. A Panthersnek ez csak jó, a semminél többet kaptak egy játékosért, akit nem kívántak már ott látni. A Cardinals viszont kapott egy problémás, idősödő játékost, aki nem jelent megoldást a támadójáték problémáira, ráadásul jövőre drága is lenne. Hiába esett ki Hollywood Brown, hiába vágható ki halott pénz nélkül szezon után, egy újabb öregedő játékos, akire nem feltétlen van szüksége a csapatnak. Az egyetlen vigasz, hogy nem sok érezhető dolgot adtak érte cserébe, így az elvárások is csökkennek.

Carolina Panthers: A
Arizona Cardinals: C