Akiknek fontos az előszezon 2023-ban – Védők

Idén egész mélyre nyúltunk az előszezonban és olyan játékosokat hoztunk nektek, akiket a draft harmadik napján, vagy még később fogadott örökbe(?) csapata. Persze, ahogy a draft napján a profik, mi is csak a zavarosban halászunk, így lesz akibe többet látunk, mint amire képes, mindenesetre ezek azok az arcok, akikről kevesebb szó esik, mégis érdemesnek tartjuk őket, legalább erre az egy cikkre. A támadók után, ma jöjjenek a védők!

Front seven

Andre Carter II – Minnesota Vikings – undrafted

Soha nem voltam igazán Carter pártján. Nem tradicionálisan használt EDGE játékosról beszélünk és az atletikusságában sem volt igazán semmi kiemelkedő. Az ő felhajtóereje a statisztikái voltak, ami tavaly ősszel még sok elemzőnél az első körbe repítette. Ezzel együtt is meglepetés volt, hogy nem talált csapatot hét kör alatt. A Vikings keveset gondolkozva csapott le rá, és jelentős garantált összeggel biztosította a szolgálatait. Carternek mindenképpen időre van szüksége, valamint szoknia kell egy hagyományosabb front7-ben a szerepét. Nem gyakori, hogy egy UDFA EDGE stabilizálja magát egy keretben, elég telített a poszt Minnyben, de Brian Floresnél mindenki tiszta lappal indul, így Carternek reális esélye van, hogy pályán legyen akár már az idei évben. Eddigi két előszezon meccsén nem muzsikált rosszul pass rushban. (Peti)

Ivan Pace – Minnesota Vikings – undrafted

Maradjunk a liláknál. Pace-t a konszenzus boardok alapján mindenki a negyedik körbe várta, de egyszer sem került elő a neve, a közel 260 választásnál. Történt mindez nem kis meglepetésre, ugyanis a PFF értékelése szerint az abszolút legjobb volt a 2022-ben pályára lépő közel 800 college linebackerből. Több helyen is próbálgatták az egyetemen, végül leginkább külső (sam vagy will) linebackerként lett elkönyvelve, aki ugyanúgy használható pass rush-ra és coverage-re is. A legnagyobb kérdés vele szemben a mérete volt, 178 centivel leginkább a safetyk között kéne rohangálnia, nem a nagydarab LB-k sorában. Súlya és kora rendben van, igazi atléta a srác, a pályán is állandóan hiperaktívan mozog, kis méretét agresszivitással és kiemelkedő munkamorállal kompenzálja. De úgy néz ki, a magassága akkora kérdőjel volt a csapatoknak, hogy senki se merte őt kipróbálni, nehéz ugyanis belőni, hogy egy NFL védelemben pontosan milyen szerep juthat neki, képes lesz-e coverage-ben felvenni a versenyt a nagydarab TE-kkel és slot elkapókkal, vagy egy egydimenziós sam rusher marad, akit könnyen tud majd blokkolni egy nagyobb, de szintén atletikus blokkoló. Nos, egyelőre nincs miért aggódnia, magassága ellenére a pálya közepén kapott szerepet, ahol jól helyt állt, igazi ágyúgolyóként a Seahawks támadófalát megfektette párszor, többnyire jól érkezett a futásokra, jól olvasta a játékokat. A Vikings mindennel együtt egy nagyon nagy stealnek örülhet, egy kiemelkedő morállal és tenni akarással rendelkező játékost emeltek ki a draftolatlanok közül, aki megfelelő munkával és támogatással a védelem egyik gyöngyszemévé tud válni. (Matyi)

Nick Herbig – Pittsburgh Steelers – 4/132

A Steelers drukkerek meglepőnek találhatták, hogy milyen sokat játszik TJ Watt az előszezonban, holott az nem is ő volt, hanem a negyedik körben draftolt, szintén a Wisconsinról kikerült, Nick Herbig (akinek testvére, Nate is idén került a csapat támadófalába). Herbig parádés előszezont produkált eddig, mindkét meccsén sikerült sackelnie az ellenfél irányítóját és rendre odaért a backfieldre zavart okozni. A Steelers fronst sevenje borzasztóan mélynek tűnik idén, Watt és Highsmith mögött biztos a helye Herbignek, a szintén idén szerződtetett Markus Golden mellett. Előzetesen a méretei miatt voltak aggályok, a rövid karjai okán sok kritikát kapott, de ezt technikával és agresszivitással kompenzálja, idővel nehéz lesz padon tartani a Big Ten korábbi sack leaderjét. (Ádám)

Moro Ojomo – Philadelphia Eagles – 7/249

A Longhorns Nigériában született DT-jét legtöbb helyen a negyedik-ötödik körbe várták, ehhez képest csak csúszott és csúszott – egészen a hetedik körig, ahol végül az Eagles választotta ki, bezsebelve egy újabb hatalmas stealt. Ojomo korrekt adottságokkal bír, ugyan egy kis súly vagy izom még elférne rá, de megfelelően magas és a karjai is hosszúak, bár ezeket még nem tudja tökéletesen használni, valamint nem túl széles a pass rush repertoárja, inkább erőből, mint észből dolgozik, és a snapek időzítésénél is gondjai vannak. Ezektől függetlenül 2022-ben 857 egyetemi DT-ből a 8. volt a PFF értékelése szerint, hatalmas erejét gyönyörűen használja futások ellen, főleg ezen a téren várható a használata is az NFL-ben. A csúszás okairól megoszlanak a vélemények, közre játszhat, hogy volt egy kisebb boka sérülése, illetve, hogy sokak szerint se nem tipikus DT se nem klasszikus DE (előbbihez túl könnyű, utóbbihoz nem elég technikás), és emiatt nehezebb lesz beilleszteni egy defense-be. Mindenesetre a hetedik körben hatalmas rablás az Eaglesnek, ahol tavaly a legtöbb gond a futások limitálásából volt, és ugyan nagyon telített az Eagles d-line, de már most be lehet írni őt az 53-ba ceruzával, mint rotációs csere – és amennyiben képes javítani a passz siettetési számain (és fiatalsága, valamint atletikussága erre azért ad bizakodást), akkor akár a draft legnagyobb rablásának is elkönyvelhetjük. És legalább már túl van egy agyrázkódáson is. (Matyi)

Karl Brooks – Green Bay Packers – 6/179

A Packers sikeresen mélyítette a védelmét idén, jól gazdálkodott a draft pickekkel és remek játékosokat talált a harmadik napon, úgy tűnik. Brooks defensive endként volt folyamatosan domináns az egyetemén, vezetve mind az öt évet sackekben, csapaton belül.  Green Bayben viszont a védőfal közepén számolnak vele, de eddig kiválóan teljesített. Erős, jól használja a kezeit, kiváló rotációs játékos lesz idén, rövid időn belül pedig meghatározó alakja lehet ennek a megújuló Packersnek, a másik rookie, Colby Wooden társaságában. (Ádám)

Secondary

Ronnie Hickman – Cleveland Browns – undrafted

Az Ohio State korábbi safetyje minden bizonnyal kihagyja az utolsó mérkőzést az előszezonból, mert az Eagles ellen le kellett vinni, majd később agyrázkódást állapítottak meg nála. De a HoF meccsnek köszönhetően, így is háromszor láthattuk már idén a pályán és, bár a Browns safety egysége egészen erős, jó eséllyel megfogta magának a negyedik helyet ennyi idő alatt. Hickman több pozícióban játszott egyetemi évei során, amolyan hibridként, nem egy coverage típusú safetyként jellemezték, Clevelandben mégis annak tűnik. Három interceptiont fogott, ebből az Eagles esetében, igazából csak jó helyen kellett lennie, de a Commanders ellen két parádés labdaszerzése volt. (Ádám)

Trey Dean – New York Jets – undrafted

A Jets minden követ megmozgat idén, hogy közelebb kerüljenek a Super Bowlhoz és akkor még olyan tehetségekre is le tudnak csapni ingyen, mint Dean. A korábbi Gators safety nem nyűgözte le a sebességével a scoutokat a combine során, cserébe a fekvenyomás során vitte a prímet a poszt riválisok elöl. Ennek megfelelően, kiválóan ad tacklet, jól lép fel a lyukakra a futások során és magabiztosan játszik. Három meccsen láthattuk és igazi tackle-gyárként funkcionált, hiba nélkül, két találkozón is vezette a csapatot a szerelések számában. A Tampa ellen kilenc solo tackle-t jegyzett, és ezek java nagy játék volt. Négyszer is egy, vagy annál kevesebb yardot tudott megtenni a labdás, mielőtt Dean földre vitte. A sebessége miatt lehetnek problémái a passzjáték ellen, de eddig ott sem sült fel. És ha továbbra is box safetyként játszatják, ez nem égető gond. A szépemlékű Jamal Adamst idézi. A Jetsnél a safety posztokon kellett dolgozni a holtszezonban, jött is Adrain Amos a Packerstől és Chuck Clark a Ravensből, de utóbbi egy sérülés miatt ki kell hagyja az egész évet, Amos pedig nem a legjobb éve után tette át székhelyét New Yorkba. Így Deannek nagyobb esélye van a kezdőbe kerülni, pláne ilyen produkcióval, Ashtyn Davis és Jordan Whitehead azok, akikkel snapekért küzdhet. (Ádám)

Jaylon Jones – Indianapolis Colts – 7/221

Jelenleg tíz darab cornerback van a Colts rosterén. Három újonc, hat darab, korábban draftolatlan játékos, aki tavaly, vagy idén csatlakozott a kerethez (köztük az a másodéves Taylor-Stuart, aki újonc évét sérültlistán töltötte) és az a Kenny Moore, aki szerződése utolsó évét tölti. Szóval mondhatjuk, hogy nyílt a verseny. A Texas A&M-ről érkező Jones egy gyengébb 40-yardos időt produkált a combineon, és utolsó egyetemi évében a labdaszerzés sem jött össze, ami előtte sem volt gyakori, ezért is csúszhatott. De most, egy stabil három meccses előszezonon van túl, a Chicago Bears ellen kiváló produkciót nyújtva a második fordulóban, szóval könnyedén a rotációban találhatja magát, ebben a gyengélkedő Coltsban. (Ádám)

DeMarco Hellams – Atlanta Falcons – 7/224

A Falcons is sokat fektetett idén a safety pozícióba, Jessie Bates megszerzésével, de jóval olcsóbban is találtak, egy, folyamatosan a „nagy játék” lehetőségét magában rejtő újoncot. Hellams mindhárom preseason meccsén pozitív irányba lógott ki a Falcons védelméből. Folyamatosan a labda közelében találni, leütött passzok, két interception, egy halom tackle, ráadásul ezek nagyot szóló, kemény szerelések. Az Alabamáról jövő safetynek nincs könnyű dolga, mert a Bates, Richie Grant, Jaylinn Hawkins safety trió elég stabilnak néz ki, de hatalmas meglepetés lenne, ha negyedik számúként nem kerülne be jövő kedden a végső keretbe. Az edzői stábba idén érkező Dave Huxtable ráadásul ismeri, hiszen korábban az Alabamánál dolgozott, első kézből láthatta a big hitter safety fejlődését, aki utolsó egyetemi évében vezette a csapatát, ami a tackle számokat illeti. (Ádám)

D’Shawn Jamison – San Francisco 49ers – undrafted

A 49ers CB sorában a kezdő páros mögött jelentős visszaesést láthatunk minőségben, persze, ez a csapatok jelentős többségére elmondható. Épp ezért reménykedhet Jamison, hogy egy jó preseason után, helyet csíphet magának valahol. Jamison jelenleg a legalacsonyabb cornerback a 49ers rosterén, de ezt kemény munkával palástolja. Nagyon mélyre tud menni szerelések során, stabil a technikája, ha le kell követnie egy-egy elkapót és nem csak az edzők, de a csapat top elkapói és poszttársai is folyamatosan pozitívan nyilatkoztak róla az edzőtábor során. Jó jel, hogy egy másik újonc, Ronnie Bell mögött rendszeresen kap lehetőséget rúgások és puntok visszahordására, így reménykedhet. (Ádám)

Carrington Valentine – Green Bay Packers – 7/232

Az eddig felsorolt játékosok zömével szemben, Valentine nem csupán roster helyért küzd, de könnyen kezdőben is találhatja magát a szezon során, ami egy hetedik körös újonctól, igen szép teljesítmény. Eric Stokes jó eséllyel kihagy pár meccset az idény elején, Rasul Douglast pedig egyre többször emlegetik safetyként. Valentine kiválóan játszott az eddigi meccseken, majd’ fél tucat leütött labda, interception és már korábban, az edzőtáborban is villogott. Jó méretekkel, jó tempóval megáldott, magabiztos corner. (Ádám)