Power Ranking – Week 14

A tizennegyedik hétvégére ébredve, nézzük meg, hogy miképp áll a szerkesztők által átlagolt erősorrend. Egy-egy meccset könnyen túlreagálhatunk, így az a mesteri tervünk született, hogy csak bizonyos időnként hozzuk nektek a véleményünk, hogy tisztábban láthassuk a képet. Nos, a középmezőny akkora maszlag, hogy azt Annamuradov Artykmurat sem tudja kibogozni. De vágjunk is bele, egy-két csapatot kiemelve, megbolondítva pár izgalmas statisztikával!


5. Cincinnati Bengals

Hétről-hétre egyre jobbak. Az utóbbi két fordulóban azt a Titanst és Chiefst verték meg, akiket a tavalyi playoffban is lerendeztek. Ráadásul visszatért Ja’marr Chase is, úgyhogy a Bengals a gyengébb kezdés után megérkezett a contenderek közé, komolyan kell velük számolni idén is.

Egy szuper érdekes statisztikai adat a Bengals kapcsán: Ugyan, Joe Burrow minden bizonnyal nevelt fiaként tekint lassan Patrick Mahomesra, hiszen eddigi összes randijukon elverte (fhú, ezt hámozza ki egy családgondozó), de a Bengals irányítójának is megvan a kriptonitja. Az ellen a Cleveland Browns ellen lép pályára most, akiket pályafutása alatt egyszer sem tudott még legyőzni. Ez négy mérkőzést jelent.

7. San Francisco 49ers

Akárcsak a Bengals, a 49ers is egy gyengébb kezdés után mostanra igazi contenderré vált. Jelen pillanatban a liga legjobb védelme még azt is elbírja, hogy teljesen mindegy, ki a csapat irányítója. Az idei Mr. Irrelevant, Brock Purdy nem tudjuk kezdő marad-e a rájátszásra, de ha igen, akkor ennél jobb helyen nem is lehetne, hiszen ebben a Shanahan rendszerben, ezekkel a célpontokkal, úgy néz ki, hogy bárki képes lehet egy korrekt teljesítményre

Egy szuper érdekes statisztikai adat a 49ers kapcsán: Ugyanakkor, fontos kiemelni, hogy Shanahan mérlege a 49ers élén 38-17, ha a jó öreg Jimmy Garoppolo vezérelte az offenset. Nélküle viszont 9-29.

Az ezresek klubja: A Chiefsből Travis Kelce, a Vikingsből Dalvin Cook léphet be máris, ebbe az elit társaságba idén is. A Vikings futójának mindössze 73 yardra van szüksége ahhoz, hogy zsinórban a negyedik ezer yard fölötti szezonját zárja. A kansasi tight end pedig 37 yardra van attól, hogy egymás után a hetedik évét is minimum ezer elkapott yarddal tudja le.

Ez lesz AZ év? Prescott visszatérése óta (a hetedik forduló) a Dallas Cowboys csapata az egyetlen, amelyik 30 szerzett pont felett átlagol, teszik ezt 37-tel. Valamint, másodikok a meccsenkénti yardok, a meccsenkénti futott yardok és a red zone hatékonyság témakörében is. A védelem pedig a legtöbb sacket és a második legtöbb labdaszerzést jegyzi a ligában.

Egy szuper érdekes statisztikai adat a Seahawks kapcsán: Nemcsak Geno Smithről szól ám az élet Seattleben. A Seahawks védelme is reneszánszát éli, kiváló újoncokkal fémjelezve. A gárda 21 labdát szerzett idén eddig, ami a második legtöbb a ligában és volt tíz olyan meccsük, ahol egynél többször sikerült kierőszakolni a játékszert az ellenfél kezei közül. Ezzel elsők az NFL-ben.

14. Lions

Az utóbbi hetek alapján nehéz belőni a Lions plafonját, hiszen sok olyan csapatnál is jobban teljesítenek, akik amúgy a rájátszásba nagyobb valószínűséggel jutnak be, mint ők. Utóbbi öt meccsükből négyet nyertek, ráadásul a Bills elleni vereség is csak egy hajszálon múlott. Jared Goff pont annyira jó, hogy az offense jól működjön körülötte, Amon-Ra nem ember, Jameson Williams lassan üzemi hőfokon ég, és még a defense is egyre jobban néz ki ahhoz képest, hogy a szezon előtt mennyire le lettek húzva.

Egy szuper érdekes statisztikai adat a Chargers kapcsán: Sok mindent elárul a Chargers egészségügyi helyzetéről a következő. Justin Herbert a negyedik legtöbb paszsolt yardot tudhatja magáénak a ligában. És közben nincs elkapója, aki a top32-be beférne, elkapott yardok tekintetében. Josh Palmer 612 yardjával a 33. legtöbbet jegyzi, ráadásul csapaton belül őt a futó, Austin Ekeler követi.

Egy szuper érdekes statisztikai adat a Packers kapcsán: A Packers újonc elkapója, Christian Watosn az utóbbi négy mérkőzésén nyolc touchdownt szerzett (hét elkapott, egy futott). Mindezt úgy, hogy pályafutása első hat meccsén nem sokkal volt több elkapása és yardja, mint nekem az NFL-ben (10 elkapás, 88 yardért).

Egy szuper érdekes statisztikai adat a Saints kapcsán: A Tampa elleni vereség jelentette Tom Brady karrierjének 44. negyedik negyedes fordítását, amivel megelőzte Peyton Manninget az örökranglistán, elfoglalva a csúcsot. De a Saintst drukkernek nem ez fáj a legjobban. 2016 óta nem zárták negatív mérleggel az alapszakaszt, ez a széria most megszakadt, hiszen legjobb esetben is már csak egy 8-9-es bizonyítvány jöhet össze.