5 játékos, aki felkavarja az idei piacot

Ahogy tavaly, idén is ránézünk, hogy mi várható a szabadügynök piacon. Ezúttal öt olyan támadó játékost hoztunk, akik komoly dilemma elé állítják a csapatokat, valamint a leendő fantasy tulajokat. És persze, próbáltunk jósolni is, hogy kinek-milyen kontraktus dukál. Nézzük!

Lamar Jackson

Régóta megy a huzavona az irányító és a Baltimore Ravens vezetősége közt. Ha Jackson kikerül a piacra, nem kérdés, hogy a legcsábítóbb név lesz QB fronton, annak ellenére, hogy az utóbbi években jócskán elmaradnak a számai, az MVP idényében látottaktól. A 26 éves játékos első komoly szerződéséért küzd és a hírek szerint, minél nagyobb mértékben, lehetőleg teljesen garantált összeget szeretne, akárcsak Deshaun Watson. Egy újabb példa, hogy a Browns által adott kontraktus, mennyire kártékony a ligának, persze Lamar jól döntött, a saját szemszögéből ítélve, hogy kivárt a tárgyalásokkal. A közelmúltban, a posztján játszó kollégáknak kiosztott pénzek alapján, abszolút rendben lenne egy 5 éves, 250 millió dolláros szerződés Jacksonnak és az információk alapján, a Ravens próbálkozott is egy ilyen ajánlattal, még szeptemberben, amiből 133 millió volt a garantált rész. A helyzet pikantériája, hogy Jacksonnak nincs ügynöke, saját magát képviseli a tárgyalások során, illetve édesanyja tanácsaira hagyatkozik.

A Ravensnek szüksége van egy top irányítóra és számukra Jackson a lehető legjobb opció jelenleg, ha kompetensek akarnak maradni rövid és hosszútávon egyaránt. Akkor miért hezitálnak? Lamar az utóbbi két idény utolsó öt meccsét kihagyta sérülés miatt (igaz, 2021-ben kezdett a 14. héten, de a második negyedben kidőlt). Így ’21-ben a csoport utolsó helyén zárt a Ravens, 8-4-es kezdés után, idén pedig, bár az utolsó másodpercig meccsben voltak a Bengals elleni Wildcard meccsen, nehéz lenne azt mondani, hogy Jacksonnal ne lett volna több esélyük a továbbjutásra. Az említett 5-5 mérkőzésből, mindössze kettőt nyert meg a Ravens (a Steelers és a Falcons ellen..). Szükség van rá Baltimoreban, de kérdés, hogy a potenciális kérők mennyivel vonzóbbak az irányítónak. Hiszen a Falcons és a Jets is rendelkezik potens kiszolgáló személyzettel, aminek rendre híján volt a Ravensnél Jackson. A franchise tag kiosztásával időt nyerhet magának a csapat, amíg összematekoznak egy mindenki számára elfogadható szerződést, vagy ha ez nem sikerül, még mindig értékért tudnák cserélni a játékost, nem ingyen távozna. De tippre, előbbi fog történni, hosszas és unalmas dráma során.

Tipp: Lamar Jackson -> Baltimore Ravens, franchise tag

Derek Carr

Az irányítót már teljesen összeboronálták a Saints csapatával, a hírek szerint, mielőtt a Raiders megvált volna tőle, a new orleans-i gárda volt az egyetlen, amely komoly érdeklődést mutatott iránta. A Las Vegas egy harmadik körös picket kért volna, a Saints pedig egy fizetéscsökkentést Carrtól, mert teljesen nem tudták volna átvenni a szerződését, pedig tudjuk, micsoda könyvelőmágusok dolgoznak ott. A Saints már csak Dennis Allen személye miatt is csábító lehet, hiszen ő draftolta még anno Carrt, 2014-ben, a második körben. Carrtól muszáj volt megválnia a Raidersnek február 15-e előtt, ha nem akartak neki 40 millió dollárt kifizetni. Ennyi pénzt valószínűleg senki nem adna a tizedik szezonjára készülő irányítónak, se a Saints, se a Jets, ahol már szintén járt látogatóban. A pletykák arról szólnak, hogy Carr évi 35 millió dolláros szerződést szeretne és nem fognak sietni, ráérősen figyelik a piac alakulását.

A 32 éves játékos, mindössze két alapszakasz mérkőzést hagyott ki sérülés miatt, de csak egyetlen playoff meccsen szerepelt pályafutása során, akkor sem örülhetett a végén. Annak ellenére, hogy soha nem tudta magából kihozni azt, aminek hittük (mert voltak időszakok, amikor top5 közeli irányítónak tűnt), idén több csapatnak is jelentős erősítést jelentene. Bár, a csere nem jött össze, a Saints még mindig nem egy elvetélt opció. De én mondok egy meglepőt, ami nem a Colts, Panthers, Jets trióból kerül ki… Bármennyire is jó fit Lamar Jackson az Atlanta Falconsba, zéró esélyt látok a házasságra, és igaz, hogy Carr nem az a mobilis irányító, amilyet Arthur Smith szeret, de nem is falábú. A Falcons tele van pénzzel, és Mariota elküldésével további dollárok szabadulnak fel (hopp, az írás közben ez meg is történt). Ridder még nem kész és az atlantai defense kétségtelen, hogy végtelen sok erősítést igényel, de egy potens irányítóval, ebben a roppant zavarosnak ígérkező NFC Southban, össze lehet halászni valami maradandót. A futójáték, az offense fal, London és Pitts elég impozáns hívószavak.

Tipp: Derek Carr – > Atlanta Falcons, 2 év 65 millió dollár

Josh Jacobs

A tavalyi szezon legjobb futója karrieréven van túl, kétezer scrimmage yarddal a háta mögött (egyedüliként 2022-ből, aki elérte ezt a számot). Jacobs 97 yardot átlagolt meccsenként, 4,9-et futásonként. 1600 futott yardjának felét kontakt után hordta össze.  A Raiders játékosából mindent kisajtoltak idén, 340 futási kísérlete volt, ami brutális ugrás, hiszen korábbi három évében, még csak a háromszáz közelében sem végzett. Nem véletlen, hiszen korábban lemondott a csapat Jacobs újoncszerződésének ötödik éves opciójáról, így maximálisan kihasználták, ő pedig igyekezett megmutatni a vezetőségnek, hogy miért is fog extra mennyiségű bánópénzért harcolni.

És a Raiders bizony bánhatja is. mert bárki lesz a franchise új irányítója, egy klasszis futó, nagy segítség lenne a tehermentesítésben. Saját maguk kergették az örökéletű dilemmába, fizetsz-e egy futónak nagy pénzt a breakout év után? A közelmúltból egyre több érv sorakozik a running backek megfizetése ellen, Jacobs viszont nem akar alulfizetett lenni sem. A Super Bowl hete alatt elárulta, hogy játszik ő a franchise tag alatt jövőre, ha durván megerősítik a keretet. De, ha továbbra is ennyi munkát várnak el tőle, akkor tömjék ki rendesen. Ez évi 15 millió dollárt jelentene minimum. A Raidersnek van a második legtöbb pénze jelenleg, a Chicago Bears mögött, akik szintén érdekeltek a futópiacon, hiszen David Montgomerynek is lejárt a szerződése. Jacobs nagyon jó fit lenne a medvéknél, de a Raidersnek nem szabad elengednie. A franchise tag tíz millió dollárt jelentene (az ötödik éves opció nyolc lett volna), ami nem vészes összeg, de Vegasban annyi lyuk van, hogy minden dollár számít. Ezért lehet, hogy már most okosabb lenne egy hosszabb szerződést kiosztani, az aláírási bónusszal bűvészkedve, ami idén kevésbé terheli a pénztárcát. Ha a franchise taggel akar magának időt nyerni a Raiders, könnyen öngólt rúghat, ha nem siet, hiszen számos jó játékos fog új szerződésért tárgyalni idén, Jacobs posztján, ami befolyásolhatja az ő igényeit is. Montgomery, Barkley, Pollard vagy épp Miles Sanders. És valakit úgyis túlfizetnek.

Tipp: Josh Jacobs – > Las Vegas Raiders, 3 év 44 millió dollár

Jamaal Williams

A legtöbb futott touchdownt (17) jegyző játékos helyzete több mint fejvakarós. Nem elsőszámú, minden downos running back, sőt. Ennek ellenére, a hetedik legtöbb labdát kapta idén, és a futott yardjainak számaival éppen csak kicsúszott a top 10-ből. A passzjátékban nincs szerepe, nem kifejezetten olyan típusú játékos, akire szüksége van azon csapatoknak, akik RB után kajtatnak idén. De jó építőelem lehet egy committeben, ezért két utat látok. Mivel, Detroitban igazi közönség kedvenc lett, meghálálják a szolgálatait, és marad Lions játékos. Vagy a Dolphins kezd bele a matekozásba, akiknek jelenleg egyetlen futójuk sincs aktív szerződéssel, Williams pedig egy korrekt opció lehet valaki mellé. Az biztos, hogy lesz olyan ismerősünk, aki túl korán fogja draftolni fantasyben.

Tipp: Jamaal Williams – > Detroit Lions, 2 év 9 millió dollár

Jakobi Meyers

Idén nem lesz olyan őrület a WR piacon, mint tavaly, hiszen a legjobb név az elérhető játékosok közül, a Patriotstól távozó Jakobi Meyers. Nem csak ő, Agholor is elhagyja New Englandet, ahol a Kendrick Bourne – DeVante Parker – Tyquan Thornton trió marad (bár, szerintem köztük is lesz még mozgás). Meyers persze messze jobban teljesített náluk, de túlzottan nagy űrt nem hagy maga után, ezért nem hiszem, hogy erőltetik a maradását. A 26 éves játékost nem sok helyen tudjuk WR1-ként elképzelni, de a Texansnál akár még meglepően nagy pénzt is akaszthat. Detroitban remek fit lenne, a távozó DJ Chark helyére, de a Bearsnél talán több szerepet is kaphatna. Az szent, hogy az eddigi számai nem feltétlen indokolják majd azt a pénzt, amit végül kap, hála a tavalyi felfordulásnak (az utóbbi három szezonban száz targetet és 800 yardot átlagol, persze egy stabilabb irányítóval… ki tudja). Meyersék pedig ki fognak várni a hírek szerint, jó sokáig, a lehető legkedvezőbb döntés érdekében.

Tipp: Jakobi Meyers – > Chicago Bears, 3 év 51 millió dollár