Munkahelyi levelek – A Trey Lance csere

Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy bomba robbant, de volt egy kisebb pukk a múlt hétvégén. A 49ers nagy rizikót vállalt két éve és most már hivatalosan is úgy tűnik, hogy befürödtek a Trey Lance projekttel. A Discord szerverünkön remek kis közösség jött már össze, érdemes csatlakozni. Nem csak fantasy témában folyamatosak a diskurzusok, de mindenféle eseményt kibeszélünk veletek. És persze a szerkesztők is egymás közt. Most egy ilyen levelezést kaptunk el Matyi és Ádám részvételével.

Ádám: „Péntek délután még egy olyan cikk alapjait kezdtük lefektetni, ahol megvitatjuk, hogy hol és milyen ellenértékért cserébe köthet ki Trey Lance, miután Sam Darnoldot nevezték ki a San Francisco 49ers csereirányítójának. Ismerve, hogy mit áldoztak John Lynchék azért, hogy megszerezzék Lance-t, a fenti helyzet csak egyre abszurdabb lesz. Szóval, elcserélik azt az irányítót, akiért korábban három darab első és egy harmadik körös draft picket adtak, mert beelőzte a depth charton az a QB, aki 2018-as draft harmadik kiválasztott játékosa volt, aki mellesleg a 2022-es draft utolsó helyén elvitt játékosa, Brock Purdy mögött fog padozni. És mindössze egy negyedik körös választási jogot kapott vissza a csapat a Dallas Cowboystól. Mondhatjuk, hogy nagy terhet vett le a vállunkról Jerry Jones, annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, mind a ketten nagyjából ide, maximum egy harmadik körös pick környékére lőttük volna be, a még mindig csak 23 éves Trey Lance értékét. Ami meglepőbb, hogy a Dallas csapott le rá, előzetesen nem hiszem, hogy bármelyikünk a top 3 lehetséges kérő közé sorolta volna őket. Az biztos, hogy Lance egy baromi nehéz szituációt szült a 49ers vezetőségének. Igen, a rendszeres sérülések is hátráltatták, de kérdés, hogy meddig kell türelmesnek lenni egy olyan játékossal, akire évek óta nem tudsz számítani és az NFL előtt sem láthattuk őt annyit, mint a draftra érkezők javát. Lance-nek az egyetemi éveit, az NFL előszezon és alapszakasz meccseit együttvéve, összesen van 492 passzkísérlete eddig. Hat év alatt. Négyszer tudott kezdő lenni a ligában. Hiába magas a plafon, ha még a padlót sem láttuk. Mégis miért léphetett a Cowboys? Mi volt a gondolat a trade mögött? Reménykedhetett több visszajáróban a 49ers?”

Matyi: „Bevallom, sokat nem gondolkodtam ebben az offszezonban Lance-n. Elkönyveltem, hogy nincs JimmyG, Purdy sérült, ő végre egészséges, akkor innentől ő a 49ers kezdő QB-ja, végre láthatjuk mire képes. Majd amikor érkeztek a hírek, hogy amúgy így nem jó, meg inkább Darnold, és jöjjön már vissza Purdy, akkor már egy kicsit elkezdtem húzni a számat, de még mindig nem foglalkoztatott annyira a kérdés. Majd jött a bomba, hogy QB3 + cserét keres a 49ers, na ott már jobban érdekelt az egész ügy. De még mindig nem tudtam mit kezdeni a dologgal. Kinek fog kelleni? Sok QB hiányos csapat van, de ki az, aki ezek után megbízik benne? És mi lesz az ellenérték? Első és hetedik kör között bármit el tudtam képzelni, aztán végül meghúztam magamban egy ilyen 3. + kondíciós 4. kör kombót, amit reálisnak tartottam. De még mindig nem volt tippem, lesz-e egyáltalán csere, és kinek fog kelleni. Amikor először hallottam a ‘Boys-t, eléggé megleptek, de aztán végül nagyjából összeraktam, miért lehet ennek értelme. Először is, én azt vártam, ennél többet kér majd a Niners. Egy negyedik kör mindössze, kicsit nyert a Cowboys, de ez azért inkább egy fair deal. És hogy mit is akartak? Dak-nek két év van a szerződéséből. Most hoztak mögé egy hatalmas potenciál- nulla padló ifjút, akinek szintén két éve van a rookie contractból. Hatalmas nyomást helyeztek mindkettőre. Egyrészt, Dak bizonyítsa, hogy inkább egy stabil top5 mintsem talán top10 QB, mutassa meg, hogy még (lassan) 30+ évesen is meg fogja érni a nagy pénzt. Ha nem, akkor itt kopogtat egy fiatal mögötte. Ugyanez Lance-nél, mutassa meg, ha csak a trainingeken is, hogy tud az lenni, amit vártak tőle, mutassa a potenciált, a stabil fejlődést, és egy utolsó utáni lehetőséggel lehet, hogy két év múlva kezdő lesz. Vagy végleg kint az utcán. Kérdés, képesek lesznek erre? Jó lesz ez a verseny? Dak-et ez segíti, vagy mutat egy Wentz-et? És Lance-ben tényleg lehet valami, amit kihoz a környezetváltozás?”

Ádám: ’Uh, jó is, hogy említed a Wentz-Hurts esetet, nálam felsejlik a Rodgers-Love páros is. De Prescott is azzal a céllal lett ugye draftolva, hogy majd átveszi Tony Romo helyét és végtére is, idővel minden esetben a fiatalabbak jöttek ki győztesen a párharcból. Nálam amúgy, bármennyire is indokolatlannak éreztem mindig a Lance hype-ot, nem kicsit, hanem nagyot nyert a Dallas most. Mert szinte nulla kockázattal sikerült szerezniük egy olyan fiatalt, aki, még ha nem is játszott eleget, de harmadik éve benne van a liga körforgásában. Én nem hiszem, hogy Prescottot különösebben foglalkoztatja a helyzet, ahogy azt sem, hogy kérdezték-e a véleményét (update: mint kiderült, nem. még McCarthyt sem értesítették előzetesen), de Lancenek sem ideális ez. A legutóbbi infók szerint ő maga erőltette, hogy cseréljék el, hiszen csalódott, hogy Darnold mögé szorult a 49ers rosterén és a Cowboys mellett voltak még meglepő és komoly érdeklődők, de Dallasból jött a legjobb ellenérték. Na most, ha Lance úgy érzi, hogy Friscoban nem kaphatja meg a megfelelő játékidőt, akkor Dallasban erre még kevesebb az esély. A Ninersnél láttuk, hogy van, amikor három irányító sem elég egy szezonra, gyakorlatilag átok van az irányítók egészségén. Prescott is kihagyott 17 meccset az utóbbi három évben, ha a Cowboys azért csapott le Lance-re, hogy egy esetleges sérülés esetén a helyére lépjen, akkor… akkor kérdéses, hogy Jerry Jonesék látták-e már Lance kórlapját. És még mindig ott van az a Cooper Rush, aki hatszor volt kezdő Dak hiányában és öt meccset nyertek vele. Ráadásul ő is idén kapott új szerződést (Will Grier meg tök jó preseasont tolt). Most akkor Lance előzi Rusht? Vagy ide is harmadik számú irányítónak jött? Mindenesetre, Shanahanék legalább egy gondon túl vannak, Brandon Allennel egészül ki így a 49ers QB egysége.”

Matyi: „Teljesen egyetértek abban, hogy itt a Cowboys csak nyert, mert korrekt értékkel szerzett egy potenciált, és ezt nem szabad sohasem figyelmen kívül hagyni. Hogy most QB mennyi, és pontosan kivel megy a verseny, szerintem ez még mindegy, egyelőre meg kell nézni, képes-e bármire is abból, legalább edzésen, amit remélnek tőle és aztán majd el lehet dönteni, hogy pályázik-e Dak helyére, vagy Rush-sal versenyez a QB2-ért. Megjegyzendő, hogy ezen a trade-n a 49ers is nyert (vagy legalábbis, nem veszített), túladtak egy problémán, most már mehet fullba a Brock project, és kaptak egy negyedik kört, amit majd elkölthetnek valami punterre vagy project fullbackre, vagy amit a 49ers szokott csinálni. Érdekes még, hogy a Cowboys simán átvállalta egy 1/3-as QB-nak a fizetését is, de valószínűleg ha ez a jövő évi 5,3M dollár simán oké volt nekik, akkor tényleg lehet tervük/láthatják azt a potenciált, ami ezt megéri. De ettől függetlenül muszáj lesz valamit domborítania Lance-nek is, mert ugyan én tartom magam ahhoz, hogy egy rookie-t igazán bustnak hívni csak a négy éves szerződése vége felé lehet, ő egyelőre nyílegyenesen ebbe az irányba halad. Kérdés, tényleg McCarthy (Mr Többet Kell Futni) lesz az, aki majd ezt kihozza? És egyáltalán, izgatottak vagyunk emiatt az egész helyzet miatt, hogy mi lesz vele, Dak-kel, a ‘Boys jövőjével ezen az úton?”

Ádám: „Mint Eagles fanatikus kérdezel egy másik Eagles drukkert, hogy izgatottak vagyunk-e a Cowboys irányítói iránt? Jó, elismerem, hogy jobban körberágtuk a témát, mint kellene. De, ha már megemlítetted a pénzügyi részét is, azért minimum muris, hogy a Dallas padján jövőre többet fog kapni olyan kezdőirányítóknál, mint Justin Fields, vagy Kenny Pickett, Mac Jones vagy akár Brock Purdy. Hát, ilyen biznisz ez. Ugyanakkor, ez az eset is előhozza azt a mélyen motoszkáló frusztráltságom a college foci iránt, ami évek óta megkeseríti a hétköznapjaim. Nem értékeljük túl az ott látottakat? Nyilván, baromi nehéz a megfelelő játékost kihúzni és lehet, hogy ha nincsenek a sérülések, most egy top irányítóról beszélünk. De ott a számos példa a közelmúltból, hányszor jött be, ha egy csapat áldozott azért, hogy felmozogjon a drafton az áhított franchise QB megszerzéséért? És hányszor jött be, amikor SOKAT áldozott? A mérleg egyik nyelvében ott van a korábban említett Wentz , Jared Goff, Darnold, Rosen, Trubisky, Gabbert, RG3, Bridgewater, satöbbi, a másik oldalt pedig Allen, Lamar és Mahomes képviseli. Fields és Jordan Love még nem eldöntött, a Deshaun Watson éra sikerességének megítélését meg egyéne válogatja. És akkor a másik vesszőparipám, a draft pickek túldimenzionálása. Nyilvánvaló, hogy ha jól költik el, akkor hatványozottan segíthet egy csapat sikerességén, de vajon milyen százalékos arányban jelenthető ki egy-egy draft után, hogy az adott játékos bevált-e a csapatánál. Egyre gyakrabban előfordul, hogy a rizikó helyett a biztosra mennek a csapatok. Láttuk, hogy a Los Angeles Rams micsoda garázsvásárt csinált a draft cetliket illetően és lehet, hogy most évekre visszaesnek, de a Super Bowl győzelmüket nem hiszem, hogy bármelyik drukkerük bánja. És a Dolphins sem spájzol feleslegesen, a 49erstől kapott három elsőkörös cetliből kettőt beváltottak már kipróbált, minőségi játékosokra. A draft pickek sokkal inkább anyagi rugalmasságot biztosítanak, mint megalapozott jövőt. Persze, épp a pickek megléte miatt fellépő rugalmasság okán tudnak még erősíteni a csapaton, szóval most jól csapdába csaltam magam. És még egy utolsó dolog. Mondhatjuk, hogy az univerzum legnagyobb blamáját követte el a 49ers, mikor három elsőkörös cetlit is bedobott egy bukott játékosért. De hé, a jelek szerint nem hiányzott nekik ez a tőke. Évről-évre contenderként hivatkozunk rájuk, bárki is az irányító.”

Matyi: ” Szerintem nem értékeljük túl a college teljesítményt, sőt, annyiszor van, hogy két nagyobb NCAA csapat meccsén látok egy játékost, aki csodásan játszik, abszolút látnám az NFL-ben, aztán valaki nagynehezen kiválasztja a harmadik körben, és nem értem, hogy csúszhatott addig, majd aztán ki is derül, még közel sem NFL szint. A QB-knál más a helyzet csak szerintem. Egy irányító az az egy darab valaki, akire a mindent is akarod építeni, akiért nem szégyen semmit se áldozni, ha látod benne az esélyt, hogy na akkor Ő lesz az. És hát hányan tévedtek már, és még hányan fognak ezen a téren (Carson Wentz-ről hallottál már?). Viszont ha csak egyszer igazad lesz (Jalen Hurts neve ismerős?), akkor meg te vagy a király, még ha mindenki más csóválja is a fejét. Szóval szerintem ez is kicsit a dolog szépsége, itt nincs, ami sok lenne, ha szerinted ő az igazi, aztán meg legyél tökös, ha mégse sikerül, és hozd ki belőle a legjobbat, mint amit te is írtál itt a 49ers-ről. Aki SB esélyes, az NFC egyik legjobb csapata, miközben a mindent vagy semmit QB-ja a semmi felé tendál, nos, az valamit jól csinál. Részemről összegezve, kiváncsi vagyok, mi lesz ebből a projektből, tűkön ülni ugyan nem fogok, de ahogy eddig is, ezekután is figyelni fogom a ‘Boys játékoshelyzetetét, most már kiemelten figyelve a QB-kra. És ha képesek vagyunk elsüllyedt költségként tekinteni a 49ers feláldozott pickjeire, akkor jelen helyzetben ezzel az üzlettel mind a két csapat csak nyert. És ez azért ritka az NFL-ben.”

Ádám: Peti meg már itt mászkál, vége lenne az ebédszünetnek? Na, majd meló után…