Draft day! Meglepődések az első körből

Aki szemfüles, már kiszúrhatta, hogy délelőtt Zsolti és Peti, élőhalott mivoltukat jól leplezve, kibeszélték az első körben látottakat. Bencével úgy gondoltuk, mi is monitorra vetjük gondolatainkat, három kategóriába sorolva, tömören, egy-egy példával. Nézzük, mi min lepődtünk/nem lepődtünk meg, aztán halljuk a Ti példáitokat is!

Bence

Ami borzasztóan meglepett: A Texans felcserél Will Andersonért

Rengeteg szkenáriót, mock draftot hoztunk mi is és mindenki más is arra vonatkozóan, hogy a Cardinals 1/3-as választásával mi fog történni. Azonban azt soha senki álmában sem gondolta, hogy miután a Texans 1/2-n kiválasztja a franchise irányítóját, akkora tökökkel fog rendelkezni, hogy kiválasztja a class legjobb védőjátékosát is. Drága volt? Igen. Kellett volna a plusz draft capital talent szempontból a Texansnak? Igen. Megvan mind az offense mind a defense új vezére egy tök ígéretes rebuild elején? Valószínűleg igen a válasz, úgyhogy a Texans elérte a célját és baromi nagy gratula nekik.

Ami mérsékelten lepett meg: A Seahawks védőfal helyett az első számú cornerbacket választotta ki.

Ez a pick a borzasztóan meglepett kategória lenne akkor, ha Will Anderson még bent lett volna a Seahawks választásánál, azonban így valószínűleg úgy voltak vele Carrollék, hogy húzzuk ki a legjobb elérhető védőt, az pedig könnyen lehet, hogy Witherspoon volt. Ezzel a liga egyik legjobb fiatal cornerback duóját fogják alkotni Tariq Woolennel. Ha Jamal Adams régi önmaga lesz, Quandre Diggs és Coby Bryant mellett… Legion of Boom 2.0 reloading….

Ami egyáltalán nem lepett meg: A Packers még továbbra is Packers

Semmi baj nincs Lukas Van Ness-szel és bizony elfér a pass rusher a védelembe. Viszont így, hogy a 13. választásnál még elérhető volt az a Jaxson Smith Njigba, aki a megkérdőjelezhetetlen legjobb elkapója volt a draftnak, és akiről az összes Packers közeli médium állította, hogy a felmozgás miatta lehet hasznos, így ez megint egy borzasztó döntés, hogy újabb első kör ment el a védelemre. Ahogy a Rodgers utáni 17 draftból 12 alkalommal.

Ádám

Ami borzasztóan meglepett: A Detroit Lions szereplése

Már lassan úgy kezdtünk hivatkozni a Lionsra, mint jól draftoló csapat, az utóbbi évek alapján. Két első körös cetlivel könnyű dolguk volt, de a végeredménynél még lehet a chatGPT is okosabbat húzott volna. Annak ellenére, hogy D’Andre Swiftet azóta árulja a csapat, Jahmyr Gibbs kiválasztása a 12. helyen indokolatlanul korainak bizonyult. Ha később nem is, a második választásukkal minden bizonnyal el tudták volna hozni. Jack Campellre szintén igaz ez. Bármilyen jó is, ráértek volna vele. Ráadásul a Lionsnál az élő példa, hogy nem kell túldimenzionálni a linebacker sort, hátsó körökben is találni minőségi játékost.

Ami mérsékelten lepett meg: Most akkor nem a védelem nyeri a bajnokságot?

A Falcons és a Bears is a top 10-ben húzhatott. Előbbi egy futóval, utóbbi egy támadó falemberrel erősített, annak ellenére, hogy gyakorlatilag a két leggyengébb produkciót nyújtották tavaly defense ügyileg. Pass rush téren mindenképp a leggyatrább duóról beszélhetünk. Mindkét csapat költött a védelemre a szabadügynök piacon, de a Bears talán nem a legfontosabb posztokra. Az ő pickjük könnyebben lenyelhető, de a Falconsé csupa kérdőjel. Könnyen lehet, hogy Tyree Wilsont kivitték volna, ha a Raiders nem előz be, de Bijanon kívül lett volna kiből válogatni még. Az Allgeier-Patterson kettős elfutkározna, viszont Casey Heyward elküldése után már pláne, kellene egy másik cornerback  A.J. Terrell túloldalára, hiába jött Okudah és Mike Hughes. A Pitts-London-Bijan trió kikezdhetetlen szörnyeteg papíron, de nem fognak tudni minden héten egyel több pontot szerezni, mint az ellenfél.

Ami egyáltalán nem lepett meg: Will Levis csúszása

Persze, utólag könnyű okosnak tűnni, de! Három csapat volt a draft előtt, akiknek azonnali megoldás kellett QB poszton (így, hogy a Packers és a Ravens letudta a bizniszeit). Azt már régóta lehetett a holdról is látni, hogy Indianapolis és Anthony Richardson házassági szerződést köt. Ahogy az is várható volt, hogy a Panthers és a Texans leosztja egymás közt Young és Stroud játékjogát. Innentől már nem kellett kapkodnia senkinek. Ha hosszútávon egyelőre nincs is meg a Titans vagy a Vikings irányítója, nem láttak annyi értéket Levisban, hogy egy első körös draft pickért cserébe, a padon üljön jövőre Tannehill vagy Cousins mögött. Az biztos, hogy gazdát talál magának a második kör során Levis és a két említett csapat mindenképp opció. A Titans még mindig lehet türelmes, a Vikingsnak fel kell cserélnie a második körbe, hiszen ott nincs pickjük, de ne zárjuk ki a Rams gárdáját sem, mit reális érdeklődő.

Végezetül, csak érdekességképp teintsetek/hallgassátok vissza, hogy októberben mit gondoltunk a draft első köréről, kiket vártunk és azóta mennyit fordult a világ. KATT