A hétköznapi NFL szurkoló ópiuma:  Fantasy football

Mindenki találkozott már családtagokkal, kollégákkal a hét elején, akik nyomdafestéket nem tűrően estek verbálisan egymásnak valamilyen sporttal kapcsolatos dolog miatt, vagy azt láttuk egy megbeszélés alatt, hogy a munkatársunk a telefonján egy NFL játékost vesz fel, és öklét alig láthatóan a levegőbe dobja örömében. Nos, akkor ezek az emberek jó eséllyel fantasy football-t játszanak. Azonban a túlcsorduló lelkesedésük egy nagyon izgalmas sportkultúra része, amit érdemes kicsit jobban megismerni.

A Fantasy sportok, legyen az NFL, NBA, Football, vagy bármi, egyre inkább elterjedőben vannak Európában. A játék bölcsője és főbb piaca továbbra is az Egyesült Államok, azonban az elmúlt években, évtizedben ez a játék más kontinenseken is elkezdett betörni a szurkolók hétköznapjaiba.

Mi is az a fantasy football?

A fantasy football egy játék, ahol a résztvevő tulajdonosa (Owner) és ügyvezetője (GM) egy virtuális csapatnak. A keret az NFL játékosokból válogatható össze. A csapatok pontokat gyűjthetnek, amik a játékosok valós teljesítménye alapján kerülnek kiszámításra.

Ez egy teljes közösségi élmény, ami egy plusz adaléka minden játékhétnek. Természetesen, ehhez a játékhoz nem elég csak egy csapat mély ismerete, hanem a ligát 360 fokos szemszögből kell látni. A játék szerves része a túlzott rivalizálás, és kötelező az ellenfelek heccelése (Trash Talk), ami egy ligát nagyon hamar közösségé kovácsol.

A legeltökéltebb játékosok hétről hétre követik a sérüléseket, és a csapatokon belüli rangsorok alakulását. Nagyon hamar rutinná válik, hogy mérkőzések közben az ember a fantasy csapatának a pontjait is követi. Továbbá a meccsnézési szokásait is befolyásolhatja, hiszen alapvetően érdektelen mérkőzések lehetnek fantasy szempontból kulcsfontosságúak.

A fantasy football története

A modern fantasy football alapjai egészen a 60-as évekig nyúlnak vissza. Az atyjai, Wilfred “Bill” Winkenbach és Scotty Stirling. Előbbi az Oakland Raiders tulajdonosi érdekeltségébe tartozott, utóbbi pedig az Oakland Tribune írója volt. Együtt találták ki azt a szabályrendszert, amire a mai, általunk ismert fantasy football épül.

Az első ligának a draftja 1963-ban volt, még Winkenback otthonában, összesen nyolc fővel. 

Neve: Greater Oakland Professional Pigskin Prognosticators League (GOPPPL) 

A csapatok felépítése:

  • Két Irányító
  • Négy Halfback (Futó)
  • Két Fullback
  • Négy Elkapó vagy Tight End
  • Kettő (Kick vagy Punt) Visszahordó
  • Kettő Defensive Back
  • Kettő Defensive Lineman

A pontok még teljesen Touchdown-hoz voltak kötve. Utolsó információk szerint (2015) a GOPPPL még mind a mai napig aktív.

Egészen 1969-ig kellett várni, hogy a GOPPPL egyik tagja közösségi szintre vigye a játékot, és az oaklandi sportbár kultúra részévé kezdett válni a játék. Az ötlet ekkor még országszerte inkább szájról szájra terjedt.

A fantasy Football a következő évtizedben lassan kezdte magát megismertetni. A 80-as évek elején egyre több közösségi liga kezdett alakulni. Ebben az időszakban a ligák vezetői (Commissioners), komoly munkát fektettek az eredmények összegzésébe, és a ligák levezénylésébe.

A fordulópont akkor következett be, amikor 1985-ben a Grandstand Sports Services felépítette online fantasy football programját az AOL webportálon. 1987-ben pedig elindult a Fantasy Football Index, ami az első, országos magazin volt, kizárólag ennek a témának dedikálva. Ezek a lépések körvonalazták a játék jövőjét, és megnyitották a nagyközönség számára. Így elindult a fantasy sport a kanapékról, a digitális tér irányába.

1990-ben elindult a Pigskin Playoff, ami nagyobb lapok folyamatos rovata lett. Ahol a játékosok a telefonon keresztül rakták össze a csapatukat. Minden héten győztest hirdettek, ami az eredeti ötlete a ma is széles körben játszott Daily Fantasy Sports (DFS) rendszernek.

A legfontosabb mérföldköve a játéknak 1997 volt, amikor a CBS piacra dobta első online fantasy sport applikációját. Ezt a piac többi szereplője is követte (pl:Yahoo). Ekkora már folyamatosan fejlődtek a pontozások, ahogy a valós idejű statisztikák is elérhetőek lettek. A folyamatosan növekvő érdeklődést még jobban katalizálta, hogy 2010-ben elindult az NFL hivatalos weboldalának saját, ingyenes applikációja. Ma már mérkőzések közben is élőben tudjuk követni a pontjaink alakulását. A fantasy pontok használhatóvá váltak, mint egy kompozit mutató a játékosok értékelésére is. A Commissioner szerepe is sokat változott, inkább a moderálás és szervezés lett a legfontosabb feladat.

A popkultúrában is megjelent a téma. 2009-ben elindult az FX csatorna vígjáték sorozata, a The League, ahol a fantasy football kultúra minden esszenciáját összegyúrták. Ugyanebben az évben indult el az NFL RedZone, az NFL saját körkapcsolásos közvetítése, ahol a játékhét minden TouchDown akciója és fontosabb eseményei láthatók. Fantasy football játékosok számára elmaradhatatlan kelléke a hétvégének. 

Hatalmas figyelmet kapott a 14 fős AGBO liga, ahol Marvel filmes univerzumból jól ismert színészek játszottak jótékonysági célból. 

2017-re csak az USA-ban és Kanadában közel 60 millióan játszottak valamilyen fantasy sportot. A számuk a továbbiakban növekedhet, hiszen a „US Major Sports” (NFL, MLB, NBA,  NHL) egyre nagyobb fókuszt szánnak a tengeren túli piacnak. Ennek megfelelően egyre több hazai liga indul, és erősen növekvő bázisa kezd kialakulni a sport után ennek a játéknak is. A nemzetközi oldalakon túl, már hazai szinten is egyre több média foglalkozik a témával.

Hogyan kezdjünk neki?

A játék ingyenes, és önállóan is el lehet kezdeni. Rengetegen kezdik úgy a játékot, hogy maguktól felkerekedve, teljesen idegenekkel próbálják ki. Hazai szinten is már több közösségi csoport indít ligákat, ahol hazai játékosokkal lehet együtt játszani. Személyessé teszi a játékot, ha baráti közösségek indítanak ligákat, és évről évre közösen játszva viszik tovább ligájukat. Tehát egy liga nem feltétlen egy évre szól. A pontozás, szokások és liga felépítése a játékosokon múlik, nincsen két ugyanolyan liga. 

A fantasy sportok sportfogadási oldala is egyre erősödik. Több fantasy liga indul nevezési díjjal, ahol a fantasy szezon végén a győztes viszi a bankot. Azonban ennél is népszerűbbek a már említett Daily Fantasy Sports (DFS) formátumú játékok, ahol minden játékhéten győztest hirdetnek, ahol akár több 100 játékos közül kell a legjobb csapatot összeválogatnunk, hogy a győztesek közt lehessünk.

A fantasy sport vonzó lehet a sportot követő számára. Ez az ingyenes játék, igazi fűszere a hétvégének. Akit megfog a játék élménye, leggyakrabban több ligához is csatlakozik. Hamar a napirendünk részévé válik csapatunk beállítása, a hírek követése, üzenőfalon való beszélgetés. A saját NFL fantasy ligák indítására és szervezésére a nyár eleje a legjobb, hiszen mindennek készen kell állnia a tényleges NFL szezon kezdetére! 

Platformok: