Így draftolunk mi – avagy, hogyan lesz nyerő csapatod?

Megtörténtek a keretszűkítések, látjuk a végső 53-akat, bő egy hét van a szezonnyitó meccsig. A legtöbb, évente újra induló fantasy liga ebben az egy hétben pörög fel, ekkor zajlik le a draftok nagy része. Minden évben vannak újonc fantasy tulajok, akiknek kell egy kis segítség, mindig vannak olyanok, akik évente csak egy csapattal indulnak és sokat felejtettek tavaly óta, és még a tapasztaltabbaknál is felmerülhet az a kérdés, hogy idén hogyan vágjanak bele csapatuk felépítésébe. Ebben szeretnénk most segíteni, egy cikk keretében összeszedtünk olyan pontokat, megközelítéseket, módszereket, amivel Te is magasabb szintre tudod emelni a felkészülést, hogy idén végre senki se elégedjen meg azzal, amit a gép dob neki!

Hova is kerültem? – avagy mire figyelj a ligádnál

Az első és legfontosabb dolog, ami befolyásolja a draft stratégiánkat az maga a liga, amibe beléptünk. Ugyan nagyjából ez egy kutyakötelesség, elvárás mindenkivel szemben, de mindenképpen tudni és ismerni kell a ligák alapbeállításait. Manapság már a PPR (half és full) az elterjedt, de még mindig találni standard ligákat, ahol továbbra is kiemelkedő a futók szerepe. Fontos tudni, van-e védelem és rúgó, lesznek-e IDP (Individual Defensive Player tehát pl. DL, LB és DB) játékosok, és ha igen, mennyi? Egyáltalán, mekkora keretet kell építeni, hány RB, WR és Flex hely van, több irányítót is lehet kezdetni, vagy csak egyet? Ezek olyan dolgok, amiket most nem szeretnénk részletezni, ezek az olyan beállítások, amiket mindenkinek ismernie kell. Aki esetleg mégse lenne ezekkel tisztában, lapozzon vissza pár évet a Fumble Forum Youtube-on, fog találni a ligák alapbeállításairól magyarázó videókat.

Amik még érdekesek lehetnek, azok a liga finomhangolásai, amikre úgy tudunk rálelni, ha részletesen és pontról pontra elkezdjük átböngészni az olyan beállításokat, mint hogy mennyit ér egy passzolt TD, van-e TE prémium (tehát megnövelt pontok járnak-e a TE-nek), mennyi pontot kapnak az IDP játékosok és pontosan mire, és ilyesmik. Ezek azok az apróságok, amikben két PPR liga is merőben el tud térni egymástól, és nagyban át tudja alakítani a draft stratégiákat. Ha a QB-k több pontot kapnak passzért/TD-ért, akkor felmegy az értékük. Nagyon növelve vannak az IDP pontok? Előrébb jönnek a védők a board-okon. Jelentős TE prémium van? Travis Kelce fix első kör. Persze, ezt a fajta mély és részletes megközelítést elsősorban az igazán elvakultaknak tudjuk javasolni, de minden ligánál van olyan specialitás, amiről érdemes tudni, szóval soha ne becsüljétek le a jelentőségét a részleteknek!

Őt vigyem? Miért őt? – avagy hogyan építs draft board-ot

Megismertük a ligánk beállításait, már tudjuk, hogy pl. a TE-k fontosak lesznek, mert Full PPR és TE prémium liga. Na de akkor kit is vigyünk? És mikor? Szerencsére végtelen segítség áll rendelkezésünkre eldönteni, hogy éppen ki a tökéletes célpont, amikor mi vagyunk soron. Az egyik legismertebb és legtöbbet használt mankó az ADP (Average Draft Positon) mérőszám, avagy az az érték, ahol egy aktuális játékost a legtöbben kiválasztanak. Ez egy remek segítség, főleg, ha a draftunk közel a szezon kezdet előtt van, ugyanis minden fantasy oldal épít ADP adatbázist, felhasználva az összes addigi draft adatait, szóval egy nagyon valós értéket kapunk arról, hogy a sok-sok egyéb fantasy GM hogyan értékelt egy játékost, hol választották ki.

Másik megoldások, amikhez nyúlhatunk, a fantasy rankingok. Szinten minden nagyobb sportoldal (pl. PFF, ESPN, vagy a Fumble Forum) készít saját rangsort, de ha egy egyszerű Google kereséssel próbálkoznánk, akkor is találhatunk olyan, fantasyval foglalkozó oldalakat (pl. FantasyPros), ahol akár a saját ligánk beállításait importálva segít nekünk a honlap egy remek fantasy rangsort összerakni. Ezeket aztán akár a weboldalon (ha erre lehetőség van), akár Excelbe lementve, akár végül kinyomtatva fel tudjuk használni, és ha folyamatosan lehúzzuk/töröljük a választott játékosokat, akkor ezek nagyban tudnak nekünk segíteni meghozni a legjobb döntést az adott picknél.

Ezzel együtt, ha szeretnénk komolyabban venni a felkészülést, és belerakni egy kicsit „saját magunkat” is a dologba, akkor én azt javaslom, hogy az ADP megközelítést és a profi oldalak saját sorrendjeit kombináljuk össze a saját megérzéseinkkel, gondolatainkkal, és legyen egy saját boardunk. Elismerem, ez akkor is időigényes, hogy ha csak az első 5-6 körre készítünk táblát, de ezzel együtt szerintem nagyon megéri beletenni ezt az extra munkát, ettől leszünk a legfelkészültebbek, és amikor sorra kerülünk, akkor biztosan azt a döntést hozzuk meg, ami számunkra, a mi elvárásainknak és gondolatainknak legmegfelelőbb választás volt.

De most akkor futót vigyek? Vagy elkapót? – avagy stratégiák magára a draftra

Most már a ligánk pontozási finomságai mellett van egy táblázatunk, felsorolásunk is arról, kit hol érdemes választani. Na de, ha vittünk az első két körben egy-egy elkapót, és a gyönyörűen megálmodott boardunk szerint most megint egy elkapót kellene vinni, akkor az jó döntés lenne? A rövid válasz az, hogy ez teljesen szituáció függő. Ha bent marad valaki, akitől nagyon sokat várunk, lehet értelme ennek a döntésnek. Ezzel együtt sose felejtsük el, egy teljes csapatot építünk, minden poszton szükség van játékosra. Ha már van négy futónk, de nincs se QB, se TE és WR is csak egy akad a keretben, akkor ne feltétlen keressük az ötödik RB-t.

Ez is a fantasy szépsége; évről évre változik, hogy éppen mi a legjobb megközelítés, érdemes-e korán irányítót vinni, vagy várjunk vele a 10. körig és addig töltsük fel a csapatot egyéb játékosokkal. Sokáig ilyesmi volt a bevált stratégia: hozz az első két körben futót, lehetőleg olyat, aki RB1 a saját csapatában, ha van ilyen a harmadik körben, ott is hozz egyet, utána jöhetnek az elkapók, és majd a 7-8. kör körül, amikor jött az első TE a csapatodba, ott már nézelődhetsz irányító után, hagyd meg a többieknek, hogy korán elvigyék a legnagyobb neveket, a közepes név is jó pontokat fog hozni.

De változik az NFL. Eltűnőben vannak az RB1-ek, sok csapatnál van több, hasonlóan erős és sokat használt futó. Cserébe jöttek a sztár elkapók és sztár irányítók, akik nem csak a való életben, hanem a fantasy-ban is elkezdték a nagyobb mennyiségű pontok termelését. Hogy idén mi lesz a tökéletes stratégia, nos, ezt nehéz megjósolni. Ennek ellenére itt is próbálunk segíteni: több FF stábtag is volt olyan szíves, és megírta, ők milyen gondolatokkal állnak neki az idei draftoknak.

„Számomra idén a Best Player Available (BPA – legjobb elérhető játékos) taktika működik, mert pozíciós értékben a futók és az elkapók még sosem voltak egymáshoz ilyen közel, mint idén. Emellett pedig a 2-3-4. körös QB pick már korrekt taktika része lehet.” (Bence)

„Eltűnt a futók egyeduralma, egy páran vannak, akiket top 5-ben elhoznék, amúgy könnyen lehet kezdőket/sokat játszókat találni később is. Így az első körben WR-ekkel kezdeni már teljesen megérheti, sőt, nálam a QB-k is magasabban vannak, régen 5. kör előtt rájuk sem bírtam nézni, most 3. kör környékén már szívesen hozok egy nagyobb nevet, főleg, ha már választott elkapómmal tudom párosítani.” (Matyi)

„Nem lehet az RB posztot teljesen elengedni az első körökben, mert továbbra is kellenek a stabil pontok azon a poszton, azonban talán az első 4 körben a 3 RB draft stratégia már nem működik manapság. FLEX-be ne tegyünk RB-t, már a WR-okban sokkal több az upside (vártnál jobb teljesítmény). Padra nem szabad RB pontot tenni, az első 4 körben. A felső polcos irányítókra ne várjunk, hogy az ölünkbe fognak hullani az első körök után. (Peti)

“Évek óta early QB a draft stratégiám alapja, és többnyire jól működött. A legbiztosabb pont, ha jól választasz, nem kell tartani a sérüléstől sem. Simán van három-négy olyan irányító, akit a harmadik körben már el kell hozni, a negyedikben-ötödikben még több. Egy top futó elég, majd hétről-hétre kukázok mellé másikat.” (Ádám)

„Idén egy olyan WR heavy (elkapó prioritású) draft stratégiát tesztelek, ami úgy néz ki, hogy az első 4 körben BPA alapon elkapót húzok. Kezdenek kikopni azok a csapatok, akik fix RB1-et használnak, ráadásul a liga súlyosan eltolódott a passzjátékok felé. Úgy vélem, könnyebb szívvel lemond az ember a 3-4. körben már egy olyan “RB1-ről”, erős handcuffal a háta mögött, mint például egy stabil WR2-ről, akinek az évben van mondjuk 100-120 targetje.” (Zsolti)

„Ritka a kiemelkedő fantasy RB és QB manapság, így, ha elől draftolunk, ne féljünk hozzájuk nyúlni. Ha kimennek a választásaink előtt a nagy sztárok a két poszton, akkor menjünk rá az elkapókra, mert egyre nagyobb az értékük a passz orientált NFL-ben.” (Csongor)

Oké, de azért tudsz még mondani valamit? – avagy összegzés és pár tipp

Reméljük, sikerült egy kis kiindulót biztosítani az idei draft-hoz, most már tudatosabban és felkészültebben tudsz nekiállni Te is a liganyerő csapat összeállításának. A fenti három irányvonalon kívül azonban van még pár olyan apróság, amik segíthetnek kiemelkedni a mezőnyből.

  • A draft első 6 körével alapozod meg a play-off helyedet. Itt választod ki ugyanis azokat a játékosokat (jellemzően QB, RB, RB, WR, WR, TE), akik a csapatod magját fogják alkotni, akiktől minden héten a sok pontot várod, akik, ha nem teljesítenek jól, nagyon lecsökkennek az esélyeid a végső győzelemre. Itt mindenképpen kerüld az only ADP megközelítést, és ha a teljes draftra nem is, de az első 6 körre legyen saját boardod, hogy itt tényleg a számodra legjobbakat válaszd ki.
  • A draft középső és hátsó köreivel nyered meg a playoffot. Itt két fő szemléletet érdemes követni: keress felváltva stabil közepes és hatalmas potenciállal rendelkező játékosokat. Előbbiek azok, akik a gyengébb napokon is hoznak közepes mennyiségű pontot, de közben nem kiugróak a jobb napokon, viszont mindig számíthatsz rájuk sérülés, bye week esetén. Utóbbiak pedig azok (pl. csere futók (handcuff RB-k) vagy rookie elkapók), akikben benne van, hogy nem csinálnak semmit egész évben, de óriási potenciál van bennük.
  • Figyeld a bye week-et! Ha mind a két kezdő futód a 7. héten fog szünetre menni, az minden, csak nem ideális. Lehet, hogy csak azon az egy héten lesznek gondjaid, de nem kizárt, hogy azon az egy vereségen fog múlni a playoff szereplés.
  • Tervezz, szervezz, aztán aktívan figyeld a draft alakulását! Legyen egy stratégiád, ami alapján választasz játékosokat, de ha a többiek ezt felrúgják, ne félj alakítani, optimalizálni az elképzeléseiden. És erre akkor van lehetőséged, hogy ha aktívan számontartod, kik mentek ki, kik elérhetőek, milyen pozíciók hiányoznak neked.
  • Hibáztál? Valami mégsem tetszik a csapatodon? Ne temesd el a szezont! Erre van a waiver és a trading/cserélgetés, hogy szezon közben is tudd alakítani a keretedet, befoltozd a lyukakat, akár jelentősen előre is tudj lépni. Keresd az opciókat, és a javulás lehetősége mindig meg fog találni.
  • Nem tudod eldönteni, ki kezdjen az adott héten, kiben van a legnagyobb potenciál a sok pontra? Kövesd a szezon alatt is a Fumble Forumot, hétről hétre jelentkezünk cikkekkel és podcastekkel, amik segíthetnek eldönteni, ki lehet a boom, és kiben lehet a bust!
  • Szeretnél most már azért konkrét neveket is hallani? Abban is tudunk segíteni, az aktuális PPR Fumble Forum rangsort megtalálod a weboldalon!
  • És végül, azért játszol fantasyt, mert követed és szereted az NFL-t. Legyen meg ez a mentalitás a fantasynál is! Ezért is javaslom, hogy ne csak az ADP-t, a Rankingokat, a Twitter legnépszerűbb bejegyzéseit kövesd, tedd bele saját magad, legyen benne saját gondolat, saját megközelítés, ha kell, menj szembe a közvéleménnyel is; ezzel tudod igazán személyessé tenni a fantasyt, ez jelenti ennek a játéknak a savát és borsát. És ne feledd, a fantasy football lehet, hogy nem valós, de a győzelem és vereség az. És győzni szerintem mindenki szeret. (Matyi)