Preseason Week 1 – Elkezdődött a szezon, végre!

Elkezdődött a 2023-as NFL szezon, az előszezon (preseason) formájában és le is mentek az első heti meccsek. Alapvetően sok tanulságot ezekből az eredményekből nem szabad levonni, így a konkrét végeredményekkel nem is foglalkoznék. Ehelyett minden meccsről hoznék nektek pár érdekes teljesítményt, párharcot, amire érdemes lehet odafigyelni az előszezon maradék 2 fordulójában. Természetesen a cikkbe némi fantasy relevanciát is belecsempészünk.

Texans vs Patriots

A legtöbben a meccset C.J Stroud bemutatkozása miatt várták, azonban a szerepe limitáltra sikeredett, és hát valljuk be, nem is volt túl sikeres, de természetesen nem temetjük el 4 db passzkísérlet alapján. Akiről inkább érdemes beszélni a Texans-nál, az Tank Dell, aki apró méretei ellenére kiválóan teljesített első NFL mérkőzésén. Mivel a Texans-nál nincsenek minőségi elkapók, Dell gyakorlatilag már week1 kezdő lehet 3 elkapós felállásoknál, emiatt pedig érdemes lehet a fantasy draftok hátsó köreiben keresni, de lehet, hogy majd az egyik legnépszerűbb waiverről felszedett játékos lesz pár hét után.

A Patriots-nál talán a legérdekesebb történés az lehet, hogy hatalmas a harc az RB2 pozícióért, egyelőre megtippelhetetlen, hogy ki lesz Stevenson cseréje. Pierre Strong és Kevin Harris a 2 fő várományos, nagyjából ugyanannyit töltöttek a pályán, ezt a párharcot mindenképpen érdemes lesz figyelni a következő 2 hétben.
UPDATE: Ezekiel Elliott-ot leigazolta a Pats elrontani Stevenson fantasy értékét, Strong és Harris így semmit nem fognak csinálni. 😊

Vikings vs Seahawks

Sok kezdőjátékos kihagyta a meccset mindkét oldalon, Addison és Smith Njigba helye is fixnek látszik a 3 elkapós felállásoknál, mindketten már az első héttől kezdve flex játékosok fantasyban, és az értékük egyre csak nőhet.

A Vikings-nál úgy néz ki, hogy Ty Chandler lesz Mattison mögött az RB2, aztán majd kiderül, hogy mennyi szerep jut neki.

A Seahawks-nál pedig Ken Walker sérülése miatt a rookie Charbonnet és DeeJay Dallas harcolhat a cserefutó szerepért, érdemes lesz figyelni, hogy Charbonnet megtudja-e nyerni a harcot már az első éles hét előtt. Mondanom sem kell ugye, hogy akinél Walker ott van/tervezi kiválasztani, annak kötelező Charbonnet is minimum, de még akár Dallast is kiválasztania, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy Walker bekerül a sérülékeny futók csoportjába.

Packers vs Bengals

A Packers-nél gyakorlatilag eldőlt, hogy az újonc Sean Clifford lesz a csere QB, jól is teljesített egyébként. Olyan dynasty ligákban, ahol nálunk van Love, mindenképpen érdemes lehet Cliffordot is felvenni a csapatunkba, hiszen az ördög nem alszik. Watson és Doubs mellett eddig úgy néz ki, hogy Jayden Reed sikeresen megnyerte a 3.számú elkapó szerepet, Luke Musgrave pedig egy every down kezdő tight end lehet gyakorlatilag már az első héttől, mindketten potenciális hátsó körös fantasy targetek.

A Bengals-nál nagy lehet a harc az RB2 pozícióért, elsősorban Chris Evans és Chase Brown között, ezt a párharcot még figyelni kell a maradék 2 körben, elkapók közül pedig az újonc Andrei Iosivas lehet az, aki még 2 ilyen jó teljesítménnyel rotációs szerepkörhöz juthat majd élesben is.

Dolphins vs Falcons

Erről a párharcról nehéz mit mondani, hiszen egyik csapatnál se nagyon játszottak olyan játékosok, akikkel érdemes lehet foglalkozni. Talán a Dolphins-nál az újonc futót Achanet érdemes figyelni, de egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a villámgyors change of pace back legjobb esetben is csak RB3 lesz a rosteren a szezon kezdetekor.

Steelers vs Bucs

A Steelers 2 játékosa lehet kiemelendő, akik amúgy nem kezdők, ők pedig Jaylen Warren és Calvin Austin. Warren nagyon úgy néz ki, hogy amellett, hogy egyértelműen Najee Harris cseréje lesz, önálló értékkel is rendelkezhet majd mélyebb PPR ligákban. Austin pedig miután tavaly végig sérült volt az újonc szezonja alatt, idén simán a csapat WR4-e lehet, és ha Allen Robinson annyira öregedni fog, mint amire számítani lehet, akkor Austin gyorsan a pályán találhatja majd magát, dynastyben mindenképpen érdekes waiver opció lehet a szezon ezen pontján.

A Bucs-nál természetesen a legnagyobb és legérdekesebb kérdés a kezdő QB poszt. Alapból is Mayfield volt az esélyes, de az első meccs után gyakorlatilag kijelenthető, hogy amennyiben Trask a következő 2 hétben nem nyújt szignifikánsan jobb teljesítményt, mint Mayfield, akkor ez bizony eldőlt. Érdekes szituáció lehet továbbá az, hogy ki lesz White mögött a cserefutó, egyelőre Vaughn és Edmonds csatázik a pozícióért, talán utóbbi vezet eddig egy hajszállal. Elkapóknál pedig az újonc Trey Palmert érdemes figyelni, tekintve, hogy Russell Gage borzasztó sérülékeny, könnyen elnyerheti majd Palmer a WR3 pozíciót.

Giants vs Lions

A Giants-nél sajnos sok mindent nem tudtuk meg, pedig az egyik legérdekesebb pozíciós harca lehet az egész ligának, hogy kik lesznek végül a Giants kezdő elkapói. Szintén kérdéses továbbra az is, hogy ki lesz Saquon Barkley első számú cseréje.

A Lions-nál mindenképp bíztató, hogy Jahmyr Gibbs és Sam LaPorta is saját posztjaikon kezdő játékosnak néznek ki, bár azért Gibbsnél mindenképpen érdemes lesz figyelni azt, hogy Montgomery mennyi szerepet vehet majd el tőle.

Commanders vs Browns

A Washington-nál ha eddig kérdés volt, hogy Sam Howell lesz-e a kezdő irányító, akkor most már talán kijelenthető, hogy igen. Kezdett is Brissett előtt és jobban is játszott, mint a veterán. A kezdő skill pozíciók kb. adottak a csapatnál, talán a tight end poszt lehet érdekes, ahol Logan Thomas sérülései miatt a másodéves Cole Turner előre léphet és egy jó preseason-nel akár első heti kezdő is lehet.

A Browns gyakorlatilag a Hall of Fame meccsel együtt már két preseason meccsen is túl van, és a legkiemelendőbb játékosuk egyértelműen az újonc irányító Dorian Thompson-Robinson, aki nagyon jó eséllyel pályázik Dobbs és Mond elé, hogy Watson cseréje lehessen. Nick Chubb kezdő pozíciója természetesen nem kérdés, viszont a cseréje Jerome Ford sérült, így jelenleg Demetric Felton és John Kelly harcolnak a cserefutó pozícióért, és egyelőre talán Felton az, aki jobban teljesít, bár ez még változhat a következő 2 hét alatt. Elkapó fronton elég egyértelmű volt eddig a kezdő 3-as, viszont Moore megsérült. Elvileg nem súlyos, de ez plusz lehetőséget adhat olyan fiatal játékosoknak, mint Cedric Tillman, David Bell, vagy Anthony Schwartz, őket mindenképpen figyeljük a következő 2 hétben.

Broncos vs Cardinals

A Broncos-nál mindenképpen érdekes, hogy Sean Payton az ex Saints-es Adam Trautmant és Marquez Callawayt preferálja egyelőre TE1 és WR3 posztokon, a saját draftolt Greg Dulcich és Marvin Mims előtt, egyelőre. Legalább Samaje Perine RB2 posztja megingathatatlannak tűnik, sőt szinte biztos, hogy elég sok szerepe lesz a komoly sérülésből visszatérő Javonte Williams mellett.

A Cardinals-nál biztosan nem fogják idő előtt visszahozni Kyler Murrayt a sérüléséből, így az első héten a veterán Colt McCoy lehet a kezdőirányító, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy az újonc Clayton Tune veszélyezteti őt ebben, pedig nem kezdett rosszul. Egy másik rookie viszont azonnal kezdő lehet a Cardinals-nál, mégpedig az elkapó Michael Wilson, akinek az egyetlen vetélytársa nagyon úgy néz ki, hogy Zach Pascal jelenleg a WR3 posztért.

Titans vs Bears

A Titans-nél a legérdekesebb csata egyértelműen csereirányító poszton lehet, már csak azért is, mert aki ezt most megnyeri, az nagy eséllyel 1 év múlva a csapat kezdője lehet, ha csak Tannehill nem maradt továbbra is. Én még mindig Will Levist tartom erre favoritnak, de kétségkívül Willis fejlődött tavalyhoz képest. Futóposzton Henry cseréje lehet a kérdéses, az újonc Tyjae Spears parádésan kezdett és egyértelműen jobb volt, mint Hassan Haskins, figyeljük ezt a párharcot, de Spears még egy ilyen teljesítménnyel szinte garantáltan RB2 lesz.

A medvéknél adottak a kezdők és fantasy releváns playerek, a legnagyobb kérdés a futó poszt, de egyelőre Khalil Herbert egyértelmű kezdőnek néz ki, meglátjuk Foreman vagy esetleg Roschon Johnson mit alkot a következő 2 hétben.

Colts vs Bills

A Colts-nál van talán az egyik legtöbb kérdőjel. Minden jel arra mutat, hogy Richardson már az első héten kezdő lehet, de azért én még nem írnám le Gardner Minshew-t. Futó poszton Taylor elvileg visszatér a csapathoz, de továbbra is sérülésekkel bajlódik, és így hogy Zack Moss is megsérült, gyakorilat egy Evan Hull – Deon Jackson – Kenyan Drake committee-vel kell most menni, aminek talán az újonc lehet a vezére, de azért remélhetőleg Taylor körül rendeződik a helyzet. Elkapó poszton egyértelműen az Isaiah McKenzie vs Josh Downs párharc a legpikánsabb, egyelőre nem tudni ki lesz a csapat kezdő slot WR-e, de aki végül elnyeri a lehetőséget, az komoly értékkel bírhat.

A Bills-nél James Cook kezdő futó pozíciója nem kérdéses, talán érdekesebb lehet, hogy végül Damien Harris vagy pedig Latavius Murray lesz az, aki szignifikáns snapeket fog játszani mellette. Elkapó fronton egyelőre Deonte Harty néz ki a kezdő slot WR-nek, ami egy explozív Bills offense-ben még akár fantasy értékkel is kecsegtethet. Azt pedig, hogy Kincaid mikor előzi be Knoxot a kezdő TE posztért, egyelőre nem lehet megjósolni, biztos lesz jó pár 2 tight end-es felállás idén a Bills-nél.

Panthers vs Jets

Bryce Young bemutatkozása hasonlóan Stroudéhoz laposra sikeredett, de természetesen adunk még neki időt. Ami érdekesebb, hogy az újonc elkapó Jonathan Mingo úgy néz ki kezdő elkapó lesz Terrace Marshall Jr. előtt, úgyhogy mindenképpen érdekes lehet mindenféle fantasy ligában.

A Jets-nél Zach Wilson egészen NFL játékosnak nézett ki, így azért csere irányító még lehet belőle. Futó poszton Breece Hall hiányában Michael Carter és Zonovan Knight egy remek duót alkot, de figyeljük az újonc Abanikandat is, aki remekül teljesített első meccsén.
UPDATE: Dalvin Cook a Jets új RB1-e, így a fent említett futók maximum a roster spotokért harcolhatnak.

Jaguars vs Cowboys

A Jags-nél lesz egy csata, amire sokan nem számítottak, mégpedig a csere irányító posztért, ahol az egykori CFL sztár Nathan Rourke bizony meg fogja szorongatni C.J Beathardot. Aki nem látta, nézze meg a hihetetlen TD passzát, ami a preseason első hetének toronymagasan legszebb játéka volt. Futó poszton is van impresszív játékos, mégpedig Tank Bigsby, akinek önálló fantasy értéke is lehet Etienne mellett, ez egyre inkább egy commitee-nek néz ki.

A Cowboys-nál sok kezdő nem játszott, talán a tight end posztról tudunk a meccs alapján annyit mondani, hogy egyelőre Jake Ferguson néz ki az egyértelmű kezdőnek, de az újonc Schoonmaker egyre több szerepet kaphat majd idővel. Viszont a Cowboys tight endek általában fantasy relevánsnak, úgyhogy jelenleg Ferguson redraft ligákban jó utolsó körös választásnak néz ki.

Eagles vs Ravens

Az Eagles-nél a meccs alapján egyedül a futó pozícióval érdemes foglalkozni, ott viszont gyakorlatilag fogalmunk se lehet, hogy mi fog történni. Penny és Swift játszottak, Gainwell és Scott nem, viszont előző héten sokat lehetett olvasni, hogy Gainwell lehet a kezdő futó. Már pedig, ha így lesz, akkor övé lehet a legkomolyabb érték, míg Swift PPR ligákban, mint 3rd down back/change of pace back egyértelműen fantasy releváns lehet, viszont mind Swift mind pedig Penny jelenleg nagyon magasan vannak a draft boardokon ahhoz képest, hogy jelenleg mit tudunk. Figyeljük még ezt a helyzetet mindenképpen.

A Ravens-nél Lamar és a kezdő célpontjai nem játszottak, viszont bemutatkozott Zay Flowers, aki sokféleképpen volt használva, emiatt arra lehet következtetni, hogy meglehet neki könnyedén valamelyik kezdő elkapó pozíció az első hétre. A futó poszt lehet érdekes, ahol Dobbins szerződésért hisztizik, meg amúgy is mindig sérült, úgyhogy egy jó kis commitee alakulhat ki Edwards, Hill, és Gordon között, aminek nagy eséllyel Edwards lenne a vezetője, így talán ő lehet az, aki fantasy releváns lehet.

Chargers vs Rams

A Los Angeles-i derbin sok kezdőt nem láttunk egyik oldalon se. A Chargers-nél egyelőre Easton Stick néz ki a csere irányítónak Max Duggan előtt, Joshua Kelley a cserefutónak Isaiah Spiller előtt, Quentin Johnston pedig elkapott egy TD-t, azonban voltak dropjai is, ráadásul a 3 kezdő elkapó (Palmert beleértve) nem játszott egyáltalán.

A Rams-nél Stetson Bennett egyértelmű csere irányítónak néz ki, jól is teljesített ahhoz képest, hogy csak cserékkel volt körülvéve. Futó poszton bár az újonc Zach Evans jól játszott, Cam Akers és Kyren Williams mögött sok vizet valószínűleg nem fog zavarni. Elkapó poszton érdemes lehet majd az újonc Puka Nacuat és a vándormadár Tyler Johnsont figyelni, hiszen pár jó teljesítménnyel könnyedén a pályán lehetnek majd szeptemberben.

Chiefs vs Saints

Mahomes és Kelce játszottak, kérdés, hogy minek. Na de nem is velük kell foglalkozni. Futó poszton én nem hiszek a CEH visszatérő szezonban, szerintem ez Pacheco és McKinnon backfieldje lesz majd tétmeccsen. Elkapó poszton már érdekesebb a helyzet, Toney nem játszott, MVS, Moore és Watson kezdtek, de Rice, Richie James és Justyn Ross is komoly szerepet kaptak. Ez egy zseniálisan tehetséges rotáció, ahol hétről hétre változhatnak a dolgok. Mahomes személye miatt gyakorlatilag bármelyik játékos lehet egy utolsó körös fantasy pick, de Kelcen kívül tényleg nincs itt egy biztos célpont sem.

A Saints-nél is játszottak a kezdők, Kamara, Olave, Thomas, és Juwan Johnson kezdő pozíciója sincs veszélyben. Csereirányító poszton lehet egy érdekes harc Winston és az újonc Jake Haener között, de azért meglepő lenne, ha az öreg rákláb ezt nem tudná behúzni, bár egy meglepetés cut bármikor benne lehet az ő esetében, ha Haener meggyőzi a vezetőséget. Kamara 3 meccses eltiltásáig komolyabb, de utána is önálló értékkel bírhat a tavalyi TD machine Jamaal Williams, aki miatt viszont valószínűleg szegény sérülékeny újonc futó Kendre Miller nem sok vizet fog zavarni a közeli jövőben.

49ers vs Raiders

A Niners csapatában lehet az egyik legérdekesebb csata Trey Lance és Sam Darnold között a preseason során, izgalmas lesz már csak miattuk is követni a következő 2 meccsen a csapatot. Brock Purdy úgy néz ki hivatalosan is kezdő irányító lesz, de a Ninerst ismerve bármi megtörténhet irányító poszton. A cserefutó pozíció lehet még érdekes a csapatnál Jordan Mason és Tyrion Davis-Price között, hiszen CMC mögé mindig kell valaki, aki, ha úgy van, bevetésre kész (nem, Elijah Mitchell-lel én már nem bírok többet foglalkozni, még sehol se tartunk, de már megint sérült).

A Raiders-nél volt egyrészt egy nagyon impresszív Aidan O’Connell debut game, alig várom, hogy JimmyG esetleges visszafogottabb teljesítménye esetén a szurkolók majd az újoncot követeljék a kezdő csapatba. Másrészt pedig úgy néz ki, hogy a másodéves futó Zamir White komoly fantasy értékkel bírhat, amennyiben Josh Jacobs nem játszik idén ilyen olyan okok miatt.

Podcast ajánló