Akiknek fontos az előszezon 2023-ban – Támadók

Tavaly nem egy, nem kettő, hanem három részben is foglalkoztunk azokkal a játékosokkal, akiknek valamilyen oknál fogva fontos lehet ez a három meccs, amire a nagy átlag csak legyinteni szokott. Feltörekvő újoncok, új csapatnál újrakezdők, kifelé tendáló veteránok, volt minden. Akadt aki élt a lehetőséggel, volt aki megbukott. Idén mélyebbre merítettünk és csak olyan játékosokat hoztunk nektek, akiket a draft harmadik napján, vagy még később fogadott örökbe(?) csapata. Persze, ahogy a draft napján a profik, mi is csak a zavarosban halászunk, így lesz akibe többet látunk, mint amire képes, mindenesetre ezek azok az arcok, akikről kevesebb szó esik, mégis érdemesnek tartjuk őket, legalább erre az egy cikkre. Kezdjük az offense játékosokkal.

Irányítók

Tanner McKee – Philadelphia Eagles – 6/188

McKee-ről a draft előtt rengeteg különböző vélemény keringett, sokan akár már az első körbe beírták, lévén sok volt a QB hiányos csapat, ezzel szemben voltak, akik csak a harmadik napra várták, hogy elkel és egy második számú QB-t láttak benne, nem fix kezdőt. Végül utóbbiaknak lett igaza, McKee-t az Eagles vitte el a hatodik körben, ami már akkor fejvakarós volt sokak részéről, se Hurts, se Mariota profiljához nem hasonlítható, ráadásul az Eaglesnek nem is volt igazán szüksége harmadik QB-ra. A választás azonban, azóta egy remek döntésnek tűnik: két preseason meccsen is kiemelkedően jól játszott McKee, az Eagles fala mögött remekül helytáll, és a stáb képes olyan játékokat hívni rá, amik megfelelnek az adottságainak. Ő ugyanis egy prototípus zsebirányító. Tökéletes méretekkel, erős karokkal rendelkezik, intelligens, jól olvas, pontosan és jól dob, remekül mozog a zsebben. Addig nincs is gond, amíg megvédik és van ideje. Ugyanis semennyire sem atletikus, futásokat és Hurts/Mariota típusú megoldásokat véletlenül se várjunk tőle, kicsit beomló fal mögött gyorsan romlik a pontossága és magabiztossága, és ha egyszer elérik, ugyan erejéből fakadóan próbál fent maradni, de játékstílusa mégis vonzza a sackeket. Eddig azonban csak az erősségeit láthattuk, azokból viszont rengeteget, pompásan néz ki az Eagles rendszerében, ki tudják használni az előnyeit, támadóoldalon az eddigi legkellemesebb meglepetése a Sasoknak, és sokan azt is rebesgetik, el tudja venni a QB2 helyet Mariotatól. Az FF stábja ebben ugyan nem hisz, de a Philly drukker tagok ennek ellenére már csak miatta is szeretik visszanézni a preseason meccseket. (Matyi)

Stetson Bennett – Los Angeles Rams – 4/128

A Georgiát két bajnoki címig vezető (tavaly veretlenül) Bennett a McVay éra első draftolt irányítója. A Rams azért hozta, hogy egy esetleges Stafford sérülés után is legyen valaki, akivel felszínen tudnak maradni. Ennek megfelelően sok játékidőt is kap az előszezon során, ahol elfogadható számokat hoz, de azok mögé nézve már necces a történet. Illik hozzátenni, hogy az elkapói sem segítették ki eddig maradéktalanul, de kis túlzással, minden jó döntésére jutott két pocsék. Lehet, hogy összességében jót tett neki, hogy még egy évet maradt az egyetemen, de Bennett már 25 éves, idősebb, mint Justin Herbert, vagy Jalen Hurts, a kora pedig könnyedén limitálhatja fejlődési és pénzügyi lehetőségeit a jövőben. Atletikus, ami a Rams csere irányítókra jellemző, de egyelőre túl sok bizalmat is fektet atletikusságára, ami college szinten elegendő volt, de itt még kevés. Szerencséjére Rypien személyében nem a legacélosabb vetélytárssal kell küzdenie a csere posztért, de inkább lebeghet szeme előtt a Stafford korszak utáni kezdet. Hiszen Matthew jelenleg 35 éves, egy komoly sérülésből tér vissza, a Rams és Bennett is boldog lenne, ha máris meglenne a megoldás, de ahhoz utóbbinak nagyot kell villantania a közeljövőben. És azt sem szabad elfelejteni, hogy jelen állás szerint a Rams 2016 után újra draftolhat majd az első körben jövőre. (Ádám)

Futók

Sean Tucker – Tampa Bay Buccaneers – undrafted

Tucker volt a személyes kedvencem a futók közül. Utolsó két egyetemi évét ezer yard és 12+ touchdown fölött zárta. Nem volt igazán gyengesége a játékának, és három downos potenciált mutatott. A harmadik körre vártam, de a combine előtt kiderült, hogy a szívével gondok lehetnek, ez pedig rendesen derékba törte a teljes draft ciklusát. Senki nem mert rámozdulni, az edzőtáborok előtt viszont zöldlámpát kapott, így a Buccs egy újabb kezdő potenciállal rendelkező játékossal gazdagodott. Ha az ex-syracuse futó egészséges, se Chase Edmonds, se Rachaad White nem fog neki gondot okozni idővel a depth charton. A számok még nem szaladtak meg igazán, de kellően sokat használják, legutóbb a Jets ellen már passzjátékban is számítottak rá. (Peti)

SaRodorick Thompson – Seattle Seahawks – undrafted

Thompson fizimiskája biztos szívmelengető látvány a Seahawks drukkereknek, a Cowboys elleni játéka is megidézte itt-ott Beast Mode-ot. Parádézott akkor, 11 labdából 50 yardot és egy touchdownt hozott. Mindkét előszezon meccsén visszafújtak egy-egy nagy futást szabálytalanság miatt, de így is 4,5 yard fölött átlagolt futásonként, kontakt után is négy yard fölött. A holtszezonban megjárta a Saints gárdáját is, a Seahawks a többi futója kiesése okán adott neki lehetőséget, és bármennyire is villog Thompson, sajnos továbbra is csak abban reménykedhet, hogy Seattleben nem idén lesznek egészségesebbek a posztriválisok. Mert ez az RB room elég telített most. A sérülésből visszatérő Kenneth Walker mögé két futót is draftoltak Carrollék, Charbonnet és McIntosh személyében és még DeeJay Dallas is ott van. Mindenesetre, a pracice squadban biztosan kap helyet. (Ádám)

Eric Gray – New York Giants – 5/172

Gray egy izgalmas prospect volt akár fantasy szempontból is, amíg meg nem egyezett a folytatásról Saquan Barkley és a Giants vezetősége. De még így is „csak” Matt Breida jelentett konkurenciát, amíg le nem szerződtették James Robinsont. Így a lehetőségei erősen korlátozódtak. Az eddigi két meccsen mentségére szóljon, hogy a Giants futójátéka teljes egészében gyengécske volt, így legalább lefelé nem lógott ki. Ami pozitívum számára, hogy ugyanannyi futást kapott, mint Robinson és a passzjátékba is bevonták. A Barkley féle szituáció hosszútávon kedvező lehet számára, ami viszont egyértelmű jel, hogy számolnak vele és kíváncsiak, mit tud a labdával, az a special teamben betöltött szerepe. A rúgásokat és a puntokat is rendre ő hordja vissza és ez az alapszakaszban is így lesz Dabollék szerint. (Ádám)

Elkapók

Rakim Jarrett – Tampa Bay Buccaneers – undrafted

Egy újabb draftolatlan tehetség Tampából. Jarrettnek reális esélye van, hogy ősszel is a Buccs keretében legyen. Az egyetemi programban nem igazán tudta megmutatni a valós tehetségét, de a combine alapján egyértelműen draftolható játékost láthattunk, ahol a számai nagyon hasonlítottak az első körben draftolt Zay Flowers eredményeire. Tampában Mike Evans és Chris Godwin mögött borzalmasan nyílt a verseny, hiszen Russell Gage kénytelen kihagyni a szezont egy komolyabb térdsérülés miatt. Jarrett a preseason első fordulóját kihagyta, de a Jets ellen már igazi highlight playeket csinált. Contested catch, kiváló route futás, három elkapással vetette észre magát, amik 84 yardot hoztak. A hatodik körben draftolt Trey Palmer mögött könnyedén beférhet a keretbe idén. (Peti)

Ronnie Bell – San Francisco 49ers – 7/253

Bell egy olyan játékos, akit baromira fog szeretni Kyle Shanahan. Mert jelenleg, nálunk simán rostert fogna. Deebo, Aiyuk és Jennings mögé több, mint féltucat játékos küzd, újoncok és veteránok egyaránt. De Ronnie Bell viszi a prímet egyelőre. Sérülések is közrejátszanak, de rengeteg játéklehetőséget kap a hetedik körben draftolt rookie. A Broncos ellen konkrétan ő töltötte a legtöbb támadó snapet a pályán és mindkét preseason meccsen ő kapta legtöbb targetet, így a legtöbb elkapást is felmutatva. A Raiders ellen ez 3 elkapást és 58 yardot jelentett, a Broncos ellen pedig 114 yardot, 7 elkapásból. Ezek főleg középtávoli és rövid passzok voltak, ahol a yardok többségét elkapás után termelte, nem egy szerelési kísérleten átküzdve magát. És visszahordóként is állandó szereplő. Ami árnyalja a képet, hogy vétett egy fumblet (legalább csapattárs szedte össze) és mindkét meccsén egy-egy elkapható labdából összehozott egy interceptiont az ellenfeleknek. De összességében remekül él a játékpercekkel, korábban már a táborban is villogott. A hírek szerint pedig szoros kapcsolatot alakított ki, az őt szárnya alá vevő Deebo Samuellel. Aki, ha nem akar futni, majd Bell fog. (Ádám)

Elijah Cooks – Jacksonville Jaguars – undrafted

Akárcsak Bell, Cooks is vezette mindkét meccsén csapatát az elkapott yardok számában (111 összesen). Igaz, ezt mindössze két-két labdából érte el, mert borzalmasan sok játékost foglalkoztatott eddig Pederson és stábja. És ha nem lenne elég, hogy a Jaguars WR roomjában levegőt sem lehet venni, annyira telített, még a futók is olyan nevek, akik rendre vesznek el targeteket. Nagyon nehéz lesz rosteren maradnia, hiszen a kezdő négyes már megvan, és ott van Engram is, aki szintén sokat foglalkoztatott célpont. Ami segítheti, azok a méretei, hiszen ő a keretben ő a legmagasabb és legnehezebb az elkapók közül, így red zone szituációkban például fontos lehet. Ha az utolsó fordulóban is hozza a számokat, valaki lecsaphat rá. (Ádám)