Power Ranking – Week 5

Az ötödik fordulóra kanyarodva nézzük meg, hogy miképp áll a szerkesztők által átlagolt erősorrend. Egy-egy meccset könnyen túlreagálhatunk, így az a mesteri tervünk született, hogy minden második héten hozzuk csak nektek a véleményünk, így jobban árnyalva a képet. De vágjunk is bele, egy-két csapatot kiemelve!

1. Philadelphia Eagles

Nincs abban meglepetés, hogy a liga egyetlen veretlen csapata az élre tört a rangsorukban. Persze, vannak, akiket nehezebb sorsolással áldott meg a sors, de az Eagles kerete annyira egyben van, és a sok új arc ellenére is működik első pillanattól kezdve, hogy nincs ellenfél, akitől féltenénk őket. Ez annak is köszönhető, hogy négy forduló alatt megmutatták, többféleképpen is tudnak nyerni. Tűzijátékokat idéző pisztolypárbajban, lehengerlően dominálva és hátrányból, nem szép játékkal játszva is. Jalen Hurts legutóbb nem MVP esélyesként játszott, de épp jókor emlékeztettek minket, hogy miért az Eagles a legjobb futócsapat a ligában.

Ugyan egyre több a sérülés csapaton belül, de egyelőre nincsenek aggasztó hírek. Ha ez így marad, látva az ellenfelek milyen formában teljesítenek idén, nagyon-nagyon soká fogadnánk a Philly ellen. Az offense mély és még vannak rejtett tartalékai, a védelem agresszív és bármikor képesek egy hibából felállni. A pass rush pedig reneszánszát éli, az utóbbi két meccsen, 13 sacket jegyeztek az Eagles védői.

5. Miami Dolphins

Miamiban nem is az a probléma, hogy az önmagát kereső Bengals ellen kikaptak, így elszenvedve első vereségüket idén. Hanem Tua elvesztése. A borzalmas eset után, nagyon helyesen, szigorítanak is a liga agyrázkódás-protokoll szabályain, persze ez nem vigasz a Dolphins drukkereknek. Ha szigorúan rövid távra fókuszálunk és pusztán a csapat lehetőségeit tartjuk szem előtt, akkor hatalmas pánikra nincs ok.

Mert Teddy Bridgewater drasztikus visszalépést nem jelent Mike McDaniel rendszerében. A rutinos irányító már hozzászokott, hogy ideiglenes megoldásként tekintenek rá. Tavaly a Broncosban 7-7-es mérleggel zárt, 18-7-es TD-Interception aránnyal (érdekesség, hogy győztes meccsen nem adta el a labdát). Ez a hullámzás már múlt heti két negyedében is jelen volt, minden szép megoldására jutott egy kevésbé szép. A következő hetekben nem vészes a sorsolása a csapatnak, ha meg mégsem válik be Teddy, szívesen nézegetnénk a preseason egyik üde színfoltját, Skylar Thompsont, nem?

13. Jacksonville Jaguars

Szezon előtt azt kérdeztem, hogy jó helyre ment-e az a temérdek pénz, amit költött a Jaguars. Játékos fronton ez még nem teljesen egyértelmű, de Doug Pederson minden centet megért a csapatnak. Ugyan az Eagles ellen csúnyán leadták a 14 pontos előnyüket, majdnem több labdát adtak el, mint ahány kört mentek Suzukában ma reggel a Forma 1-ben. A keret annyira még nem állt össze, hogy el tudjon viselni ennyi hibát. A védelem pedig hiába remekel, nem tudják a végtelenségig kihúzni a csávából a támadókat.

Szerencsére, nagyon hamar javíthatnak, hiszen a Houston Texans csapata tökéletes kliens arra, hogy visszataláljanak a kellő magabiztossággal megkezdett fejlődés helyes útjára. És még a csoportgyőzelem sem lenne egy túlzásba eső science fiction mozi forgatókönyve.

15. Cleveland Browns

Deshaun Watson hiányában nagyon pörgött a matek, hogy vajon milyen mérlegre térhet vissza az irányító a ligába. A Browns sorsolása adott volt ahhoz, hogy jelen pillanatban ne csak az Eaglesre hivatkozzunk veretlen csapatként és valójában, a Browns csak magának köszönheti, hogy nem 4-0 a mérlege jelenleg. A Jets elleni történelmi lebőgés, a Falcons elleni szenvedés, mind olyan, amivel nem számoltunk. A Chargers-Patriots-Ravens triót így sokkal kényelmetlenebb szituációból várhatják, mint gondoltuk volna.

A Nick Chubb – Karrem Hunt duó még mindig a liga egyik legjobb futópárosa. Watson visszatéréséig nincs mese, addig kell erőltetni őket, ameddig csak bírják. Velük lehet meccset nyerni, de ahhoz minél hamarabb kell berúgniuk az ajtót. Ha Brissettnek hátrányból kell majd valamit mutatnia, lesznek gondok.

17. Denver Broncos

Fantasztikus dolgokat vizionáltunk, mikor a Broncos támadósorát Russel Wilsonnal házasítottuk még szezon előtt. Bevett mantra volt, hogy ennek a csapatnak, csak egy jó irányító kell és, ha nem is tótágasra, de kinyílik a Super Bowl ablak. Ehhez képest, az év egyik legnagyobb csalódása talán, amit a denveriek művelnek. A harmadik legtöbb yardot hordták eddig össze, de pontszerzésben nincsenek a top 20-ban (szerencséjükre a védelem, ha yardokat nem is, de pontokat keveset enged).

Konkrétan ligautolsók red zone hatékonyságban, a vallatásra alkalmas Colts elleni mérkőzésen is szemléltették ezt. Wilson akármennyire is jó irányító, mindig támaszkodhatott egy stabil futójátékra. Anélkül már ő sem volt az igazi és most, ha nem lenne elég baja a Broncosnak, még Javonte Williamst is elvesztették a szezonra, az NFL egyik legjobb futóját. A bye week előtt még fordíthatnak a mérlegükön, de a pihenő alatt, valamit ki kell találni, mert a nehéz menet, csak azután jön.

23. New York Giants

Szép ez a 3-1-es rajt, de ennyi. A Giants jelenleg arra jó, hogy megverje a rossz csapatokat. Mondom ezt úgy, hogy e sorok írásakor, vezet a Packers ellen és könnyen okozhat meglepetést. De sajnos, ennyit látni bennük egyelőre; okozhatnak meglepetést. És ne értsetek félre, ez kilométerekkel több, mint amire tavaly képesek voltak. Ha a diszfunkciós csapatokat legyűrik, akkor kellemes szezont zárhatnak, remek alapokra fektetve Brian Daboll keze alatt.

A kérdés, hogy mi a terv Saquon Barkleyval. A Giants futója nem volt ilyen jó formában újonc éve óta, és jelenleg csak akkor működik az offense, ha ő is. Barkley ezt az évet a rookie szerződésének ötödik évén tölti, szezon után szabadon igazolható lesz. De ne szaladjunk ennyire előre, mert erről majd írunk hamarosan.

32. Carolina Panthers

Újfent az utolsó helyre soroljuk a Panthers gárdáját, annak ellenére, hogy van már győzelmük, a Texans csapatával ellentétben. Bármennyire is szerettük volna, Baker Mayfield nem megoldás a franchise QB gondjaira. Sam Darnold felépülése is húzódik (ha ez számít), az újonc Matt Corral pedig már korábban befejezte a szezont, sérülés miatt. A védelem jó, bár a sérülések kezdik őket is megtalálni (de a védelmek amúgy sem meccseket, hanem bajnokságot nyernek, hogy ilyen közhellyel éljek).

Mayfield viszont ligautolsó EPA/dropback mutatóban („hozzáadott pontok várható értéke passzjátékonként”, magyarul mondjuk). Egyedül Trubisky rosszabb nála, ő viszont éppen bukta a kezdő pozíciót. Érdekes lesz megfigyelni, hogy Mayfield vagy Matt Rhule karrierje lesz hosszabb Carolinában.