Rookie körkép

Mostanra már jócskán túl vagyunk a szezon felén, így tisztul a kép, hogy mire képesek az idei rookiek. Ha irányító poszton nem is villognak a 2022-es draft újoncai, ligaszerte találni izgalmas prospecteket. Hoztunk is nyolcat közülük.

De a legtöbbet futtatott nevek helyett csavartunk egyet a dolgon. Még csak nem is csapatszinten értékeljük a draft classt (azt később), inkább a zavarosban halásztunk. Ahogy a csapatok is igyekeznek gyémántra lelni a szemétkupacban, még a sokunk által lesajnált hetedik körben is. Pedig, onnan is kerültek ki remek játékosok az évek során. Marques Colston, Cortland Finnegan, Steve Johnson, T.J. Houshmandzadeh vagy épp Pat McAffe például. A hetedik körből többnyire a speciális csapategységbe vagy gyakorlócsapatba kerülnek a játékosok. Az alábbi nyolc játékos a special teamen kívül is releváns játékidőt kapott már idén és hosszabb távon is lehetőséghez juthat. Nézzük kikről van szó.

Isaiah Thomas DE Cleveland Browns
7. kör 223. választás

A Garrett-Clowney duó tehermentesítésére két játékost is húzott a Browns idén. Alex Wright a draft harmadik körében még stabilabb játékidőt kap, mint a hetedik körös újonc, Isaiah Thomas, akinek jól jött Chase Winovich kiesése. Az utóbbi négy fordulóban a védő playek 35%-át pályán töltötte. A Bengals ellen sikerült sackelnie Joe Burrowt, bár ezt azér’ sokan elmondhatják magukról.  A Ravens ellen pedig összeszedett egy fumblet és kiváló pass rush értékelést jegyzett a PFF-nél (90,5).  Rotációs játékosként jó eséllyel megragad, Clowney és Winovich is szabadügynökké válik szezon végén, ha jól él a limitált szerepével, a rookie szerződése csábító lesz.

Thayer Munford OL Las Vegas Raiders
7. kör 238. választás

Vegasban halmozódnak a problémák, Munford idővel segíthet az egyiken. Az újonc tacklet átlagosan az ötödik körbe várták a draft előtt, a Raiders minden meccsén pályára lépett idén, kétszer kezdőként is. A harmadik héten az összes támadó snapet a pályán tölthette a Titans ellen, de nem ez a jellemző egyelőre. 260 játékot kapott, ami a playek 45%-a. Ezidő alatt, mindössze egy sacket engedett (pont a Titans ellen, amelyik meccset végigjátszotta). Az edzőtáborban mutatott dolgai is közrejátszottak abban, hogy a Raiders könnyű szívvel megváljon a 2021-es draft első körében kihúzott jobb oldali tacklejétől,  Alex Leatherwoodtól.

Rodney Thomas S Indianapolis Colts
7. kör 239. választás

Julian Blackmon sérülése miatt a harmadik fordulóban, a Chiefs ellen be kellett ugrania az újonc Thomasnak és összességében jól szerepelt. Az ezt követő három meccset végig a pályán töltötte a védelem leghátsó embereként, számos szerelést és egy interceptiont is begyűjtve. Nyilván Blackmont nem tudta kitúrni, de a Colts mind a tíz meccsén játszott (igaz, volt amikor csak special teamben), hat alkalommal kezdőként. A playek 57%-át megkapta, 14 solo szerelést bemutatva, ugyanakkor két touchdownt is fogtak róla az ellenfelek.

Jaylen Watson CB Kansas City Chiefs
7. kör 243. választás

A Chiefs beugrós újonc cornerét a második fordulóban mindenki megismerhette, amikor egy 99 yardos pick-sixet jegyezve lezárta a Chargers elleni mérkőzést. Meg is ugrott utána a játékperceinek a száma, de az utóbbi pár fordulóban Trent McDuffie visszatérésével, újra csak epizódszereplő lett. Öt alkalommal volt kezdő idén, ugyanennyi passzt védekezett le azon a 410 védő playen, amit kapott (a playek 68%-a). A touchdownja óta viszont eltűnt, legalábbis pozitív kicsengésű gondolatok nem fűzhetők hozzá. Egészen jó statisztikai mutatóval dobálnak irányába az ellenfelek irányítói. 50 alkalommal vették célba, ezekből 33 elkapást, 390 yardot és 4 pontszerzést írtak a számlájára.

Skylar Thompson QB Miami Dolphins
7. kör 247. választás

A Dolphins harmadik számú irányítója egészen pofás dolgokat mutatott az előszezon során. Ebből nem sokat mutatott az alapszakaszban, persze sok alkalma nem is volt rá. És nyilván nem is terveztek vele, de a sérülések okán, az ötödik fordulóban gyakorlatilag kezdőként léphetett pályára a Jets otthonában (Bridgewater helyettesítette Tuát, de a legelső játék során megsérült ő is). Ott 33 passzkísérletéből 19 találta el csapattársát, 166 yardot összehozva, valamint egy interceptiont. A Vikings ellen valóban kezdőként játszhatott, de ott ő kényszerült elhagyni a pályát a második negyedben. Addig egy 7/13 – 89 yardos lőlapot hozott össze. Bridgewater a szezon végén elhagyja a csapatot, ha a Dolphinsnál visszanézik Thomspon preseasonját, talán jövőre előléphet Tua cseréjének.

Isiah Pacheco RB Kansas City Chiefs
7. kör 251. választás

Nahát, egy újabb draftvégi játékos, aki releváns szerepet kap a Chiefsnél. Pachecoról már az edzőtáborban is pozitívan pusmogtak, Ronald Jones legnagyobb bánatára. Visszahordó játékosként hamar megtalálta a helyét a keretben, de a hírek szerint egyre több offense snap során is számítanak majd rá. A Jacksonville ellen ezt láthattuk is, a legutóbbi fordulóban. 17 labdacipelést kapott futó poszton szereplő játékos, ebből 16 az újoncnak jutott. Össze is hozott 82 yardot. 60 futása volt idén összesen, 279 yardot ért el belőlük és egy touchdownt még az első héten. Mindössze 14 yardra van Clyde Edwards-Helairetől, aki 69 futást jegyez. Edwars-Helaire is rookie szerződésen van még jövőre, de úgy néz ki, Pacheco szépen lassan átveszi a helyét.

Trenton Gill P Chicago Bears
7. kör 255. választás

Bár azt ígértem, hogy azokkal foglalkozunk, akik nem csupán a special teamben kapnak szerepet, de hát nem ez lesz az első hazugságom (na jó, de). A 2022-es draft során volt, aki már a negyedik körben puntert draftolt, a Bears ráért ezzel. És bizony ő is megkapta a maga 15 perc hírnevét az alapszakaszban. A 49ers elleni csörtén, egy field goal kísérlethez felvitt magával egy törölközőt a pályára, hogy a monszunra emlékeztető időjárás ne hátráltassa. Gondolta felszárítja a vizet, segítve a rúgást, ám ez sportszerűtlennek bizonyult. Lehet ettől többet írni egy újonc punterről?

Zander Horvath FB Los Angeles Chargers
7. kör 260. választás

A fullback manapság nem a leghálásabb pozíció. Persze, ennek a posztnak is vannak klasszisai a mai ligában, elég Kyle Juszczykre gondolni, aki a 49ers több dimenziós támadójátékát tudja tovább színesíteni. Ő például az offense playek felét a pályán tölti a Ninersben (és fullback létére, karrierje során rendre a passzjátékokba vonták be). De Alec Ingold is elő tud lépni, ha a Dolphins dupla dinamitját limitálják az ellenfelek (őt egyébként az egyik legjobb fogásnak ítéltük az előszezonban). A Chargers nem az FB játékáról híres, és az újonc, Zander Horvath is mindössze 72 támadójátékot töltött pályán eddigi kilenc meccsén, de a rivaldafényt ideig-óráig ő is élvezhette. Az első két fordulóban a Raiders és a Chiefs ellen is sikerült egy elkapott touchdownt szereznie. Running back vagy fullback poszton játszó játékos, 80 éve nem kezdte így pályafutását. Újabban viszont főleg special teamben kap szerepet, de ez hátha változik.